Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 10:14 - Фермата / Джордж Оруел/Къде сме ние ??
Автор: milady Категория: Технологии   
Прочетен: 3686 Коментари: 9 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Фермата - Джордж Оруел    Комунистически лидери, представени като прасета. Масите, които сляпо ги подкрепят и издигат лозунги в тяхна чест, описани като блеещи овце. Работна класа, състояща се от бъхтещи се по цял ден коне и магарета.  А политическата полиция, репресивните органи - описани като озлобени кученца с промити мозъци. Това е "Фермата" на Джордж Оруел, представил и осмял тоталитарните системи по много оригинален, "анималистичен" начин. При това са му трябвали само стотина страници за да го направи.
 
Независимо от ляво-центристките си възгледи, с тази политическа алегория Оруел директно е критикувал сталинисткия режим, измамната й идеология, покрита с лицемерие, демагогия и масов терор.

Всичко започва с изграждането на утопия, която обещава равенство и просперитет. Обикновено начало дава някой велик вожд, в случая - от дълголетното прасе "Старият майор" (вероятно персонификация на Ленин или Маркс), който започва организацията на бунт срещу потисниците, т.е. срещу човеците, които нагло експлоатират труда на животните във фермата.
    image  Всички животни са равни....но някои са по-равни от останалите :)
Метежът на животните постига успех, но "Старият майор" хвърля топа, а неговото място заемат енергичните млади прасета Наполеон ( наподобяващ образа на Сталин) и Объл (напомнящ на Троцки). Наполеон набързо се ориентира, избира силовия едноличен подход и завзема властта.
Оруел нагледно ни е показал как подобен род идеологии могат лесно да издигнат една избрана прослойка, която после да се превърне в бич за обществото. Утопиите не са възможни, не и при всички слабости на човека, особено когато се опияни от властта. 

В книгата има много интересни образи, като например гарванът Мойсей ( символизиращ руската църква), който баламосва останалите с приказки за Захарната планина, където всички добри животни отиват, но само ако работят усилено и усърдно. След като животните издигат лозунга "всички сме равни", гарванът напуска фермата, защото се смята за нещо повече от тях, за по-важна фигура. След това се завръща, прасетата обявяват приказките му за глупости, но го оставят за да замазва съзнанието на работната класа - т.е. да им отклони вниманието от евентуални бунтове.  :)
Друг интересен образ е магарето-непукист Бенджамин, вероятно отговарящ за интелигентните хора, които гледат да си живеят без да се пречкат или набиват на очи.

"Фермата" си остава една от най-добрите и забавни политически сатири, които съм чел. Макар Оруел да има социал-демократични възгледи, начинът по който е разобличил всички системи, базирани на манипулация, сила, политически машинации и т.н., е направо пророчески, имайки предвид че е писана преди 1945г.

Вдъхновение за препрочитането на книгата получих от "Операция кино" , от където научих че предстои евентуална екранизация на "Фермата" :)
                      



Гласувай:
21



1. milady - Моите ЛюбимцИ..,
31.10.2013 10:38
Вратата е ...Отворена, беееее......
цитирай
2. vmir - "Въпреки, че е социалдемократ"???
31.10.2013 11:10
Истинските социалдемократи винаги са били най-мразените и преследвани от комунистите, защото престъпниците ги смятат за най-голямата си пречка пред "успеха". Темата е изключително важна, но е тотално затрупана с лъжи, които и днес се фабрикуват с пълна сила, за да осигуряват безнаказаност на безскрупулните чрез нарочването за омразни ренегати и задължителното дирижирано оклеветяване.
цитирай
3. milady - vmire..mersy !!
31.10.2013 11:38
Аз обичам да говоря бързоо, кратко и ..ясноо
разбрал си ,вече ??
Властта трябва да се сформира
хоризонтално..а нее вертикално/пирамидално
Хубав ден !
цитирай
4. vmir - 3. milady,
31.10.2013 13:32
Точно така – Маркс им вика, че властта им се полага, защото са цървули, но социалдемократите искат властта в условия на равни възможности и свободна конкуренция. Затова им е червеното знаме, което спестява терзанията на разума и съвестта. Затова е и правилото им: “Като толкова много искаш мира, на ти секира” – отсякло неизброимо повече социалдемократически глави, отколкото буржоазни или капиталистически.

Затова социалдемократите са им най-омразните “предатели”, “ренегати”, агенти на Сорос, ФЕД и евреите, крадци, мошеници, сатани, наркотрафикатти, и мутри. Че, къде се намират тези кандидат-буржоазни слуги и отрепки, че ще отказват да секат глави, когато им се спусне курс към въоръжена борба? В самозабравата си тези нищожества стигат до там, да разколебават онези, които вече са готови да режат глави дори и от тяхно име!

Властта требе да действа като червено на бик и да трепят поголовно в нея вертикално по йерархията, вместо да се абят в лигави конкуренцийки и жалки интелигентски самоизтъквания по хоризонтала.

Мчи тез суцялдимукрати, ку ги слушами, ощи малку и изици шъ ни кажат дъ учими, баси наглеците, саму нож за таквиз контраривулюцинери и врагуве на народо.
цитирай
5. milady - колегаа..поспрете се..малкоо плиийзз..!!
31.10.2013 17:45
аз не 4ета ..логореи..
за БОГА..!!
Играя си..просто !!
цитирай
6. vmir - Извинете, някъде прочетох, че сте ми подготвили 69 пози
31.10.2013 19:58
и реших да подходя с нещо към приложението. Не съм свикнал без никакво интро, но явно съм объркал адреса.
цитирай
7. djani - Б-е-е-е...Идвам...Б-е-е-е...
31.10.2013 20:38
На моменти спираш да се правиш на шут. Почвам да ти се вързвам, че си соц.антрополог, пърдон - анусолог. Но-о-о, много нетипичен! А Оруел го четохме, га ходеше права под масата. И други апокрифи, също...
цитирай
8. milady - айде,колегата...
31.10.2013 21:10
да не си..мерим библиотеките..а..??

и не ми пишете с 300км в 4ас
мързелива съм...
лекаааа...
цитирай
9. milady - като ви слушам така,..г/н ВМир/вам..
01.11.2013 23:56
на кучета, дето лаят многоо..
не се доверявам..
моя професионален съвЕТ
преминете на холотропно дишане.Успех!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: milady
Категория: Тя и той
Прочетен: 2263273
Постинги: 2122
Коментари: 5673
Гласове: 9059
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол