Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 07:07 - Маркс и Енгелс поздравяват русофилите и марксистите с един ... ГОЛЯМ КУКИШ
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3396 Коментари: 22 Гласове:
6

Последна промяна: 15.12.2019 07:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                               ... Карл Маркс до Фридрих Енгелс, писмо от 1865.
«Русия е име, узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече.»

 

...

         Енгелс възхитен от българите, пленени днес от късогледо русофилство: 
 
                     
Първи на Балканите се наситиха на руското освобождение

Деление на „добрата Русия“ и „лошата Русия“, е всъщност истинската дълбинна, ментална опасност за оцеляването на българския народ като самостоен, демократичен и европейски

    image

Болшевизмът се подигра с теорията на класиците

 

Виолета К. Радева, специално за Faktor.bg

Преди няколко дни коментар в интернет ми направи поразително впечатление! Някаква другарка обясняваше какво ще се случи в скоро време с Европа. Нарочно запазвам нейния автентичен запис: „Напоследък имам възможност да беседвам с белгийци, французи, люксембургци! ВСИЧКИ, И БЕДНИ И БОГАТИ, СА НА ТОВА МНЕНИЕ!!! Капитализмът, такъв какъвто е сега, просто няма повече да съществува...Всички факти, условия и признаци са налице!!! За ТОВА са толкова НЕРВНИ И БЕСНИ БОГАТАШИТЕ! За ТОВА и толкова ненавиждат мощта на КИТАЙ и На НАБИРАЩАТА СИЛА РУСИЯ, КЪДЕТО ИМА КАПИТАЛИЗЪМ, НО С ДРУГО, ПО-ЧОВЕШКО ЛИЦЕ”
Къде го е видяла другарката това „по-човешко лице” на капитализма в Китай и в постсъветската Путинова империя – не става ясно. За да има възможност да си беседва с белгийци, французи и люксембургци, вероятно живее в Западна Европа, а не например в Чунцин, Дзъбо, Чънду, Циндао или пък в Тула, Череповец, Таганрог, Ангарск... Интересно защо е подминала като пример Северна Корея, както и Венецуела, или пък свободна и благоденстваща Куба. Но за червените носталгици, въздишащи по „братството на социалистическия лагер”, пътеводна звезда, пример и  копнеж е само и единствено 

тяхната истинска родина – Московската азиатска сатрапия

 За тях няма значение каква политическа власт има там, какъв е общественият строй. За тях всичко, идващо от Кремъл, е най-„доброто”, най-„човеколюбивото”, най-„прогресивното”. 
За платените с червонци българи, учили и служили на руския император през Възраждането, на първо място стоели интересите на батюшката-цар. От родната история знаем какви драматични събития са предизвикани благодарение на тази тяхна преданост към Руската империя и колко пъти заради национално предателство съдбата на Третата българска държава е висяла буквално на косъм. Интересното е, че потомците на същите тези русофили вече по време на болшевишката империя стават агенти на Сталин. Красноречив пример в това отношение е ген. Владимир Заимов – осъден на смърт като съветски шпионин. Патологичното русолюбие днес на една част от населението на България не може да бъде определено единствено като вярност към комунистическия идеал, символ на който се явява Москва. Тази шизофренична „любов необяснима”, когато не е резултат на ментална слабост, е породена преди всичко от най-груб материален интерес и от непреодолими зависимости. 
Няма да правя догадки към коя група принадлежи въпросната другарка, за която путиновият капитализъм бил „с друго, по-човешко лице”. Ще напомня само, че с идването през 2000 г. на кагебиста Путин на власт, олигархията в Русия достига своя неудържим, истински разцвет. Американският проф. М. Голдман използва термина „силогарх”. В основата му стои руската дума „силовик”, с която се наричат служителите на специалните служби, към които спада най-близкият приятелски кръг на Путин, контролиращ над 85 на сто от ресурсите на постсъветската империя. 
Руският политолог Дмитрий Б. Орешкин твърди:: „Олигархическият капитализъм е номенклатурен капитализъм, по определение неефективен. Той е добър, когато имаш голямо количество нефт от сонди, който трябва да разделиш Рано или късно този механизъм, базиращ се на преразпределение на готовите ресурси, се изчерпва – трябва да се измислят някакви нови видове ресурси, да се създава някакъв нов вид добавена стойност. А за това трябва не само да умееш да делиш, което умеят силоваците, а да умееш да създаваш нови.”
Но Путиновата империя не е само класическа олигархична империя. Колкото повече се задълбочава ужасната пропаст между метрополията и все по-бързо западащата периферия, толкова повече режимът в Москва се трансформира в открит деспотизъм, в тиранично управление. Все повече вместо да се правят стъпки към демократизиране, в Русия с бързи крачки се възражда добре познатото 

тоталитарно управление, съпроводено от репресии, потискане на гражданските свободи,

 контрол и следене на гражданите. От 1 ноември 2019 г.  започва нова фаза за руските потребители на интернет. Влиза в сила Закон за самостоятелен интернет, над който държавата ще има пълен контрол. Въпреки протестите и острите критики, властта в Кремъл е непоколебима. Приет е и законопроект, одобрен от Путин, за наказване като чужди агенти на обикновени граждани, изразяващи в средствата за масова информация и в социалните мрежи свое независимо мнение.
Агресивната външна политика на Кремъл, хибридната война, която води вече не само в бившите свои подопечни територии, но и в сърцето на Европа, в Азия, в Африка, в Латинска Америка, че и в САЩ – всичко това е безкрайно далече от представите на комунистическо-русофилската пета колона у нас за днешната Путинова империя като капиталистическа държава с „по-човешко лице”. Това няма как да бъде иначе, като знаем как се е появила, как чрез системна колониална политика в продължение на няколко века, от едно подвластно на Златната орда дребно Московско княжество Русия се е превърнала в най-разплулата се териториално империя в света! 
Съветските болшевици и българските им епигони много обичаха да се кълнат във вярност на Маркс и Енгелс – създателите на комунистическата идеология и на политическата диктатура на пролетариата. Произведенията им се превеждаха, издаваха и преиздаваха. Коментираха ги основно съветските философи и партийци. Подчинените народи повтаряха дълбокомъдрите „анализи” на болшевишките мъдреци. Но те подхождаха избирателно към наследството на „класиците“. Звучи кощунствено. Прилича на клевета. Но не е. Ленин и Сталин изграждат империята СССР върху основите на Руската империя и продължават традицията 

покорените, завладените с насилие и войни народи да бъдат русифицирани

 Следователно Русия и всичко руско се превръща в непреходна ценност не само за етническия руснак, а за всеки комунист, независимо от етническия му произход. 
Добре известни са ни примерите със съветските граждани Георги Димитров, Васил Коларов, Тодор Павлов, Димитър Станишев и десетки други
.
За беда обаче „класиците“ имат негативно отношение към Русия. Нещо повече, за тях Русия е „най-главната крепост“ на европейската реакция. Истинският агресор, постоянният подпалвач на войни в Европа според тях е Русия, чиято цел е завоюването на все нови и нови земи, експанзия във всички посоки, подчертан, неприкрит апетит към Босфора и Дарданелите. До октомврийския преврат през 1917 г. всички революционни елементи в Русия и в Европа са единодушни, че е назряла необходимостта от сваляне на самодържавието чрез буржоазна революция. Но след като болшевиците на Ленин завземат властта и побеждават в Гражданската война, става ясно, че либералните среди в Европа са се излъгали в очакванията си за самоопределение на покорените народи. 

Епохата на несвършващия и днес сталинизъм във външната политика на Русия възкресява за нов живот символите на имперска експанзия. Сталин се самоидентифицира с царя-убиец Иван Грозни. С неговата благословия историци и писатели възвеличават завоевателната политика на Петър I и на Екатерина II. Партийните академици пренаписват историята на Русия. И макар да се кичат като марксисти, те са по-скоро ученици на Победоносцев и на Константин Леонтиев, отколкото на Маркс и Енгелс. Никой никъде не споменава какво са писали почитаните от тях класици за Руската империя и нейната политика. А те не са останали безучастни, незаинтересовани свидетели и съвременници на процесите в разлагащото се самодържавно царство. Например Карл Маркс през 1899 г. издава в Лондон една скромна за неговия размах на тевтонски рицар книжка, но пък много занимателна от фактологична гледна точка. Нарича се „Секретната дипломация на ХVIII век”. В нея той проследява появата на руското царство, откраднало името си от Киевска Русь и закичило се с чужда култура и история. Ето характерен пасаж:  „Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ. Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата, го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него. Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак през XVIII век, през 1721 година. В средните векове всички картографи на Европа определят Московия като принадлежаща на Ордата, следователно на Азия”.
Една от отправните точки за изясняване конкретно на българското историческо битие от Възраждането до днес е статията на Фридрих Енгелс „Външната политика на Руското царство“, писана през 1889 година. Спирам се на нея, защото най-яростните русофили днес са именно комунистите/социалисти и трудно биха могли 

да лепнат етикета „фашист“ на един от своите учители

 Освен това статията на Енгелс е един трети, външен на отношенията Русия – България поглед върху формирането и характера на руската политика в Европа и Азия. Още в увода си Енгелс отбелязва: „…царска Русия с непрекъснатата си намеса в западните работи спира и изкривява нормалния ход на развитие и прави това с цел да се сдобие с такова неограничено положение, което би ѝ осигурило господството над Европа…“ 
За него е очевидна пълната некадърност на царското руско правителство да направи нещо полезно, нещо разумно за народа си. Същото обаче не може да се каже за руските дипломати, които той определя като нов йезуитски орден, „достатъчно могъщ, за да може да се наложи, да премахне от пътя си даже царските прищевки и достатъчно силен, че, разпространявайки продажността наоколо си, да не я допусне в своята собствена среда“. Парадоксалната особеност на този зловещ орден е, че набира своите членове предимно сред чужденци – германците Неселроде и Ливен, корсиканеца Поцо ди Борго. Чужденка е и самата му основателка – германската принцеса София Августа Анхалт-Цербст, наречена в Русия Екатерина. Честолюбиви и безскрупулни авантюристи и въжеиграчи, готови на всякакви престъпления в името на собственото си могъщество и власт, те правят възможно империята да „пренесе руските граници от Днепър и Двина зад Висла, към Прут, Дунав и Черно море, от Дон и Волга зад Кавказ, към изворите на Оксус и Яксарт“. 
Оръжията на тази безсъвестна, но „даровита шайка“ (по определението на Енгелс), са тайните убийства, подкупите, всякакви низости, измените, дори цареубийството. За да владеят териториално преялата държава, шайкаджиите се възползват от един неоспорен от никого факт – населението на чудовищната империя се намира в състояние на 

„най-пълен умствен застой“(Енгелс) 


и му липса всякаква инициатива. Този превъзходен материал е толкова покорен и търпелив, че е готов на всичко. При това, подчертава Енгелс, империята е „поради липсата на пътища, поради огромната си площ и поради бедността си почти съвършено неуязвима за който и да е външен противник“. От друга страна, руската дипломация предпочита да провокира несъгласията между европейските държави, да ги насъсква една срещу друга и като експлоатира враждата им, осигурява успеха на руската завоевателна политика. 
Отслабването на Османската империя, особено видимо през втората половина на XVIII век, разпалва неукротимия апетит на Русия към наследството на турските султани. Започналите вълнения на християнското население на Балканския полуостров са добре дошъл повод за Русия да обяви намерението си да защитава „угнетеното православие и поробеното славянство“, за да намери привидно оправдание за устрема си към Цариград. „На юг от Кавказ под турско владичество се намираха Армения и други малки християнски земи, които даваха на Русия прекрасен предлог да се яви и тук като „освободителка“ – обобщава Енгелс и добавя, че завладяването на Цариград от руснаците ще им осигури господство над Черно море, Мала Азия и Балканския полуостров. Всичките си войни против Турция Русия обявява във време, когато западната ѝ граница е мирна, а Европа се занимава с нещо друго. 

Безскрупулната Екатерина II води две такива войни и при първата завоюва Азовско море и спечелва уж „независимостта“ на Крим, който само четири години по-късно вече е руска провинция. Втората война отмества границите на Русия от Буг до Днестър. Двата пъти руски агенти подтикват гърците да въстанат, но, постигайки целите си, империята ги изоставя на произвола на съдбата, т.е. на турския произвол. Другият неизменно съблазнителен обект за завладяване от руснаците е Полша, систематично разорявана и превръщана в кървава плячка още от времето на Петър I. А зад Полша богатствата на германските князе и бюргерските градове неустоимо мамят руските велможи и самодържци. 
Не всички европейци днес са забравили как през септември 1939 г. братята-близнаци – болшевикът Сталин и национал-социалистът Хитлер, си поделят Полша. Някак си обаче се опитват да изтикат в най-прашните ъгълчета на съзнанието си факта, че през април 1940 г. НКВД разстрелва край Катин 15 хиляди полски офицери. Като че ли ги е срам да си признаят, че 

съюзникът им през Втората световна война е чудовище

 Срамът, гузната им съвест проличаха и през април 2010 година. След подозрителната отвсякъде самолетна катастрофа край Смоленск, където загинаха полският президент Лех Качински и придружаващата го делегация, западноевропейците заповтаряха, че Качински е „пещерен антикомунист“, „човек на вчерашния ден“, „боец на Студената война“, „ексцентрик“, вторачен в миналото. Не по-различни бяха коментарите на българските медии и политици. 
Разбира се нито Европа, нито Полша в частност, или България, ще дочакат извинение за страданията си, за жертвите. Защото, както подчертава Фридрих Енгелс в статията си за външната политика на Русия, нейната неизменна, никога неизгубвана от очи цел е 

ВСЕМИРНОТО ГОСПОДСТВО

 Като проследява интригите на руската дипломация и подпалваните от нея войни, Енгелс очертава характера и коварството на Руската империя, прикривани с благовидни фрази и лозунги. Анализът му не подминава и войната от 1877–1878 година. Враждата между Франция и Германия заради Елзас и Лотарингия позволява на Русия да ги държи в зависимост и благоприятства за нов неин поход към Цариград. За повод е използвано Априлското въстание от 1876 г. в България. „След продължителни боеве – пише Енгелс, – през януари 1878 г. русите дойдоха чак до вратите на турската столица, но внезапната поява в Босфора на четири английски броненосеца принуди победителите да се спрат пред кубетата на „Света София“ и да представят за корекции Сан Стефанския си договор пред европейския конгрес.“ Въпреки това отстъпление от прага на почти завоювания Цариград Русия приключва войната, по преценка на Енгелс, с огромен успех. 

Румъния, Сърбия и Черна гора стават нейни длъжници заради уголемяването на териториите си и фактическото освобождаване от турска зависимост. Балканите са отнети от ръцете на Османската империя. Княжество България и Източна Румелия, останали формално васални на Турция, в действителност стават васали на Русия. Тя си е върнала изгубената през 1856 г. част от Бесарабия и е спечелила нови територии в Армения. На Турция са наложени баснословни контрибуции, териториално е почти изтикана от Европа. Обезкръвена и материално изтощена, тя изпада, както подчертава Енгелс, „в такава пълна зависимост, че стана, според съвършено вярната руска забележка, само временна пазителка на Босфора и Дарданелите за Русия“. След края на войната от 1877–1878 г. изглежда е само въпрос на време кога империята ще посегне към Цариград. Анализът на Енгелс обаче не може да подмине един факт, към който и той, и приятелят му Маркс имат пристрастно отношение – европейските народи все по-активно се намесват в решаването на собствените си съдбини. Либералните и социалдемократически идеи намират добра почва за развитие и разпространяване. По тази причина той вярва, че на дневен ред е руска революция, която ще премахне царския абсолютизъм. 

Тук е мястото да се отбележи, че за него тази революция не може да е пролетарска, а само и единствено буржоазно-демократична, тъй като според създадената от Маркс теория пролетарска революция и установяване на комунизъм може да има само в най-напредналите и богати капиталистически държави, изчерпали ресурса за своето по-нататъшно развитие по капиталистически път. Къде са можели да предположат, че ще се яви в дебрите на тъмната Русия един демон с азиатски оченца и сифилистичен мозък, който с шайката си ще помете едва стъпилата на конституционни релси либерална руска буржоазия и

ще се подиграе с Марксовата теория,

като я превърне в свой щит срещу социалдемокрацията и като знаме в борбата за световно господство. Три десетилетия по-рано Енгелс не може да предвиди това бъдеще. Свидетел е обаче на друг феномен. „Освободените българи, които изпитаха всички прелести на изпратените им царски агенти – пише той, – се наситиха до гуша от такова освобождение. Още не са отрезвели само сърбите и особено гърците, които не се намират на прекия път към Константинопол.“ (Sic!) Важна фраза. Точен извод. Добре е да го запомним. И още едно обективно и вярно наблюдение: „… най-главната пречка за независимостта на свободното групиране на народите в остатъците от народи между Карпатите и Егейско море не е бил някой друг, а именно царизмът, прикриващ плановете си за всемирно господство с фрази за тяхното освобождение”. 
За обичащите без уговорки Русия и всичко руско всяко осветяване на която и да е нелицеприятна истина за политиката и действията на истинската им духовна родина е престъпно посегателство върху техните кумири. И никога не са се колебали да прибегнат до крайни средства, за да отстранят опонентите си. Като се почне от далечната 1873 г., когато Левски е предаден и осъден на смърт, за да се унищожи неговото дело – Вътрешната революционна организация, способна да постави под заплаха руските предначертания за края на Османската империя, и се стигне до убийството на цар Борис ІІІ, който единствен е можел да запази България след края на Втората световна война в семейството на европейските демократични държави – един плашещо дълъг мартиролог бележи „успехите“ на „филите“. „Успехи“, довели до почти пълното затриване на българската нация и продължителната агония днес. От своя страна и „фобите“ се делят на такива, които са „фили“ по отношение на всичко руско – литература, кино, изкуство, наука, философия, но са „фоби“ само по отношение на руската външна политика. Това деление на „добрата Русия“ и „лошата Русия“, които нямали нищо общо помежду си, е всъщност истинската дълбинна, ментална опасност за оцеляването на българския народ като самостоен, демократичен и европейски народ. 

В резултат на поредната руско-турска война от 1877– 1878 г. българите се оказаха разкъсани на пет части и с обособени две административни единици – Княжество България и Източна Румелия. Въпреки провала през ХХ век на националния идеал за обединение на всички етнически българи в една държава, на Русия и руската култура, главна виновница за този крах, периодично се посвещават дни, седмици, събития, фестивали, конференции, симпозиуми... Повтарят се старите русофилски и славянофилски щампи,

развяват се знамената на чужда и непрестанно бъркаща се във вътрешните работи на България държава,

някакви „държавници“ току притичват до Москва – за да се отчитат, да получават нови заповеди?! Не е ли това достатъчно сериозен аргумент за необходимостта да се пише и говори за пагубните последици от късогледото русофилство, както и да се разяснява същността на „руската идея“, от чието осъществяване Москва никога не се е отказвала, не се отказва и няма изгледи скоро да се откаже. 
От редица години се води като че ли обречен спор каква да бъде съдбата на паметника на съветската армия в центъра на София. Всеки глас срещу неговото продължаващо присъствие в пейзажа на столицата на една членка на Европейския съюз, която уж е скъсала с комунистическото си минало и с пълната си фактическа зависимост от Русия, предизвиква истеричен вой от руските агенти в България, от петоколонниците и онези защитници на „историческото“, на „изкуството“, според които съществували „две Русии“ и ние сме трябвало да изпитваме преклонение и благодарност пред представителите на „добрата Русия“ в лицето на нейните солдати, прегазили повече от половината Европа, ограбили, изнасилили и убили милиони жени, деца и старци. И днес руснаците, векове живеещи в нищета и фактическо робство – дали крепостническо, съветско или олигархично е без значение, – претендират да са носители на „всеобщото спасение“, натрапват на близки и по-далечни народи своята „велика мечта“ с огън и кръв, настояват да подкарат целия свят по своя „особен път“ на развитие!

Русия неизменно претендира да „спасява“ света, а в действителност да владее със сила и да направлява по своя воля и за своя изгода съдбините на цялото човечество. „Обновяването“ и „освобождаването“ на народите можело да се извърши единствено от руската мисъл, руския Бог, руския Христос, единствено на руския народ били дадени „ключът на живота и новото слово“. В социалните мрежи могат да се видят много потресаващи картини как руски мужици днес се кръстят, коленичат и целуват икони с ликовете на Сталин и Путин. Руският полковник Гундяев, по съвместителство и патриарх на Руската православна църква, сам затънал в разкош и алчност, проповядва, че стремежът към благополучие бил грях! И защото животът на руснаците е мизерен, безправен, безпросветен, безнадежден и унизителен, в неговата религиозност е силен есхатологичният елемент. Може би оттам е и склонността им към разгул и анархия, но и към тотално незачитане на личността, на човешкия живот и на свободната мисъл и воля. И човек с яд и донякъде с тъга се пита как е възможно наши сънародници, зрели хора, понесли обезличаването си като нация и като духовност в продължение на 45 години съветизъм, днес, 30 години след раздялата ни с тоталитарната комунистическа власт да вярват, че в путинова Русия олигархичният капитализмът е „с друго, по-човешко лице”! 

      ... 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Вярно е, че статията е доста дълна но ...
15.12.2019 07:34
Вярно е, че статията е доста дълга но пък и времето е подходящо за четене и ограмотяване а, за последното никога не е късно.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Да попадне на тази статия библогърката Радостиналасса/Цав12921,
15.12.2019 09:52
на молекули ще Ви раздели...
цитирай
3. fun1001 - !! ама, това що така ми напомня...ДРугариАта../който спасява..блога..
15.12.2019 09:58
Русия неизменно претендира да „спасява“ света, а в действителност
да владее със сила и да направлява по своя воля
и за своя изгода съдбините на цялото човечество.
цитирай
4. getmans1 - . . . Няма старшно Бай КОСТА, ВО ИМЯ ...
15.12.2019 10:15
... Няма старшно Бай КОСТА, ВО ИМЯ ПРАВДА ... и свободен електрон, и дори Х-бузон да стана пак ще им преча

planinitenabulgaria написа:
на молекули ще Ви раздели...

цитирай
5. getmans1 - 3. fun1001 - !! ама, това що така ми напомня...ДРугариАта../който спасява..блога.. 09:58
15.12.2019 10:20
... Кви освободители бе, ДЖУЛ ... от заблудените роби ли ... те, такива и ще си отидат


fun1001 написа:
Русия неизменно претендира да „спасява“ света, а в действителност
да владее със сила и да направлява по своя воля
и за своя изгода съдбините на цялото човечество.

цитирай
6. milady - роба, не знае, че е..роб..
15.12.2019 11:21
точноо, като в онзи тест на Дънинг-Крюгер..
/за глупака...
цитирай
7. milady - нали,знаеш, че маръ тъ..и св. тъ..
15.12.2019 11:23
са в Комбина 69- 96..)))
и дрти мен, тоже..
познах го, по това,че не може да су напише името..правилно..
то..въЖката..знаеш..
цитирай
8. vmir - Таланти и некадърници има във всяка държава.
15.12.2019 12:22
Разликата идва от това, че в едни държави ценят талантите, а в други ги мразят и преследват. Освен това вторите подстрекават некадърниците, за да плашат с простотиите, които могат да извършат. В просташките среди претенциозната некадърност е най-високо ценен талант, защото най-неудържим е претенциозният глупак, който не се спира пред нищо, за да елиминира истински талантливите.
цитирай
9. peperutka - ? що си мисля, че тоз демоНобилен Трол, може да е само св. тъпото, даскалът в ПТУ.
15.12.2019 12:52
57. starforlife - ИЗТРИВАШ, М, ИЗТРИВАШ! АХ ТИ КАКЪВ СИ ЛИЦЕМЕР!
12:29

мен, ме трие от Пвият ми комент,пр 6год.. в неговите казионни помии.!!!
цитирай
10. vencivaleri1951 - Чукча писатель ,чукча не читатель!
15.12.2019 13:42
Тоест, избирайки кого да цитирате и ако ще се цитира, то поне да се цитират авторите, а не недочелите ги нискочели ,,анализатори,,
Няма никаква разлика във вижданията на Маркс, Енгелс, бих добавил Благоев, по отношение на руското самодържавие и тези на Херцен, Плеханов, Ленин, Троцки...
Ленин се изказва за царска Русия като ,, затвор на народите,,
Не е достатъчно да си написал Манифеста и Капитала, та да определяш към коя група принадлежат народи и етноси. Мисля си, че за средностатистическия българин е достатъчно да чуе руска и финска реч и да си направи сам преценката. Много преди Благоев и Маркс ние българите сме пратили наше момче за патриарх там и той е ръкоположен там и станал светец след смърта си. За Киприян от Търнов става въпрос. От ръкополагането няма документи/или ги крият/, но от провизгласяването му за светец има. Там е написано: Киприян, първосвещеник/патриарх/ на Киевското, Литовското , Московското царство и на ЦЯЛА РУСИЯ,..И защо Маркс иска германските народи обединени, а руските не? Защо Енгелс е горд, че в Британската империя слънцето не залязва, а е против ,,часовите, пояси,, в Русия. И Кавказ и Изтока -несбъднатата мечта на англичаните.,.. ,,Скъпи са ми Маркс и ,,Дядото,,, но истината ми е по скъпа,, Впрочем Ленин в общи линии се придържа към Маркс.Не само на Запад от Днепър, но и много на изток създава изкуствена държава със столица Харков. По късно след ВСВ тази държава ще приеме повечето териториални бонуси от победата и ще стане първата, или втората територия в Европа, макар,че по собствено прошение влиза през17 век,/след неуспешно въстание срещу поляци и литовци/ с три области в Русия-Запорожието. Тази съдбоносна грешка на Улянов е в пряка отговорност с днешните Събития.
Сталин също има пръст в днешните събития на Кавказ.
Малко хора знаят, че в самото начало Грузия е в състава на Абхазия. Сталин взимайки властта присъединява и асетинците, но вече всички в състава на Грузия. Нищо лошо, но грузинците след промените се опитват да асимилират останалите и се стига до кръв.
То според Маркс и ние българите нямаме право на суверенитет!? Тоест, като се чете автор, не е добре да се чете изборно, според това какво ни отърва, и какво не.Препинателен знак е в състояние непоправимо да промени смисъла, камо ли подбрани цитати.
Да се обеси! е много различно от Да се обеси?
цитирай
11. getmans1 - Да се обеси! е много различно от Да се обеси? цитирай
15.12.2019 16:28
„Ако славянското население на днешна България достигне когато и да е господство в страната, тогава поради същата нужда, както в Сърбия, ще възникне и в неговата среда антируска прогресивна партия, каквато неизбежно се е зараждала всеки път, когато някоя част от Турция е оставала полунезависима. — "Ню-Йорк трибюн", 1853

... ДААА, чукча нито е писател, нито читател ... ама чукча не е това за което и ти си мислиш, че е ... абе .утьо маринкин този цитат показва едни големи лъжи „БОЛШЕВИСТКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ И МЕНТЕ МАРКСИЧЕСКИ „ или най-най-общо казано АНТИБЪЛГАРСКИ ............. години преди „ВСЕНАРОДНИЯТ И ВСЕОБЩОРУСКИ НАТИСК НА РУСКИЯ НАРОД ВЪРХУ АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ ДА ОСВОБОДИ „БРАТЯТА БЪЛГАРИ„ И .... разни други тогавашни западни ФАШАГИ са били ВЕЧЕ СА СЕ ЗАМИСЛИЛИ ПО ВЪПРОСА ... Понимаеш ли ма ЖЪЛТОПЛОЧКОВА ЧУКЧО кви ти ги хортувам, А ...
цитирай
12. vencivaleri1951 - Винаги съм се възхищавал на деликатността ти
15.12.2019 19:04
Иначе смяташ ли , че ми казваш нещо ново? Аз все пак съм живял години в Ленинград и не съвкупният руски народ принуждава монарха към военни действия, а главно интелектуалци, интелигенция в тч младшия офицерски състав А Александър наистина се дърпа, но главно защото не е готов за нова война. Току що е загубил война с три други империи -Кримската. То и за това преобладават северните гарнизони-любимите ти фини например. Моят университет играе сериозна роля в натиска срещу двора. Не са малко и милосърдните сестри възпитанички на същия университет. Впрочем това е и на Путин университетът:)
Имах колега която беше резервирана с мен. Един ден я попитах дали не съм я засегнал с нещо. Тя ми каза , че така ми се е сторило. След време сподели с мен следната история за "всеки случай" Прадядо и бил княз и отговарял за тила във войната. При покупката на храна за армията част от продуктите били гранясали или с други занижени качества. Не са проверявали задълбочено защото не са могли и да помислят, че хора заради които се води войната могат да пробутват развалени храни. ѝз тогава и казах, че това не е могло да се случи. Млад и зелен бях. После научих за далаверите на Стамболов, а вероятно и други прекупвачи.
Та князът бил понижен във звание и командирован в провинционален гарнизон
цитирай
13. getmans1 - . . . А, аз винаги съм се учудвал на ...
15.12.2019 19:50
...А, аз винаги съм се учудвал на наглоста ти да ни досаждаш със СЛУЧКИТЕ СИ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ... А сети се за ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ и си обясни защо ... Защо и Раковски не ти е мил и го няма нийде из твоите случки ... и как така уж префинения за битки български офицер и щабен преводач Олимпи Панов се превръща за вас в герой ... и досега никой не е поискал да бъде низвергнат като участник в тази война въпреки анти българската му дейност... „ПОСЛЕ СИ НАУЧИЛ ЗА СТАМБОЛОВ И ЗА ДОСТОЕВСКИ ... А МНОГО ПО КЪСНО ТИ ОТМИЛЯ И ИВАН ВАЗОВ ... кой от всички е башибозук, а ... руски подлоги дето нямате мяра, на мен ще ми правите намеци ... благодарни безродници.



vencivaleri1951 написа:
Иначе смяташ ли , че ми казваш нещо ново? Аз все пак съм живял години в Ленинград и не съвкупният руски народ принуждава монарха към военни действия, а главно интелектуалци, интелигенция в тч младшия офицерски състав А Александър наистина се дърпа, но главно защото не е готов за нова война. Току що е загубил война с три други империи -Кримската. То и за това преобладават северните гарнизони-любимите ти фини например. Моят университет играе сериозна роля в натиска срещу двора. Не са малко и милосърдните сестри възпитанички на същия университет. Впрочем това е и на Путин университетът:)
Имах колега която беше резервирана с мен. Един ден я попитах дали не съм я засегнал с нещо. Тя ми каза , че така ми се е сторило. След време сподели с мен следната история за "всеки случай" Прадядо и бил княз и отговарял за тила във войната. При покупката на храна за армията част от продуктите били гранясали или с други занижени качества. Не са проверявали задълбочено защото не са могли и да помислят, че хора заради които се води войната могат да пробутват развалени храни. ѝз тогава и казах, че това не е могло да се случи. Млад и зелен бях. После научих за далаверите на Стамболов, а вероятно и други прекупвачи.
Та князът бил понижен във звание и командирован в провинционален гарнизон

цитирай
14. getmans1 - АРКАДАШ Гет, къде си бре. . . арка...
15.12.2019 19:54
АРКАДАШ Гет, къде си бре ... аркадаш ... потрябва ли му на човек .... ни милиция, ни полиция ... хахахаха
цитирай
15. staler - нищо ново--краен русофобски те...
15.12.2019 22:32
нищо ново--краен русофобски текст,лишен на места от елементарна логика на тълкуване на ист факти,постигащ със сигурност точно обратен пропаганден ефект,че даже поражда подозрения за истинската му цел.ако с подобни матряли ще събуждаме дълбоко деградиралия в ист си памет бълг народ ,по добре въобще да приключваме.става дума за пациент който на собств си внуче вика---дядо иван,и който е рещил че западняка е забогатял прилагайки като единствено условие западен модел демокрация,която пък е съвременна версия на древногрцката такава.......нееее драги булгаропитеко,има и второ условие----да си от правилната страна на линията разделяща робовладелците от робите/набирани главно от местни колаборанти от вътрешността или от африките/......не е лошо да му се напомни на пациента че има и друга демокрация в която той е живял,докато западняка се е крил по пещерите още и за която херодот поради типичногрцкотосинахалноневежество е отправял неадекватни препоръки.......с две думи дори и поръчковата,платена пропаганда,може да бъде далеч по качествена,защото няма как дулата на 4те ингилизки броненосеца в босфора предизвикали преразглежане на сан стефанските клаузи,да са контрапункт на имперските руски амбиции от гл т на бълг нац интереси.
цитирай
16. getmans1 - . . . Хм, определено ще ми е необхо...
15.12.2019 23:26
... Хм, определено ще ми е необходимо бая време да го преживям тоя коментар за да го преглътна т.е. разумея освен, ако автора на коментара не е написал гениалната статия която дава абсолютно всички отговори на всичките нашенски и световни кардинални въпроси.


staler написа:
нищо ново--краен русофобски текст,лишен на места от елементарна логика на тълкуване на ист факти,постигащ със сигурност точно обратен пропаганден ефект,че даже поражда подозрения за истинската му цел.ако с подобни матряли ще събуждаме дълбоко деградиралия в ист си памет бълг народ ,по добре въобще да приключваме.става дума за пациент който на собств си внуче вика---дядо иван,и който е рещил че западняка е забогатял прилагайки като единствено условие западен модел демокрация,която пък е съвременна версия на древногрцката такава.......нееее драги булгаропитеко,има и второ условие----да си от правилната страна на линията разделяща робовладелците от робите/набирани главно от местни колаборанти от вътрешността или от африките/......не е лошо да му се напомни на пациента че има и друга демокрация в която той е живял,докато западняка се е крил по пещерите още и за която херодот поради типичногрцкотосинахалноневежество е отправял неадекватни препоръки.......с две думи дори и поръчковата,платена пропаганда,може да бъде далеч по качествена,защото няма как дулата на 4те ингилизки броненосеца в босфора предизвикали преразглежане на сан стефанските клаузи,да са контрапункт на имперските руски амбиции от гл т на бълг нац интереси.

цитирай
17. staler - кое е неясно?. . . . . след руско-т...
16.12.2019 06:12
кое е неясно?.....след руско-турската война българите били разделени на три......айде бе,виж ти......цъ цъъ.......ами това е сбъднатата австро-унг мечта,кое не ви харесва.....щото ако се беше реализирала бритишката----мархаба и гудбай......пациента е бг племето,изпаднало на дъното като утайка,след хилядолетни кипежи и борби на славния преди бъл народ....учим грцки,руски,германски и т.н.варианти на собств си история и досега/въпреки че се натрупаха предостатъчно данни,факти....поне като фундментлна основа на истинската такава./......следваме неотклонно измислени доктрини,прикриващи чужди бакалски сметки и се чудим защо се топим и затъваме.......дребни душици с осрано минало ни водят гордо и политкоректно в нищото.........а иначе херодот да ге е.а,се изцепил че траките/така грците си позволявали да наричат местните народи/били толкова многобройни че ако имали един владетел,нямало кой да им се опре.....то така е като ти наливат мъдрост по грцкиот обичай на младини,през ануса по дрътите от тебе.........един владетел на толкова народи означава диктат и тирания/нещо като путин и русия,/а много племена,секо с свои паразити начело----швеицария на балканите.
цитирай
18. getmans1 - В първи коментар staler - обвинява ...
16.12.2019 08:04
В първи коментар staler - обвинява домакина, че в нещо неясно ...уж русофобско пък било прикрито филско без никаква конкретика ... после укоряваш пък автора заради практикуваната западна демокрация по нашите земи гаче руската би следвало да ни е еталон

staler написа:
кое е неясно?.....след руско-турската война българите били разделени на три......айде бе,виж ти......цъ цъъ.......ами това е сбъднатата австро-унг мечта,кое не ви харесва.....щото ако се беше реализирала бритишката----мархаба и гудбай......пациента е бг племето,изпаднало на дъното като утайка,след хилядолетни кипежи и борби на славния преди бъл народ....учим грцки,руски,германски и т.н.варианти на собств си история и досега/въпреки че се натрупаха предостатъчно данни,факти....поне като фундментлна основа на истинската такава..


... Ето ти още един да го .беж, лорд Солзбъри, че рекълна на нашенеца; „В Берлин нямаше ваш човек.„ ... АМА ТО ВНУЧЕТО когато подписвало в САН СТЕФАНО примирието забравило да покани „наш човек„ макар, че вармията си имали доста такива назначени ... и лично от него образовани.
То внучето като определяло земята дато освободило забравило и да упомене, че става въпрос за България.
Пусто да остане, пак така забравило да я упомене и в Устава за устройството на новоосвободените земи ... за берлин вече го казахме


staler написа:
......следваме неотклонно измислени доктрини,прикриващи чужди бакалски сметки и се чудим защо се топим и затъваме.......дребни душици с осрано минало ни водят гордо и политкоректно в нищото.........а иначе херодот да ге е.а,се изцепил че траките/така грците си позволявали да наричат местните народи/били толкова многобройни че ако имали един владетел,нямало кой да им се опре.....то така е като ти наливат мъдрост по грцкиот обичай на младини,през ануса по дрътите от тебе.........един владетел на толкова народи означава диктат и тирания/нещо като путин и русия,/а много племена,секо с свои паразити начело----швеицария на балканите.


... ЩО БЕ, СТАЛЕР си недоволен, все пак 70 годин слуд голямата освободителна патакалама хавата стана по мерака на внучето ... сега пак ли да му приставаме ...ахааа, Великият Путин ДА НИ Е ПРИМЕРА - ЗАРАДИ „КАПИТАЛИЗМА С ПО-ЧОВЕШКО ЛИЦЕ„ юрнек да ни е ... бре-бре ...
цитирай
19. staler - Тия опорки си ги повтаряйте на фа...
16.12.2019 17:08
Тия опорки си ги повтаряйте на фактор седянките.Могат да разпалят задълбочен дебат само с себеподобните от другия полюс.Ист.факти са че от всички велики сили по това време единствено интересите на русия съвпадат донякъде с нашите.Всеизвестно е че Британия е готова да се включи на страната на чалмите,а АвстроУнгария ни иска не по надолу от Балкана.0 на брой имперски войници са загинали в битки от които ние да имаме полза,освен от Руската.Доброволци се стичат от всякъде но не и от великата британия,австроунгария ,франция и германия.Руският император си е гонил имперските цели,благодарение на което сега имаме некво подобие на държава...точка по тая история.Оттам на сетне ние сме отделна държава с собст интереси,които биват отстоявани по възможно най абсурдния начин и до днес.Мястото ни е в ЕС но с собс ни ресурси в собст ни ръце.Банките,Търг вериги,нефтохим пром и горива,минер ресурси,вода, произв на храни и тн трябва да се върнат в наши ръце.Геострат ни разположение трябва да ни носи ползи а не поводи за успешни външни вмешателства.Ние държим водата на грците ,трансп връзки на турците с европа,ние сме врата за руските мераци за енерг доставки и т.н....За да имаме полза от всичко това ни трябва компетентно,некорумпирано,относит патриотично настроено управление,а не дебелогъзи шутове с тъмно минало.ок?
цитирай
20. get - До 19. staler - Кога човек желае да е глупав си е негов частен проблем! Но когато същият ... ?
18.12.2019 14:49
staler написа:
Тия опорки си ги повтаряйте на фактор седянките.Могат да разпалят задълбочен дебат само с себеподобните от другия полюс....


... налага на сънародниците си да повярват В глупостта му - С ТОВА СЕ ОБРЪЩА В ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ?

Проблема ЗА АЗПОКЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ - не е от времена на Руско-турската от 1877/78 години война а от МНОГО по-ранно време?
1/ Начева с така известното Завещание Петра Великого - с което той поставя за наследниците си ЦЕЛТА: "приблизиться елико возможно ближе к Константинополю и к Индиям"?
2/ Продължава с така известния Гръцки проект на Екатерина(реално продължение на "Завещанието").Официално го има упоменат в личното писмо на Екатерина до австро-унгарския император Йосиф II от 10.09.1782 г.?
3/ Плюс проведената ТАЙНА среща м/у двамата от м.май 1782 г.?
4/ Предложението на Николай I към англичаните да разделят близък изток и Балкани на сфери на влияние ... довело до Кримската война.
5/ Провокираната вече при Александър II сръбско-турска война и Априлско въстание в България ... с последващи Две тайни споразумения ПО ИНИЦИАТИВА НА РУСИЯ с Австро-Унгария (Райхщадско и Будапещенско).
6/ Провалът на Цариградската среща на посланниците - с участие на Русия.
7/ Обявяване на "освободителната" война, като на същата е даден вид на всенародно искане.
8/ ... и т.н. ... и т.н. ... смешни ми staler, твърдящ:
"Руският император си е гонил имперските цели,благодарение на което сега имаме некво подобие на държава...точка по тая история.Оттам на сетне ние сме отделна държава с собст интереси,които биват отстоявани по възможно най абсурдния начин и до днес."

Както РУСКИЯ, така и ПОСЛЕДВАЩИТЕ СЪВЕТСКИ СОЦИАЛ ИМПЕРИАЛИСТИ - Са си гонели целите ... резултата от които виждаме и сега!?
цитирай
21. staler - Рибите плуват, а птиците летят, ...
19.12.2019 19:29
Рибите плуват,а птиците летят,империите имат имперски интереси,дааа ,това са открили в фъктор,.Остава сега ,тъй като не може да се промени фактологията че западните ни приятели,са подпирали болния човек на юропа,с цел да възпира руските апетити към топлите морета,да ни обедят че присъствието е било изкл плодотворно,в батак са се клали българи,революционерите строго погледнато са били терористи......и др чудесии на постдемократич пропаганда.Не съм историк , не отричам правото на бивши милиционери да са такива,....
цитирай
22. staler - Въобще това е дребна тема, с този ...
19.12.2019 19:56
Въобще това е дребна тема,с този експертен капацитет можете действит да сте фактор.Преди време някой научно доказа че раша няма газ но не само,няма и налягане за пълни южни потоци..От друга страна се получи интвр феномен---затапваш към еуропа,тръгва към китай,може лу сега да се измисли еуроатлантически,как да се затапи към китай?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6071000
Постинги: 2741
Коментари: 26489
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031