Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 19:36 - ДОНБАС - СЪРЦЕТО, КОЕТО УКРАЙНА ИЗГУБИ ЗАВИНАГИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Донбас – сърцето, което Украйна изгуби завинаги

Донбас заема едва 5% от територията на Украйна, но беше индустриалното сърце на страната

image

Докато Украйна стремглаво върви към неизбежния фалит новата власт в Киев прави всичко възможно да ускори превръщането на Украйна в европейска „Палестина“.За да си дадем сметка какво се случва в Украйна и кой с кого воюва там (реално) трябва да си изясним какви са истинските причини за свалянето на Виктор Янукович. Кога Янукович се превърна в пречка за неща като „членството на Украйна в ЕС“ или поне „асоциацията“ й? Нека припомним, че настоящия „добър олигарх“ и „проевропеец“ Порошенко през 2009 г. предаде Юшченко, за да стане външен министър на Украйна в кабинета на…Янукович. Същия този Янукович пръв още през 2009 г. предложи страната да се присъедини към НАТО и на територията й да бъдат разположени военни бази на алианса. След това полагаше огромни усилия да задоволи изискванията и капризите на Брюксел и именно той докара до последния етап на преговорите за асоциацията на Украйна с ЕС.

Европейския съюз вече виждаше как отмъква Украйна. Още през 2009 г., когато Полша инициира „Източно партньорство“ това беше определено като „Най-големия трофей на ЕС след разпада на СССР“. Тоест, след като набързо превърнаха бившите соц.републики от Източна Европа в техни сателити ЕС вече можеше да се захване с най-големия трофей – корена на Руската империя, житницата на Европа и то съседна на Русия.

Всичко вървеше по план докато ръководения, практически, от САЩ Международен валутен фонд (МВФ) не се появи на сцената. Украйна се нуждаеше от кредит, както винаги. Досега кредитите и евтиния газ идваха от Русия, но нали, когато един мъж и една жена се развеждат всеки си взима своето. Европа обаче пропусна факта, че когато един мъж извежда една жена на ресторант е редно той да плати сметката. Понеже Европа няма свободни средства, тъй като единствено Германия излезе от кризата, на Украйна беше предложен по-неизгоден кредит от този, който предлагаше Русия (и дори започна да го превежда) и Китай. В изискванията на МВФ присъстваха неща, които така или иначе щяха да ескалират още повече социалната криза в страната и тълпите щяха да го свалят – без помощта на онези, които кацаха в Киев. Сред изискванията на МВФ беше замразяване на пенсиите и заплатите, увеличение на цените на комуналните услуги шоково с 30% още в началото. Въобще, Украйна беше пред избора и в ситуацията, в която ние бяхме през 1997 г. Но „доброволния сценарий“ като у нас, в Украйна не се получи заради мащабите и особеностите на страната, която е между Европа и Русия и за това винаги трябва да се признае, че и ЕС и Русия са виновни за практическото заличаване на Украйна, защото и двете страни заставяха страната да избера между едните и другите. В този момент дълга на Украйна вече беше 77% от целия БВП на страната. Янукович отказа кредита от МВФ и предложи асоциацията с ЕС да бъде отложена. Понеже и от Брюксел (Вашингтон) и от Москва го ритаха от двете страни, той реши да направи единственото възможно – да остави вратите отворени и пред Митническия съюз и пред Европейския, като разбира се това си беше един голям блъф, за да накара Брюксел да направи по-добра „оферта“. Все пак, Украйна се отказваше от евтиния газ, който редовно дори си беше безплатен, от източните търговски потоци, без които страната тръгва по спиралата надолу (както се случи) към фалита, а еврочиновниците само искаха и изискваха, а когато стана дума за пари (защото винаги става дума за това) започнаха да се стискат. Тоест, искаха да откъснат Украйна от Русия, да вземат най-големия си трофей след края на студената война, но да не бръкнат в джобовете си. Естествено това нямаше как да стане. За това се форсира преврата в Киев.

Нека отбележим, че и сега, след като имаме „проевропейска“ власт в Киев асоциацията с ЕС не се случи, а ужким Янукович беше свален, защото не иска да изпълни тази сакрална „мечта“ на украинския народ. И бляскавите рицари на демокрацията подредиха този „проевропейски“ кабинет. Новата еврокомисия пък още не беше встъпила, когато Жозе Мануел Барозу заяви, че „Такава държава като Украйна няма място в ЕС“. Дойде новата ЕК и вратите на евросъюза бяха хлопнати до 2020 г. За това историята трябва да се чете. Украйна винаги е била мишена за Европа и Русия. Части от страната са били под полско, да го наречем меко, влияние. Оттам идва и връзката в самия украински език. Това е и причината именно Полша да инициира „Източно партньорство“ и да се опитваше да играе някаква роля в събитията в Украйна. В миналите векове Европа е използвала католическата вяра, за да асимилира украинците в западната част, тази роля сега играе ЕС.

Донбас  – кървящото сърце на Украйна…

„Донбас е сърцето на Украйна“, из покрайнините на града се четяха такива табели. Макар и да заема едва 5% от площта на страната това беше промишления и индустриален център на държавата. Само Донбас до 2013г. генерираше значителните 20% от целия БВП на Украйна. И макар града и региона да заемат толкова малка част от страната те генерираха и почти четвърт от целия износ на държавата. Богатите на ресурси Донбас, Луганск и Донецк изхранваха цяла Украйна. За нещастие там не живеят „проевропейци“, населението е предимно рускоговорящо. Именно тези региони донесоха на Партията на регионите победа на предните президентски избори и Янукович стана президент.

И докато в Киев на „Евромайдана“ се лееше кръв хората в източните части се въоръжаваха и отказваха да признаят последвалата смяна на властта. Това обаче тогава не се отразяваше от медиите. Но така започна въстанието там. И така новата власт в Киев взе решението да започне да бомбардира най-важните си икономически региони в операция, ръководена от Бренан, шефът на ЦРУ, който пристигна в Киев с екип. Ужким водейки „антитерористична операция“ действията на украинската армия представляваха прочистване и унищожаване на целите градове. Както признават заловени украински войници – те са били заставяни да бомбардират произволно, не са им били задавани конкретни цели и позиции (освен, ако не става дума за позиция на опълченците). Тоест, украинската армия разполагаше артилерията, насочваше я срещу градовете и просто бомбардираше с касетъчни боеприпаси и ракети. За това липсват кадри от Източна Украйна в западните медии. Защото се виждат унищожените жилищни блокове, училища, болници, улици и въобще…всичко. Западни компании като „Шел“ най-сетне получиха концесиите, такива каквито ги искаха, но Янукович не приемаше. За това пък новото правителство намали концесиите с 99% в полза на „инвеститорите“ и им даде достъп до най-големите находища на шистов газ (след Полша и Норвегия) в Европа. Съвсем наскоро обаче компаниите бяха разочаровани и се изнесоха, защото операцията се проточи и те немогат да дупчат спокойно.

Сърцето на Украйна беше изтръгнато, защото не можеше да е в ръцете на новите й господари. Като част от икономическата война срещу Русия тези градове и региони бяха усърдно бомбардирани, за да се унищожи това, което изхранваше Украйна и държеше поне главата й на повърхността на блатото. Украйна притежава 7 трлн.куб.м. газ. Богатите находища са именно там, но пък какво – „Шел“ и „Шеврон“ ще могат да си дупчат в западната част на страната.

Колкото до жителите на Източна Украйна те са в ролята на „палестинци“ – ненужни са, трябва да бъдат прочистени, за да се завземат територията и ресурсите им, точно както прави Израел с Палестина. Зад тях обаче е Русия, а те се оказаха доста костелив орех. Всъщност всеки, който познава руснаците и украинците знае, че въобще не са мекошави, нямат „наведена“ стойка, каквато за жалост имаме ние. Това обаче не го отчетоха европейците и американците. А Втората световна война не беше толкова отдавна, германците трябва да помнят най-добре.

Накрая се стигна до единственото правилно решение. Порошенко даде автономен статут на Донецк и Луганск. Властите в ЛНР и ДНР обаче отговориха, че въобще не ги интерсува какво бил дал Порошенко. Те вече са се обявили за независими. Но Порошенко не можеше да си позволи да направи този ход преди изборите, защото щеше да изгуби подкрепата на т.нар. „проевропейски“ настроениете в Западна Украйна (предимно). Не можеше да позволи и на източноукраинците да гласуват, защото както казахме именно те доведоха Янукович до президентския пост. За това докато се провеждаха „демократичните избори“ в Украйна армията усилено бомбардираше изтока. И така докато валяха бомби над главите им част от жителите на тези източни градове и райони все пак отидоха до изборните секции, само за да разберат, че няма бюлетини. Това беше последната капка, която преля чашата. В Украйна живеят около 20 млн. етнически рускоговорящи жители. И те не са паднали от небето, както ви убеждават медиите. Те са там, защото така е създадена Украйна. Както и Крим беше „подарен“ на Украйна в 1954г., а винаги е бил руски. И изведнъж се провеждат избори, след свалянето на президент, за който са гласували повечето от тях, на които дори не са допуснати да гласуват нормално. Тоест Киев сам показа, че тези граждани не са желани. Официален Киев доведе до неформалната федерализация на страната като сам раздели гражданите си.

Остава въпроса дали САЩ и ЕС ще успеят да задържат Украйна в условията на обичайния „контролиран хаос“, който създадоха в нея. Страната много скоро ще фалира окончателно, а Запада няма свободни средства, които да насочи. Никой не би дал на Украйна $35 млрд.долара. Освен това вече започва разочарованието и от новия олигарх, който замени предишния. Олигарсите бързо се „износват“, а по всичко личи, че марионетките в Киев са дълбоко убедени, че са стиснали властта здраво. Това обаче не е така. Украинците вече изгубиха и последната илюзия – членството в ЕС, а положението в страната само се влоши. Сега дори нямат комунални услуги и достъп до медицински грижи. Много скоро ще има нов „Майдан“, но този път няма да е „евро“.

 

Сподели »



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317513
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031