Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.05.2016 03:44 - И един икономически БЪЛГАРОУБИЕЦ ви каза ИСТИНАТА!... Дянков: Да се спре поръчката за пръстовите отпечатъци в болниците, тя е много вредна
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 499 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://bultimes.com/dyankov-da-se-spre-porachkata-za-prastovite-otpechatatsi-v-bolnitsite-tya-e-mnogo-vredna/image Дянков: Да се спре поръчката за пръстовите отпечатъци в болниците, тя е много вредна Публикувано на 10.03.2016  в България

Идеята за снемане на отпечатъци от пациентите е много вредна„, обяви в студиото на Нова телевизия Симеон Дянков – бивш финансов министър от първия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Според него идеята е опасна в няколко аспекта. „Като почнем от тема сигурност.Това е една от обществените поръчки, които трябва да се спре.Нищо не пречи това да отиде от фирма на друга държава, която ще има всички биометрични данни на цялото българско население. Няма значение дали фирмата е руска, турска или друга. Не случайно споменах турска, защото турски фирми са доста активни в нашето здравеопазване“, обясни Дянков.

Той е категоричен, че е опасно всички биометрични данни на населението внезапно да отидат в частна фирма. „Може да се ползват за фалшифициране на паспорти“, каза той. „С тази поръчка стигнах до заплаха за опасността на държавата и на Евросъюза. Не е вярно, че в други държави от ЕС съществува подобна система за пръстов отпечатък, не е вярно, че и в Турция съществува“, обяви Дянков.

Според него, здравният министър Петър Москов е трябвало да излезе от правителството в момента, когато неговата партия (РБ  – б.р.) се обяви в опозиция. „В здравната политика често се слагат екзотични идеи. За нов министър е приемливо, в първите месеци и аз го правех, но това продължава година и половина“, каза Дянков.

„Създават се една след друга идеи, които не се изпълняват. Създават напрежение. Между 2010 до 2015 година рязко се увеличиха парите в здравеопазването – 1,5 млрд. лева, но реформа няма“, каза финансистът.

Досега нищо не е спестено – м.г. 620 млрд. лева са дадени от бюджета, за тази година допълнително са предвидени 168 млн. лева, стана ясно от думите на Дянков. Той каза, че по темата здравеопазване, понеже не му е конкретна, избягвам да говори с премиера Борисов.

Според него основен проблем в здравната политика е постоянното изваждане на идеи, които са вредни за обществото. Запитан за връщането от Конституционния съд на идеята основният здравен пакет да бъде разделен на два, Дянков отговори: „Не е изненада, защото тази част от реформата бе неясен и за финансистите, и за хората от медицинската професия“.

„Защо Борисов и ГЕРБ подкрепят министър Москов, въпреки неподкрепата на собствената му партия?“, запитаха водещите. Симеон Дянков обяви, че от създаването на това правителство има добри политически визии да се дадат повече кресла на реформаторите, тежестта да се освободи от основната партия в управлението.

„Здравеопазването е грешка, не се намалява напрежението нито върху Бойко Борисов, нито върху ГЕРБ. Реформите не се случват – влизат повече пари, но няма реформи“, каза Дянков и посочи и Икономическото министерство.
„Не мисля, че е работа на министър-председателя да спира обществени поръчки. Щом се стига до там, значи по веригата някой не си върши работата“, каза Дянков.

Той припомни, че през 2010 година икономическият министър Трайчо Трайков бе подхванал темата за картел в горивата. И тогава от Комисията за защита на конкуренцията трябваше да направят анализ защо цените са 3 или 4-ти най-високи в ЕС. „Тогава това не беше направено. Има стандартен анализ, който показва дали има основание за картел. Дали има възможност за влизане на други конкуренти в този пазар“, обясни Дянков.

Според него това може и много лесно да се направи, но въпросът е защо не влезе друг играч на пазара. Той допуска да има споразумение между някои от основните играчи. „Ако КЗК си свърши работата, трудно ще докаже картел. Може да се каже, че сравняваме. Има други сектори, в които КЗК може доста лесно да определи дали има картел“, загатна Симеон Дянков.

В строителстото може по-лесно да се направи анализ дали има картел, обяви финансистът. Той даде пример, че в строителството, когато премиерът започна да премахва някои от обществените поръчки, са излезли някои от тенденциите.

На сайта на обществените поръчки се вижда всички обеществени поръчки кой ги печели, кой участва. Пет фирми през последните години печелят всички поръчки, имат огромна успеваемост -над 93 %. Една фирма е участвала в 400 обществени поръчки и е спечелила над 390 от тях“, даде пример Дянков. Според него няколко фирми от бранша са се разбрали кой къде да кандидатства.

„Интересно е, че не просто се печелят големите обществени поръчки от големи фирми, а че те имат почти 100 % успеваемост. Това тече от 7-8 години. От времето на Сергей Станишев, нашето правителство, за съжаление е част от този период, процесът особено се увеличава по времето на Орешарски и част от сегашното правителство“, каза Дянков.

На въпросите на водещите, които искаха да разберат кои са тези фирми и дали са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев, Дянков бе уклончив. „Третата фирма се свързва с друг депутат от партия на опозицията. И вие го споменавате покрай другата голяма тема КТБ“, каза Дянков, но отказа да назове име.
Според него в строителството е по-лесно да се докаже наличието на картелна практика, защото следващите няколко фирми печелят. Това е един от картелите, където има много пари, убеден е Симеон Дянков.

Страната ни е получила от ЕС около 18 млрд., заяви финансистът без да уточнява в каква валута. „За последните години сме получили – около 8-9 млрд. за строителство, другите са за селско стопанство“, каза той.

Според него, Борисов правилно дава сигнал, че това трябва да се изчисти, но не трябваше да се стига до там. „Трябва да бъде подкрепено (разчистването – б.р.). Дават се много средства, но те се ползват от малко хора, няма ефективност в производството. Много стабилни партии корозират бързо по темата несправяне с корупцията. Няма значение какво друго е направено“, заяви финансистът Дянков.

Запитан дали надава ухо на слуховете около смъртта на шефа на агенция „Митници“ Ваньо Танов, който почина внезапно тогава, когато започна да говори за контрабанда на цигари от Турция, Дянков даде да се разбере, че не вярва на подобни твърдения. „Неговата смърт е голяма загуба за българската администрация. Работеше повече от всички около него, подхвана голяма част от всичко, което излизаше – горивата“, даде пример Дянков.

„Това му костваше тези здравни проблеми. Ще ни липса на всички. Тялото не е толкова силно като духа“, каза Дянков.

Относно темата дали даването на пари на Турция би решило проблема с мигрантската криза, той отговори, че е от скептиците. „В момента, когато дойде април, става малко по-топло и започва потокът от Турция, Гърция. По-добре е да се спрат тези бежанци още преди да влязат в ЕС. След като влязат става по-трудно справянето“, заяви бившият финансов министър.

За себе си Симеон Дянков каза, че сега живее главно в Лондон и преподава в Лондонското училище по икономика международни финанси.

източник: news.bg




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. kvg55 - Браво на Дянков!
03.05.2016 16:19
Браво на Дянков!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041377
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци