Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988985
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
22.03.2013 06:46 - Лидия Шулева: Световната банка искаше приватизацията на енергото
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2097 Коментари: 0 Гласове:
0



20.03.2013 · by Светът днес · in Анализи, България. ·

image

Световната банка и МВФ спуснали матрица за правитизацията в България, която се изпълнявала стриктно, за да кредитират държавата, каза екс министърката от НДСВ пред Преса.

По повод многобройните протести в България, Лидия Шулева – вицепремиер в правителството на НДСВ от 2001 до 2005 г. и депутат в 40-то Народно събрание от 2005 до 2009 г. каза пред Преса, че виновникът на първо място е ДКЕВР, на второ място е Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на трето – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според Шулева, тези три ригулатора трябва да направят преглед и да видят до каква степен са защитени интересите на потребителите.
Шулева твърди в изданието, че съществуването на монополите не е забранено, но е забранена злоупотребата с монополно положение. Бившата министърка смята, че трябва да се проследи в общите условия по договорите да няма неравноправни клаузи за потребителите.

Тя добавя, че когато станала министър на икономиката, заварила приета от Народното събрание стратегия за приватизация, която предвиждала раздържавяването на електроразпределителните дружества.

Шулева е категорична, че когато станала министър на икономиката, стратегията била вече факт и имало сериозен натиск от страна на Световната банка и Международния валутен фонд, с който по онова време България имала подписани споразумения. Екс министърката уверява, че управляващите в страната тогава имали матрица от Световната банка по отношение на приватизацията, която матрица те трябвало да изпълняват, за да получат парите, които се отпускали от горните институции. От 2001 до 2004 г. България работела по ясно споразумение с фонда и с банката и била принудена да изпълнява определени критерии, твърди Лидия Шулева в интервю за Преса.
По онова време Лидия Шулева отговаряла за процедурите за приватизиция. Екс министърката казва, че процедурите били едни от най-добрите. В приватизацията били допуснати само дружества с най-висок кредитен рейтинг. Не били допуснати офшорни компании.

Постигнатата продажна цена на трите електроразпределителни дружества била 693 млн. евро.

Шулева твърди пред Преса, че няма друга сделка от приватизация, при която да се е получила толкова висока цена. Няма друга, подчертава тя.
Екс министърката иронично подсказва, ако Бългаия в момента има 1.5 млрд. лева, нека да национализира електроразпределителните дружества. Но тя не е сигурна какво ще постигна страната ни с това.

Шулева смята, че е възможно отнемане на лиценза, ако се установи, че има нарушения в работата на ЕРП-тата. Тогава можело държавата да предложи отция да изкупи тази собственост и да сложи за оператор държавно предприятие. Но проблемът, според Шулева, не бил в това дали собствеността е частна или държавна. Проблемът бил в контрола върху спазването на определени изисквания.

Шулева смята призивите за национализация за нелепи, защото държавата в момента имала инструмента за контрол, но не го използвала.

Според нея, хората не били прави да казват, че “Когато беше държавно, сметките бяха ниски”. Тя допълва, че по настояване на Световната банка цената на тока е била увеличена с 20 %, още когато електроразпределянето било държавна собственост. Не с 13 %, а с 20 %.

Шулева смята, че цените на тока в България са обречени да растат.

Тя е убедена, че кучето играе според тоягата. Твърди, че където електроразпределителните дружества са намерили слободия, там правят пропуски. А в държавите, в които контролът е голям, те спазват правилата.

Шулева настоява да се запитаме защо хората в Германия и Австрия или в Чехия не протестират, как действат техните регулатори? И защо там същите доставчици или оператори работят, без да имат проблем. При какви условия работят?

Лидия Шулева пред Преса твърди, че е нямала вменена отговорност да разбере по време на нейното управлени как се краде в енергетиката. Тя трябвало да следи дали законодателната програма на министъра е в съответствие с програмата на правителството, дали се изпълнява в срок.

По време на управлението си Лидия Шулева имала сигнали само за парцелиране на влияние в страната. Тогава се коментирали различни икономически групи. Подобни сигнали били разглеждани. Дори имало срещи при министър-председателя, за да се изяснят такива опити за влияние. Имало сигнали за концентрация на определени икономически групи в енергетиката. Тя лично ги препращала към КЗК, за да бъдат направени проверки. Някои сигнали били във връзка с приватизационните сделки.
Шулева препоръчва да се направи организация за контрол върху обществените поръчки при работата на електроразпределителните дружества. Тя пита следното – дали правим съпоставка с пазарните цени и цените, които се представят за инфраструктурни разходи, дали правим съпоставка на цените при конкурентни условия, защото инфраструктурата рефлектира върху сметките на гневните хора.

Екс министърката смята, че явно не е имало воля за преустановяване на кражбите.

http://worldtodaybg.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене