Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989342
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
22.03.2013 06:58 - Видеозаписите на трагедията с Пламен Горанов потънаха в секретност
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 4471 Коментари: 0 Гласове:
1



image От Спас Спасов Всички статии на автора Последна промяна в 07:30 на 20 мар 2013, 5123 прочитания, 52 коментара   image

Пламен Горанов
Фотограф: Pпppг Зhěrneff

image

Протестиращи опънаха палатки пред общината във Варна - 21 мар

Мъж се самозапали на стадиона в село Ситово - 20 мар

Варненската прокуратура: Категорично Пламен Горанов се е самозапалил (Обновена с видео в 17.20ч.) - 04 мар

Плакатът на самозапалилия се Горанов за оставка на Кирил Йорданов е открит у общински служител - 22 фев

Записите от видеокамерите, разположени в непосредствена близост до сградата на Община Варна, продължават да крият тайни и неясноти около смъртта на Пламен Горанов. На 20 февруари т.г. 36 годишният мъж се самозапали пред централния вход на варненското кметство с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов и целия Общински съвет на града.

По данни на Районната прокуратура във Варна в момента на самозапалването си Пламен е носел плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17ч. на 20 февруари". При това положение единствено записите от охранителните камери трябва да дадат отговор на въпроса защо Пламен се е самозапалил малко след 7.30ч. сутринта на 20 февруари, при положение, че ултиматумът му е изтичал едва десет часа по-късно. Недоизяснени остават и действията, извършени от охраната на Община Варна, при появата на Пламен пред входа й, както и последвалите опити за спасяването му. Той почина от раните си на 3 март т.г. във варненската Военноморска болница.

Ден по-късно - на 4 март т.г. "Дневник" отправи искания по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на копия от оригиналните записи на видеокамерите, намиращи се в близост до мястото на трагедията. Писмата бяха адресирани до Община Варна и Областната дирекция на МВР в града, тъй като според говорителя на Варненската районна прокуратура именно те съхраняват твърдите дискове на системите за видеонаблюдение. Вчера, в последния ден от предвидения в закона срок срок бяхме уведомени, че исканията ни няма да бъдат удовлетворени.

Според Стойчо Бакалов, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" в община Варна искането противоречи на текстове от Конституцията, гарантиращи неприкосновеността на личния живот на гражданите, Закона за защита на класифицираната информация и две наредби на министерския съвет. По тази причина според Бакалов исканата информация не е "обществена" по смисъла на Закона за достъп до обществена информация.

По-любопитен е отговорът, изпратен от директора на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Тодор Иванов.

"Уведомяваме ви, че изградената на територията на гр. Варна система за видеоконтрол и превенция е собственост на търговско дружество "Варна Ефконт" (името на компанията е очевидно сгрешено, тъй като според Търговския регистър то е "Варна Ефкон") и на ОД на МВР – Варна е предоставено правото само да ползва същата за изпълнение на законовите им правомощия по установяване на административни нарушения и престъпления по смисъла на Наказателния кодекс". В отговора се уточнява също, че варненската полиция не е администратор на въпросната система поради което не може да предостави исканите копия на оригиналните записи от видеокамерите.

Междувременно вчера стана известно, че близки и приятели на Пламен Горанов също искат разсекретяване на записите от видеокамерите, документирали трагедията. Това става ясно от текста на писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, публикувано на страницата на инициативната група "Възпламеняване" във Фейсбук.

"Сред обществеността се разпространяват съмнения, че Пламен Горанов не се е самозапалил пред сградата на Община Варна на 20 февруари 2013 г., а е бил подпален, пише в текста на писмото.В публичното пространство беше официално изнесена информация, че досъдебно производство по случая е за установяване на евентуално подбудителство към самоубийство. Това ни дава основание да се притесняваме дали прокуратурата проверява обективно фактите и дали събира доказателства за евентуално убийство на Пламен. Нашата инициативна група е съставена от близки и приятели на Пламен, които добре го познаваха, и затова приемаме слуховете за убийството му като много вероятни. Молим Ви да разпоредите те да бъдат проверени».

Членовете на инициативната група настояват записите от всички охранителни камери, намиращи се в близост до сградата на Община Варна, пред която се самозапали Пламен Горанов да не бъдат унищожавани, а твърдите дискове, на които те се съхраняват да бъдат "запечатани".

От "Възпламеняване" настояват също "да се извърши директно извличане на информацията, защитена с еквивалента на "воден знак", от хард диска в командния център за наблюдение и контрол в сградата на община Варна».

Членовете на групата искат също записите да бъдат "извлечени" от специалисти, упълномощени или сертифицирани за подобен род дейност от производителя на системата за видеонаблюдение, с която се охранява сградата на Община Варна. Според писмото на "Възпламеняване" процесът трябва да бъде контролиран от "предварително сформирана комисия от независими технически лица, журналисти с национален авторитет и приближени на Пламен Горанов».

В писмото си до главния прокурор приятелите на Пламен Горанов молят «комисия от независими общественици, журналисти с национален и международен авторитет и приближени на Пламен Горанов да изгледа записите от охранителните камери, запечатали инцидента, след което да бъде дадена пресконференция, на която информацията да бъде оповестена пред обществеността». По този начин трябва да бъдат "опровергани слуховете за умишлено укриване на факти, нежелание да се изясни случилото се с Пламен Горанов».

Членовете на инициативната група настояват също в случай, че не бъдат повдигнати обвинения и досъдебното произовдство бъде прекратено, събраните по него доказателства да бъдат предоставени на нейни представители, за да могат те да се запознаят с тях.

От днес "Възпламеняване" започва и събирането на подписи под исканията си, изложени в писмото.

http://www.dnevnik.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене