Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988116
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
20.10.2009 03:53 - Наблюдатели: Конгресът на БСП - много шум за нищо
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0



http://www.dnevnik.bg/

Последна промяна в 20:20 на 19 окт 2009, 669 прочитания, 25 коментара image

Кандидатът на БСП за София Георги Кадиев прогнозира, че предизборната кампания "ще бъде мръсна" и ще се води между него и Бойко Борисов. Министър-председателят ще играе ролята на лошото ченге, а кандидатът на ГЕРБ "ще подпърхва около него", коментира Кадиев. Покани на дебат претендента на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, но тя отклони идеята с аргумента: "Моята кампания предполага разговори с хората."

Фотограф: Асен Тонев

image

image

Два конгреса с общ извод и различни последствия

Много шум за нищо - така социологът Живко Георгиев обобщи десетчасовия конгрес на БСП в неделя, на който Сергей Станишев потвърди лидерската си позиция. Извън това, че Станишев предсказуемо получи подкрепата на повече от половината подбрани делегати, според Георгиев диагнозата на БСП остава същата и след форума - нужда от радикална промяна във всичко. "БСП започва да приема хапчета срещу болестта си, но дали те са верните и достатъчни ще проличи след време", коментира пред "Дневник" социологът.

Според Георгиев наличието на трима конкуренти - Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов, е проява на инстинкт за самосъхранение на БСП. Не така обаче мислят опонентите на Станишев, които не намериха противодействие на "конгреса на апаратните хватки". 

Намеренията им пропаднаха два пъти - веднъж, когато беше наложен избор ,и втори път, когато не успя замисълът на софийската организация Станишев да бъде оставен без конкуренти и така изборът да бъде осуетен, преценяват делегати. Така противниците на лидера не успяха да предизвикат извънреден конгрес, т.е. не си осигуриха време за кампания на свой избраник. В резултат

Станишев си осигури поне година начело на БСП - до следващото редовно заседание на този конгрес.

Лошият номер на опонентите на Станишев изиграла Татяна Дончева, която надценила възможностите си, разказа социалист. По думите му, за да разводнят анти-Станишев вота, в лидерската битка били "пуснати" Младен Червеняков и Янаки Стоилов, които до последно нямаха намерение да участват. Играта била да се стигне до балотаж, а за него столичните социалисти бяха инструктирани да пуснат невалидна бюлетина.

Тези ходове обаче били разгадани от верните на Станишев и с това се обяснява, че той така и не обяви пред конгреса "подавам оставка", което щеше пак да отпуши сценария извънреден конгрес.

Близки до Румен Овчаров прогнозират, че Татяна Дончева, която обяви, че е готова да прави нов ляв проект "върху или успоредно" с БСП и остана втора след Станишев със 129 гласа подкрепа, ще потърси реванш. Ще тръгне в страната, за да види дали би могла да привлече съмишленици, но няма да има успех, коментираха те. Не може да се бориш за лидер на БСП и да се опитваш да се харесаш на онези, които не харесват БСП. Татяна Дончева не пожела да каже подробности за новия си проект, но от думите й пред конгреса може да се съди, че мисли за гражданско движение.

На същия принцип тръгна и ГЕРБ - като сдружение. "Ха, Бойко Борисов в рокля", пошегува се съпартиец, който не вярва Дончева да бъде последвана от членове на БСП. Тя пък демонстрира задоволство от резултата и обяви, че го е постигнала сама, без подкрепата на Овчаров и Румен Петков.


БСП да намери силен работещ екип за изход от следизборната ситуация пожела вчера президентът Георги Първанов, който беше в Перник. А на всички партии препоръча промяна в модела на функционирането им, защото, ако в началото на прехода е имало сблъсък на идеи, сега в политиката има "чисто личностен сблъсък, който често се изражда в скандали".

Ден по-рано пък премиерът Бойко Борисов заяви, че БСП ни дърпа назад и докато я има, ще дърпа държавата. Неговото изказване дойде след повтореното и в неделя твърдение на Станишев, че хора от БСП, вместо да се държат като фигури на опозицията, тичат на "Дондуков" 1, в Министерския съвет.


Тагове:   Много,   наблюдатели,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене