Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.10.2009 19:01 - СБХ - ПРЕДАТЕЛИ!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1691 Коментари: 3 Гласове:
0



Канят Давид Черни в галерия "Шипка 6" 09.10.2009 16:46 Изкуството не се нуждае от репресии, казва в отворено писмо председателят на СБХ по повод забраната на пловдивския кмет размер на шрифта: image Давид Черни нашумя у нас с инсталацията "Ентропа", на която България беше представена като турска тоалетна

Председателят на Съюза на българските художници (СБХ) кани Давид Черни да покаже творбата, с която трябваше да гостува в Пловдив, в столичната галерия "Шипка" 6.

В отворено писмо до медиите и ръководството на "Баня старинна" Ивайло Мирчев казва, че "изкуството се нуждае понякога от скандал, но не и от репресии".

В началото на седмицата кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани Черни (DavidCerny.cz) да бъде допускан до територията на която и да е общинска собственост в града.

Чешкият художник беше поканен да участва в изложбата на Емил Миразчиев "Отражения от бъдещето", която се открива на 10 октомври в общинската галерия "Баня старинна".

Миразчиев обаче заяви, че ще покаже творбата на колегата си, дори ако за това бъде арестуван.

още по темата image Кметът на Пловдив забрани Давид Черни image 55 | image11854

"Каним организаторите на изложбата в Пловдив и г-н Давид Черни да покажат въпросната творба в залите на СБХ - ул. "Шипка" 6, София. В момента на втория етаж в галерия "Шипка" 6 се провежда международната изложба "На руло", куратор Пенка Минчева, в която Давид Черни ще бъде показан.

Тъй като това отворено писмо съставяме в петък, 9.10.2009 г., а изложбата в Пловдив се открива утре, на 10.10.2009 г., въпросната творба може да бъде експонирана по същото време в София, без присъствието на полиция и без каквито и да е други ограничителни мерки и скандали", се казва в писмото на СБХ.

Ивайло Мирчев пише, че съюзът е организация на свободни художници, които защитават правото на творчески изказ, без значение дали го харесват.

Нека дискусиите между творби и публика, а не между творчество и власт, бъдат решаващи за културните процеси, се призовава в писмото.

Давид Черни нашумя у нас в началото на годината с инсталацията "Ентропа", изложена в Брюксел по повод началото на чешкото председателство на ЕС. На нея България беше представена като турска тоалетна.

Това предизвика остри реакции у нас, страната ни поиска макетът да бъде свален.

По-късно художникът обясни, че когато бил дете и идвал на почивка в България, е виждал точно такива тоалетни. Това била неговата асоциация със страната ни. 

  Източник: VESTI.bg
Снимки: ЕПА/БГНЕС, Сподели в : Svejo.net | Facebook | принтирай



Гласувай:
0



1. анонимен - Де бре ненаиграло се! /радерс/
09.10.2009 20:00
Не се хаби толкова. Ентусиазмът ти наподобява възторжената убеденост на футболните фенове. В действителност, ситуацията е доста по-различна. Държавността във всички части на света постепенно отпада, планетата се глобализира и човечеството се смесва. Смесват се общности, етноси и религии, границите се размиват, сега можеш по-лесно и по бързо да отидеш до Австралия, отколкото някога от София до Вакарел. Държавата като институция ще отпадне и това е логично. Сега България, като членка на Евросъюза, в действителност е просто една автономна област. Над българското правителство стои друго - онова от Брюксел и няма как да бъде иначе. Всяка затворена зад граници страна е обречена на упадък /Сев. Корея, Куба и пр./, поради което се налага да се съобразяваме с другите европейци и правителството в Брюксел. Постепенно и то ще отпадне и на планетата ще има само едно планетарно правителство - /въпрос на време/. Разсъждавайки логично, неизменно стигаме до извода, че нашата Родина сега /или някога/ просто е нашата планета Гея /Земята/. Звучи великолепно нали? Държавите ще станат просто региони и нищо повече. Иначе националните култури, езици и пр. колкото и да е трудно, ще бъдат съхранени, защото се считат за ценност на цялото човечество. Но ще има един доминиращ език - вероятно английски - /може и китайски/, на който ще се осъществяват контакгите между хората в планетарен мащаб. Това не са утопии. Това вече е процес, който се реализира постепенно от самосебе си /никой не го дирижира/ и се нарича глобализъм... А иначе ние можем да си развяваме трикольора и да се надвикваме по стадионите колкото си искаме. Ако някой изобщо ни объща внимание...
цитирай
2. анонимен - СБХ наистина са прекалили!
10.10.2009 10:50
Що за измет е писал горните редове?
Самодоволна измет, за която Родината не означава нищо. Кротката му проповед за глобализма е просто смешна.
Постъпката на СБХ си е редово подлизурство.
Толкова.
цитирай
3. анонимен - Вижте ръководството на СБХ
10.10.2009 10:57
Интересно, на какво учи питомците си Ивайло Мирчев.
Андрей ДАНИЕЛ, съплеменник на Черни ли му е подал ръка за визитата в България?
Въпроси без отговор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042400
Постинги: 7900
Коментари: 3531
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци