Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.04.2016 16:52 - Пазара за гласувщи говеда отвори! Наддаването на борсите започна, по предложение на "П(едал)Ф"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2016 17:02


 За да докажете, че не сте ГОВЕДО - ИЗБИРАЩО САМО "НОЖА" И "КАСАПИНА" ИЛИ ВОДЕЩИЯ КЪМ "КЛАНИЦАТА"... НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!
НЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДАЙТЕ БАНДИТСКАТА СИСТЕМА!

ПФ ще внесе предложение за промени в Изборния кодекс по отношение на задължителното гласуване, с което да се поощряват гражданите, упражнили правото си на глас (ОБЗОР) 14 Април 2016 | 00:44 | Агенция "Фокус" imageСнимка: Информационна агенция "Фокус" София. ПФ ще внесе предложение за промени в Изборния кодекс по отношение на задължителното гласуване, с което да се поощряват гражданите, упражнили правото си на глас. Това поясни народният представител от ПГ на ПФ Красимир Каракачанов пред журналисти в НС. Той каза, че между първо и второ четене ще има такова предложение от ПФ. По думите му, предложението за задължителното гласуване остава, но вместо наказания за неупражняването му, ще има стимули. Той бе категоричен, че от ПФ винаги са поддържали идеята за задължително гласуване, но според него е по-добре хората да бъдат стимулирани, отколкото наказвани. По думите му, стимул означава да се разиграе нещо като томбола от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които да бъдат по някакъв начин наградени. По отношение на останалите промени в ИК той обърна внимание, че предстои КСНС за киберсигурността и отбеляза, че е видна липсата на сигурност с така нареченото електронно гласуване. Председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов посочи, че предложенията на ПФ за промени в Изборния кодекс ще бъдат приети, защото са разумни. Той посочи, че те отчитат някой пропуски в първоначалния вариант на законопроекта. Председателят на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов коментира, че принципно подкрепя идеята за стимулиране на избирателите, и че в минали предложения това е било идея на ГЕРБ. Народният представител от ДПС Четин Казак заяви, че е против задължителното гласуване. Според него поощряването на избирателната активност трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги. Четин Казак обърна внимание, че тенденцията да се подаряват подаръци на избирателите не говори добре за нивото на демокрацията. Депутатът от ДПС – Хамид Хамид добави, че групата му предлага поставянето на камери в изборните секции, с това всички граждани по света да могат да следят какво става там. 
Деница КИТАНОВА

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


 

Примамват избирателите до урните с томбола Сред наградите се обсъждат техника, дори лека кола. Идеята е на патриотите, които прокараха на първо четене и задължителното гласуване България     Общество 13 април 2016, 21:32, oбновена в 21:53 2699 6 Още по темата
  • image

    Одобриха задължителното гласуване на първо четене
    10.03.2016

  • image

    Обмислят глоба и без помощи, ако не гласуваме
    07.03.2016

Награда срещу глас на избори. Тази идея за промяна в Изборниякодекс обсъждат в парламента. Депутати предлагат томбола с предметни награди, която да се провежда след вота, съобщи Нова ТВ.
 
Според неофициална информация става въпрос за награди от типа на битова техника, телевизори и дори автомобили, а бюджетът вероятно ще е до един милион лева.

Идеята за наградата идва на мястото на въвеждане на глоби от 50 лв., ако не се гласува. 
 
Ако се приеме, стимулът ще е за сметка на държавната хазна.
 
„Идеята ни е да стимулираме участието в изборите, но не чрез задължително гласуване, а с томбола. Това е идея, която идва от колегите от Патриотичния фронт, и която ще обсъдим”, заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.
 

„Томболата не е обсъждана, но по принцип Реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите

– подобни на тези, когато човек си плати по-рано данъците”, уточни той. 

„Не предложихме задължителното гласуване съвсем умишлено, но ние държим на активната регистрация и ще продължаваме да отстояваме това на комисия”, коментира Делчев. 
 
„Ние сме против задължителното гласуване”, заяви от своя страна съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак. Според него то е противоконституционно. 
 
„Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги”, добави Казак, според когото идеята за томбола навява тъга за нивото на българската демокрация.
 
Преди 10 години НДСВ проведе изборна томбола с награди.

Тогава това не повиши активността на парламентарния вот.

На първо четене на промените в изборните правила на 10 март бе одобрено задължителното гласуване и 50 лв. глоба, ако не се упражни правото на глас. 

Междувременно реформаторите излязоха и с предложение за промяна на партийната субсидия - цената да намалява след всеки следващ подаден глас. 

Те предлагат субсидията да е по 11 лв. на глас до първите 150 000 вота, по 10 лв. след това, докато се стигне до 1 лв. Която партия получи повече от 1 150 000 гласа, да не получава пари за всяка една следваща валидна бюлетина.

Източник: NovaNews.bg     Редактор: Виолета Русенова

www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/primamvat-izbiratelite-do-urnite-s-tombola-6052579

 

За по-висока избирателна активност - томбола вместо задължително гласуване  13.04.2016 10:42  1271  3 image Снимка: БГНЕС prev next  
  • inShare
  •   
Още по темата Идеята ни е да стимулираме участието в изборите, но не чрез задължително гласуване. Въпросът да има томбола - това е идея, която идва от колегите от ПФ, която ще обсъдим. Това заяви в НС депутатът от РБ Димитър Делчев, предаде БГНЕС.

 

  Коментарът дойде след като се разбра, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов е предложил за гласувалите на избори да има томбола с предмети за бита - плазмени телевизори, перални, печки, които те да получават на късмет след вота. Не е ясно колко сериозно е говорил Симеонов, но засега индикациите са, че такова предложение ще бъде официално внесено.

 

Разбира се, на изборите не трябва да се гледа като на нещо лековато или на нещо, от което могат да се спечелят пари, допълни Делчев. Томболата не е обсъждана, но по принцип Реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите, каза той. Принципът на стимула не се връзвал с томбола и предметни награди, стана ясно от думите на Делчев. Облекчения разбирам от рода на тези, когато човек си плати по-рано данъците, подчерта Делчев.

 

Не предложихме задължителното гласуване съвсем умишлено, но държим на активната регистрация и ще продължаваме да отстояваме това на комисия, продължи той. По-важното е също колко ще струват машините за машинното гласуване – ние сме изчислили, че ще струва 1500 лв. на машина, уточни Делчев. Но ние държим на следващите избори в най-малко половината секции да има машинно гласуване, държим и на електронното гласуване, е неговото мнение.

 

  От утре (14 април) започва второто четене в правна комисия на Изборния кодекс на извънредно заседание. Днес в 18:00 часа изтича времето за предложения между първо и второ четене, посочи и председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Ако става дума за предметни награди, това е последващ етап за стимулиране на участието в избори, каза той. В българската изборна практика в този век е имало такъв случай, но не мога да коментирам дали е постигнат ефект, добави Кирилов. Той каза и, че за негласувалите "ще има неблагоприятни последици", но не уточни какво значи това - не ставало въпрос обаче за санкции.

 

Такива стимули бяха въведени през 2005 година, припомня "Новинар". Бяха купени материални награди на стойност 4 млн. лева - мобилни телефони, телевизори и друг вид техника. Томболата обаче не беше много успешна, като масово гласоподавателите не си потърсиха наградите, а останалите нераздадени подаръци трябваше да бъдат подарени на социални домове.

 

Когато парламентарните партии не са подготвени със сериозни, сигурни законодателни идеи, те не би трябвало да ги лансират, заяви депутатът от БСП лява България Атанас Мерджанов. Ние сме против задължителното гласуване, този въпрос не е актуален за нас и ние ще спазваме досегашното си парламентарно поведение, посочи той.

 

Ние сме против задължителното гласуване, заяви пред медиите и съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак. Според него то е противоконституционно. И продължи - не може едно конституционно право да се трансформира в задължение, без да се пипне съответния текст в Конституцията. Дали това задължение ще бъде съпроводено със санкции или с поощрения е второстепенен въпрос, каза той. Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги,добави Казак. Според него идеята за томбола и други подобни навяват тъга за нивото на българската демокрация.

 

Редактор: Ивайло Ачев



Read more: https://www.actualno.com/politics/za-po-visoka-izbiratelna-aktivnost-tombola-vmesto-zadyljitelno-glasuvane-news_534309.html#ixzz45oEZV6cL




 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041528
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци