Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989622
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
26.12.2009 16:43 - Шапки долу пред мумията на Гошо Тарабата!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2360 Коментари: 1 Гласове:
1



image image

imageВсе си мислех, че българските комунисти не могат да ме изненадат с нищо, но се оказа, че не е така. Ровя се в архивите на централното ни хранилище по съвсем друг повод, но попадам на уникален оригинален документ, оформен като машинописно копие на индиго със съответните подписи и печати на ЦК на БКП.

Четох, дивях се, пак четох и накрая реших да ви запозная, драги читатели, с уникалния документ, който е написан от един от важните люде в партията по онова време –Рубен Леви, който е завеждал отдела за агитация и пропаганда към секретариата на ЦК на БКП. Поводът за предложението му е още непостроеният мавзолей, където да се положи мумията на „вожда и учителя” Георги Димитров. Известен и като Гошо Тарабата, заради страстта му да се напива с мастика до несвяст и заприличващ в това състояние на селския атрибут за ограждане на дворовете. Предложението за решение е от 5 декември 1949 год., т.е. още не е положена мумията в мавзолея. Другарят Леви се е загрижил целокупният народ, като минава покрай гробницата, да… сваля шапка. И в това „велико дело” е трябвало да се включат абсолютно всички организации – от младежките, до колективите и активните борци. Всъщност, най-добре е да ви предложа открития документ в пълния му текст:


„Предложение от Рубен Леви, зав. отдел „Агитпроп”1 на ЦК на БКП, 
До Секретариата на ЦК за свалянето на шапка от гражданите, минаващи край мавзолея на Георги Димитров.


5 декември 1949 г.


Във връзка с указанието на др. В[ълко] Червенков да се предложат мероприятия, за да се организира и обезпечи свалянето на шапка от страна на гражданите при минаване край мавзолея на др. Г[еорги] Димитров.  АПО на ЦК прави следното предложение за 
Р Е Ш Е Н И Е: 
1.Във всички събрания на партийните и отечественофронтовски първични организации в София да се направи обосновано предложение по този въпрос, и да се вземе решение за неговото провеждане. 
2. Да се постави същия въпрос и на събранията на всички масови организации – младежки, женски, на бойците против фашизма и др. 
3. На партийните и младежки събрания да се подчертае ясно, че успешното осъществяване на това мероприятие зависи преди всичко от партийците и младежите и, че за това те трябва да вземат почина и да дават пример. 
4. Осъществяването на това мероприятие да започне от деня, в който ще стане полагането на саркофага с тялото на др. Г[еорги] Димитров в мавзолея.


5 декември 1949 година 
С о ф и я ЗАВ. АПО на ЦК на БКП 
/п/ Рубен Леви: 
ЦДА, ф. 1 б, оп. 15, а.е. 334, л. 2. Копие. Машинопис.

Всякакви коментари са излишни!

Източник: Христо Марков





Гласувай:
1



1. samvoin - Нека обърнем внимание на "...
26.12.2009 16:54
Нека обърнем внимание на "екзотичното българско" име на автора на предложението... Малко известно е че неговите съплеменници - съветници на Тодор Живков, по-късно един от тях признал че е служил на МОСАД /според бивш служител на ДС от предаването на Стефан Солаков по СКАТ посветено тази година на годишнината от атентата срещу папата/ всъщност прокараха и "възродителния процес", а другите техни съплеменници хулеха и измисляха какви ли не кошмарни митове и легенди срещу българската нация, както и тоя относно "българската следа" при атентата срещу папата, на които зомбираните и лумпенизирани турчеещи се напускащи България през 1989 - а, но далеч не намерили топъл прием в "Родината" си вярваха и знам че този факт е малко известна подробност за тях.
Защо никой не се пита именно защо не бяха преименувани евреите при тоя "възродителен" и имената им не бяха сменени, както и не бяха покръстени с насилие от Фердинанд подобно на "помаците" през 1910 - а?
цитирай
Търсене