Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.04.2016 03:36 - ГЕРБ брани по-скъпите билети в София, въпреки корупционния скандал в ЦГМ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 467 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.04.2016 03:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.mediapool.bg/gerb-brani-po-skapite-bileti-v-sofiya-vapreki-koruptsionniya-skandal-v-tsgm-news248491.html

ДСБ атакува новата цена с аргумента за лошо управление на ЦГМ; БСП внесе искане до областния управител 12:49 | 25 април 2016 | 9 коментара image image image
image

ГЕРБ не смята, че скандалът с "депутатските" спирки, предизвикал каскада от оставки в ръководството на Столична община, е доказателство за лошо управление на Центъра за градска мобилност (ЦГМи основание да се преразглежда поскъпването на билета за градския транспорт. Това обяви в понеделник председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков (ГЕРБ) по повод настояването на съветниците от ДСБ за отмяна на увеличението на цената на билета за градския транспорт от 1 лев на 1.60 лева.

ДСБ: Скандалът със спирките доказва, че ЦГМ се управлява лошо

Съветниците Марта Георгиева и Трайчо Трайков посочиха, че репортажът на Нова телевизия за 60 навеса на спирки, спечелен от фирма на съпруг на депутат от ГЕРБ, е потвърждение на аргументите им за лошо управление на общинската фирма "Център за градска мобилност".

"От името на мнозинството от групата на Реформаторския блок изразяваме, че решението за цената на еднократното пътуване в София и на десетте талона следва да бъде отменено от общинския съвет", заяви Марта Георгиева от ДСБ. По думите й достатъчно основание за това е, че кметът Йорданка Фандъкова, която преди защитавала новата цена, е загубила доверие в ЦГМ.

Същевременно цялото ръководство на ЦГМ, съставено без изключение от дейци на ГЕРБ, депозира оставка пред кмета Йорданка Фандъкова. Тя бе поискана в петък след скандал за обществена поръчка за ремонт на спирки, възложена от общинското дружество на фирма на съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. По настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов още същия ден оставки подадоха Коцева и зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов.

Освобождаването на ръководството на ЦГМ трябва да стане формално от Общинския съвет.

Последното предложение на ЦГМ, одобрено с крехко мнозинство в СОС, бе за повишаване на билета за столичния градски транспорт от 1 лв. на 1.60 лв. от юни, както и за мащабна инвестиционна програма. Предложението бе прието с гласовете на ГЕРБ, СДС и съветникът от ДБГ Прошко Прошков. Гласувалите "против" съветници от БСП, ДСБ, група "Пет" и коалиция "Сердика" настояват решението да бъде ревизирано.

Трайчо Трайков заяви, че Реформаторският блок е подкрепил бюджета на общината, защото една от стратегическите цели е била София да стане по-зелен, чист, здравословен град за живеене. "Това решение за билета е в противоречие. Първият ефект от увеличението е, че хората, които не ползват преференциална цена, ще се качат на колите си и на такситата, защото двама души с такси ще е подобна цена", посочи Трайков.

Трайчо Трайков, който беше министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов, заяви, че е поел ангажимент пред Фандъкова да даде професионално мнение как може да се оптимизират разходите в общинското дружество.

Марта Георгиева даде пример и с общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в столицата и е платило 3 млн. лева за приют от отворен тип, което означава, че за всяко куче е построен 3.5 кв м хотел три звезди, а това не било така.

ГЕРБ няма да преразглежда цената на билета и не вижда проблеми в ЦГМ

Общинските съветници от ГЕРБ нямат намерение да преразглеждат увеличената цена на билета, съобщи председателят на СОС Елен Герджиков на извънредна пресконференция в понеделник.

Според него не бива да се прави връзка между тарифната политика в транспорта и конкретния случай с поръчката за спирките, спечела от фирма, свързана с депутат от ГЕРБ.

"Не виждам връзка между двете неща", каза той и добави, че решението за увеличение от 1 лев на 1.60 лева е било взето не на базата на конюктурата, а на последователни решения.

"Изискано беше от "Център за градска мобилност" да представи реалната цена билета. Дружеството дефинира къде да бъде акцентът в тази цена дали да се събира от всички хора увеличението, или само от част от тях", каза Герджиков.

Според него политическото решение е да не се променят цените на картите, за да може редовните ползватели на градския транспорт да пътуват средно на цена от 50 стотинки и така да се стимулира използването на карти.

Герджиков още каза, че отрича всички обвинения за непрозрачност на общинските търговски дружества по повод съмнителната обществена поръчка за 60 навеса на спирки на градския транспорт, спечелена от съпруга на Ирена Коцева.

БСП внесе искане до областния управител да отмени увеличението на билета

Междувременно общинските съветници от БСП внесоха искане до областния управител на София-град за отмяна на решението за новата цена на билетите. Областният управител Веселин Пенев е от Реформаторския блок. Той е от Народна партия свобода и достойнство на Касим Дал.

В подкрепа на искането е приложена подписка на 4000 граждани против увеличението.

Аргументите на БСП са правни и фактически. Според левицата липсва сериозен анализ за промените в цената, което показва, че по същество няма преуреждане на обществените отношения каквато е целта на всяка една законова промяна, обясни Милка Христова, зам.-председател на СОС. По думите й става въпрос за една симулативна промяна на нормативни текстове като единствената цел е промяна в цената на билета, талоните и въвеждането на три нови превозни документи. Христова отбеляза, че наредбата не отговаря на чл. 28 от Закона за нормативните актове, който урежда на какви изисквания трябва да отговаря изменението на един нормативен акт. Очакваме областния управител да върне това незаконосъобразно решение, каза Христова. Тя обясни, че повишаването на цената ще бъде отложено, ако областният управител уважи доводите на БСП. Граждани са готови да сезират и Административния съд за отмяна на решението на СОС, посочи Паргов. Той прогнозира, че сагата с билетчето би могла да се проточи дълго време.

По повод оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов заради обществената поръчка със 60 навеса на спирки, председателят на общинската група на БСП Калоян Паргов благодари на премиера и на кмета за бързата реакция. Тази мигновена реакция е само доказателство за това, че групата на БСП през изминалите години е била много права за това, което се случва в транспорта, посочи Паргов. Тази оставка е доказателство за нашите аргументи, които дадохме против увеличението на билета за градски транспорт. Проблемите само хвърлят съмнение върху начина, по който Столичната община работи и изразходва средства.

"Скандалът с Христов за тези дребни 260 хил.лв. на фона на близо 1 млрд.лв., които той като заместник-кмет е разписал през последните седем години, хвърля съмнение върху целия бюджет на общината и върху прозрачността на работа", посочи Паргов.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. samvoin - Пак гласувайте за Фандръков и &q...
28.04.2016 03:38
Пак гласувайте за Фандръков и "компания", ДЕБИЛИ!...
Но не ревете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040430
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци