Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990802
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
22.03.2013 07:02 - Има достатъчно доказателства Мирослав Найденов да бъде обвинен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3434 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2013 07:02


БСП продължава атаките срещу бившия аграрен министър: Има достатъчно доказателства Мирослав Найденов да бъде обвинен От левицата показаха писмо от бившия зам.-шеф на ДФ "Земеделие“ с признания за натиск 17:15 | 21.03.2013 | 1182 прочитания Размер на текста image image
image

Мирослав Найденов

Прокуратурата разполага с достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Това обяви лидерът на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев в четвъртък само ден, след като от държавното обвинение официално реагираха на поставен от левицата въпрос, съобщавайки, че през ноември 2009 г. е образувано дело за дейността на организирана престъпна група в аграрното ведомство, но не срещу ексминистъра, а срещу неизвестен извършител.

 

На специална пресконференция социалистът показа копие от кратка кореспонденция между скандалната бивша шефка на Държавен фонд "Земеделие“ Калина Илиева и заместника й Светослав Симеонов, в която той разказва, че лично Найденов и зам.-министъра Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства.

 

"Това се нарича злоупотреба с власт, злоупотреба с европейски фондове. Очевидно става дума за тежка корупция, която е въведена като стандарт в работата на министерството на земеделието. Била е практика в земеделското министерство и лично в работата на министъра да се обажда по телефона и в персонални разговори с ДФЗ да се определят фирми победителки в уж независими конкурси", заключи Гечев.

 

По думите му има три конкретни дела за това министерство в прокуратурата, които умишлено са спирани с протекцията на високопоставени партийни лидери и хора от прокуратурата. Той изрази и надежда, че след като до главния прокурор Сотир Цацаров не е стигал сигнал за заплахи към обвинител, той ще провери дали такава информация не е имал предшественикът му Борис Велчев.

 

"Тези документи ги има в прокуратурата - въпросът е какво са свършили по тях. Затова молим г-н Цацаров да направи пълна проверка по това досъдебно производство и на другите, които уличават Мирослав Найденов и неговия екип в конкретни закононарушения. Има достатъчно материали за образуване на директно обвинение към Мирослав Найденов", настоява Явор Гечев.

 

Според него бившият премиерът Бойко Борисов е добре запознат с корупционните практики в агроминистерството и е гарантирал протекцията на бившия министър.

 

"Нашите опасения са, че Бойко Борисов е знаел и пряко е прикривал тази дейност, смята той. Питаме защо това дело в крайна сметка не е довело до повдигане на конкретно обвинение. Няма да клеветим собствената си държава пред ЕК, но искаме да знаем за корупционните схеми в това министерство и ролята на тогавашния премиер в тях. Оставяме срок на главния прокурор да провери какво се съдържа в това досъдебно производство, какво пише в него и има ли данни за повдигане на обвинения към Мирослав Найденов", добави социалистът.

 

Както и след предишната му пресконференция в понеделник, в четвъртък реакцията на Найденов отново не закъсня. Демонстрирайки увереност, че твърденията на БСП са спекулативни, той иронично заключи, че уволнената и след това осъдена за фалшивата си диплома Калина Илиева очевидно е преминала в редиците на социалистите.

 

"Тъй като виждам, че те задават въпроси на прокуратурата, аз също се питам - защо едно дело не е приключило три години и половина, и ако е вярно това, което те твърдят – че е имало натиск, защо наистина това не е приключило. Ако сме имали лостовете да влияем на това дело, беше логично то да приключи", добави Найденов пред агенция "Фокус".

 

Според него тригодишният неясен ход на въпросното дело срещу банда за търговия с влияние и корупция в агроведомството не доказва, че от ГЕРБ са покровителствали ексминистъра, а точно обратното – че то е водено толкова време, за да се огласи предизборно като компромат срещу него.


http://www.mediapool.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене