Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.03.2013 04:32 - Пламен, който ни запали
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
0



Пламен, който ни запали Posted on February 28, 2013 by mittag

Последно говорих с Пламен в неделя, 17 февруари, по телефона. Гласът му беше прегракнал, беше силно въодушевен. Имахме уговорка да се качим на Седемте Рилски езера за ден-два, преди да замине за Турция, където щеше да се катери по скалите над Анталия. Извини ми се, че няма да може да дойде, защото е ангажиран с протестите във Варна. Каза: „Много съжалявам, може ли да не се виждаме тази седмица, че ще сваляме Киро (кмета Кирил Йорданов).”

Не се учудих – за Пламен е свойствено да се въодушевява. Нещо повече, той има дарбата да въодушевява хората около себе си. Той е душата на нашата компания. Затова му казах само: „Пази се!” Тези дни се говорят всякакви неща за Пламен Горанов – мъжът, който пламна на 20 февруари в 7.30 часа сутринта пред сградата на Община Варна. В самото начало директно се опитаха да го очернят: да го изкарат психар, алкохолик, наркоман, отчаян от живота човек, за да омаловажат постъпката му. Но много скоро близките му приятели се опомнихме от шока и обяснихме на всеослушание, че Пламен е пълната противоположност на този скалъпен образ. Освен артистична натура и многостранен талант, Пламен е стабилен, отговорен, организиран, земен човек, който се ръководи от болезнено твърди принципи.

В момент, когато в болницата се борят за живота му, искам да кажа на всички, че Пламен направи нещо много голямо и го направи за нас. Той не просто протестираше, а искаше да насочи протестите в конструктивна посока. Пламен съобрази, че неделните митинги пред празната сграда на варненското „енерго” са абсолютно безсмислени. Той пръв се осмели да назове проблема на Варна с истинското му име ТИМ. Документирано е как той призовава хората да не изливат напразно гнева си на улицата, а да го насочат срещу причинителите на техните беди: безволевите управници на Варна, кукли в ръцете на вездесъщата групировка.

Убеден съм, че постъпката на Пламен е отчаяно смел протест, а не самоубийствен акт. За това има много свидетелства, но няма да ги коментирам преди да е приключило следствието. Пламен пламна точно пред входа на сградата на общината, която е опасана от камери. Край него е имало плакат с искане за оставката на кмета и общински служител е опитал да го скрие. Приятелите му, които се обединихме в граждански инициативен комитет, настояваме плакатът и записът от видеокамерите да станат достояние на обществото.

Хиляди са хората, които не познават лично Пламен, но са впечатлени от неговите весели и иносказателни фотографии. Освен артист, Пламен е алпинист и запален рибар. Той изкарваше хляба си с тежък труд – като височинен работник. Неведнъж сме обсъждали с него, че всекидневната работа на хората трябва да се превърне в изкуство. Метачът трябва да прави изкуство, докато мете, строителят – докато реди тухли. Според Пламен само така нашето общество би могло да оздравее. Той протестира не само срещу продажните управници, но и срещу мърлячите, скатавките, хората без позиция. Срещу стадото.

Дай, Боже, скоро да стигнем до момента, когато Пламен ще се нуждае от пари за лечение. В момента той спешно има нужда от кръв. Кръводарителите извън Варна трябва да поискат бележка на името на Пламен Горанов и след това я изпратят по факс или друг начин до ВМБ.

http://mittag.wordpress.com/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041356
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци