Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.04.2016 20:04 - Кунева повторно ослепи „Дядо Йоцо“ и изхвърли от училище „Българи от старо време“!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 920 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://onovini.com/2016/04/%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%B9%D0%BE%D1%86%D0%BE-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7/

 Тотално разместване на литературни произведения, добавяне на нови автори и по-малко български творби очакват родните гимназисти в следващите няколко години. Това показват черновите на новите учебни програми по литература за 3-ти, 4-ти, 7-и, 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, публикувани вчера от просветното министерство, съобщава в. Сега.

Изцяло отпадат от училище произведенията на Вазов „Дядо Йоцо гледа“ и „Чичовци“, „Българи от старо време“ на Каравелов, както и фейлетоните на Ал. Константинов, които  сега се изучават в 11-и клас.

image

Промените в програмата по литература за 7-и клас са минимални – съдържанието остава подчертано българско, тъй като в края на този клас вече ще се завършва основно образование (а не в 8-и, както досега), а и заради предвиденото тогава национално външно оценяване. Седмокласниците и занапред ще изучават „На прощаване“ на Хр. Ботев, „Немили-недраги“ и „Една българка“ на Ив. Вазов, както и по едно произведение на Славейков, Йовков, Яворов и Елин Пелин. Новото тук е, че седмокласниците ще учат емблематичните творби на Д. Чинтулов – „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи“, които според първоначалния вариант на бившия министър Тодор Танев отпадаха от програмите. Екипът на Кунева е решил също да остави „Опълченците на Шипка“ в 7-и клас, както и „До Чикаго и назад“, но творбата на Ал. Константинов остава не с главата „Ниагара“, а с друг откъс. За Бай Ганьо пък младежите вече ще научават не от главата „На гости у Иречека“, а от „Бай Ганьо пътува“, както предложи Танев.

Между 9-12-и клас разместването е драстично. Много от темите, които в момента изучават сегашните деветокласници, слизат в 8-и клас, например – сюжетът за Прометей и Едип, Евангелието от Матея, „Илиада“ (Омир), „Антигона“ (Софокъл), „За буквите“ (Черноризец Храбър) и др. Други обаче отпадат завинаги – „Шестоднев“ (Й. Екзарх), „Беседа против богомилите“ (Презвитер Козма), „Ходене на Богородица по мъките“ и др. Добавят се и чисто нови творби – представители на различните епохи. Просвещението например е представено с откъс от „Пътешествията на Гъливер“ на Дж. Суифт, а романтизмът – с „Лека нощ“ (Из „Странстванията на Чайлд Харолд“), „Тя иде като нощ красива“ на Дж. Байрон, както и две творби на Пушкин – „На А. П.Керн“ и „Аз своя паметник сградих – неръкотворен“. Деветокласниците ще учат за епохата на реализма от „Дядо Горио“ на Балзак, което досега се учеше в 10-и клас, от „Мадам Бовари“ на Г. Флобер, а символизмът ще се изучава със „Сплин“ на Ш. Бодлер, както и с „Униние“ и „Есенна песен“ на Пол Верлен.

 

„Изворът на Белоногата“ на Славейков също „слиза“ от 10-и в 9-и клас, където се появява и Предисловието от „История славянобългарска“, което разбуни духовете с изпадането си от програмата за 6-и клас. Пет стихотворения на Хр. Ботев, които в момента се изучават в 11-и клас, също се преместват два класа по-надолу – „Майце си“, „Моята молитва“, „Обесването на Васил Левски“ и др. Останалите стихотворения на Ботев са включени в препоръчителен списък, от който младежите могат да изберат две, в които да „различават отличителни за Възраждането светогледни идеи“.

 

image
Десетокласниците също ще бъдат „сюрпризирани“ – за този клас отново е предвидена изцяло българска програма заради националното външно оценяване. Сегашните „Декамерон“, „Дон Кихот“ и „Хамлет“ слизат в 8-и клас, а много от другите чужди произведения отпадат изцяло – „Тартюф“, „Робинзон Крузо“, „Граф Монте Кристо“, „Бел ами“, „Шинел“ и др. Добавят се редица български автори, които сега се учат в 11-и клас, но в доста по-окастрен вид – Славейков например е представен само със „Сърце на сърцата“, а в момента се учат „Сън за щастие“, „Псалом за поета“ и т.н. Яворов ще се изучава само с „Обичам те“, „Две хубави очи“ и „Маска“, а другите му творби, като например „Сенки“ или „Ще бъдеш в бяло“, която м. г. се падна на матурата, остават препоръчителни. Вазов пък е представен с „Епопея на забравените“ и отделни глави от „Под игото“, но без „Пряпорец и гусла“, „Линее нашто поколение“ и др.

Мненията на хората от тези нескончаеми експерименти са подчертано негативни. Ето някои от тях:

„Ми то почти няма БДЖ…Правилно е отпаднал и дядо Йоцо
..и една абревиатура, дето и на Бокачо ще му почервенеят ушите…“

„Е как си представяш, закърмените с екшъни, вампирски саги, порно и публистично порнографско намилане на мозъци да разберат Декамерон? Единственото, което може да им направи впечатление таме колко „остарели“ техники за секс за ползвали хората. И ще се подразнят, че не са описани подобаващо“….

Свалете Целия Вазов от учебните програми!
И Алеко Константинов!
И Димитър Талев!
И Димитър Димов!
И Елин Пелин!
И Йордан Йовков!

Махнете всички български класици- вие като не сте ги чели и не ги разбирате, защо трябва децата да ги учат?!?
Не позволявайте аршинът да е над кухите ви глави- има риск някой да разбере колко са кухи.

Сложете Декамерон.
Добавете Лолита;
Месарят на Алина Рейес;
Аз дотук свършвам, но вие знаете какво да добавите.

В часовете по музика- Преслава, Азис, Уста някаква…. какво ще учат децата за Моцарт, Любомир Пипков, Чайковски, Верди, Вагнер….няма сми.
Да не би да пеят „Хор на робите“ в чалготеките?!? За к’во им е този Верди?!?

Ха да ни е на хаирлия, честито на всички!

Източник: Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=801692




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. samvoin - "А бедният роб търпи и ние ...
27.04.2016 20:05
"А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!"
цитирай
2. bojinkata - Ще вземат да припознаят тогавашния ...
27.04.2016 21:31
Ще вземат да припознаят тогавашния Бай Ганю в нашия пръв д. и п. ръководител и ........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053308
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци