Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.02.2013 18:03 - Кукла на конци ли са българското правителство и българският президент
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1330 Коментари: 0 Гласове:
0



Кукла на конци ли са българското правителство и българският президент Публикувано на 26.02.2013 от admin

image

На 3 юни 2011г. старазогорските медии описват как официално стартира търговската дейност на американската ТЕЦ „AES Гълъбово”. Лентата на площадката на централата прерязават премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, президентът на AES Пол Ханрахан, изпълнителният директор на AES България Питър Литгоу и мениджърът на централата Рой Рийд.

http://www.stznews.bg/bojko-borisov-preriazva-lentata-na-ej-i-es-973.html

Следват обикновените медийни хвалебствия съдържащи и описание на проекта от stzagora.net :

Имайки предвид размера и сложността на този проект, успешната му реализация неминуемо е показателна за способността на България да привлича и осъществява чужди инвестиции”, заяви министър-председателят. „След толкова проблеми и много усилия имаме повод да се зарадваме – турбините работят, български въглища, нови работни места – пример за подражание в екологията“, обобщи Борисов.

AES оперира в цял свят, но избра България. Това е още едно доказателство, че нашите две правителства работят близко и добре”, каза в приветствието си посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Стартирането на търговската дейност на ТЕЦ „AES Гълъбово“ е голямо постижение както за България, така и за AES“, каза Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на компанията. По думите му успехът на инвестицията се дължи на три фактора – екологичност, енергийна сигурност за България и положителен ефект върху развитието на икономиката на страната, а завършването на проекта е доказателство, че България е добро място за инвестиране. Той припомни, че освен в топлоелектрическата централа, компанията е инвестирала у нас и във ветропарк край Каварна, и добави, че до края на годината възнамеряват да инвестират във възобновяеми енергийни източници още 20 млн.евро.

България заслужава инвеститори като AES, които не търсят само бърза печалба, а дългосрочно сътрудничество и благоприятно въздействие върху икономиката на страната“, подчерта посланикът Джеймс Уорлик. Той увери присъстващите, че благоприятното сътрудничество между двете държави ще продължи.

Това е единствената централа у нас, която покрива всички изисквания за екологична експлоатация и е пример за инвестиция в съответствие с принципите на устойчивото развитие”, обобщи екоминистър Караджова.

На стойност от 1,3 милиарда евро ТЕЦ „AES Гълъбово” е най-новата топлоелектрическа централа в България и е най-големият инвестиционен проект в страната през последните 20 години. Финансирането е осигурено от консорциум от 29 местни и международни банки, основните от които са Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), BNP, ING и Credit Agricole CIB.

imageснимка: stzagora.net

Централата с нетна мощност от 600 МВ ще изкупува около 30 процента от продукцията на „Мини Марица-изток“ ЕАД и ще осигурява около 9 процента от инсталираната енергийна мощност на страната.

Като допълнителен ангажимент към българското правителство AES България финансира и изгради собствено Съоръжение за депониране на отпадъците на стойност 93 млн. евро, което ще работи по най-безопасните стандарти на индустрията.

Освен че допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона, AES инвестира и в различни социални и екологични инициативи чрез програмата си за корпоративна социална отговорност. По време на изграждането на проекта бяха създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

На откриването присъстваха и евродепутатът Илиана Иванова от ЕНП (ГЕРБ), народните представители Живко Тодоров и Иван Колев, заместник-областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, партньори и дипломати. След церемонията по откриването официалните гости направиха кратка разходка из централата и разгледаха инсталираните мощности от най-ново поколение.

 

Всичко изглежда блестящо и европейско, дори американско, но Големият брат ни е вързал кънките и това блясва 2 години по-късно насред протестите срещу високите цени на тока…

image

 

БЛИЦ пресъздава интервю със Стефан Гамизов с Кеворк Кеворкян:

 

Често ме питат как изглежда скритата власт в България и кои са лицата й. Българските граждани разбират, че някой „дърпа“ конците в България от тъмнината. Кои са те и защо го правят? От днес, всяка седмица ще ви представям по един от тях. На първо място това е “генерал-губернаторът“ на България Питър Литгоу. Започвам с него, защото след АЕЦ“Белене“ и енергийната мафия, този човек е нанесъл най-големи вреди на правовия ред, пазарната икономика и демократичното функциониране на институциите в България. Засега се справихме с енергийната мафия, но сме безсилни да възпрем този човек и делата му”, разказа пред “Всяка Неделя” енергийният анализатор Стефан Гамизов.

Според него именно Литгоу е човекът, който е истинският властелин на България. Той нямал нищо общо нито с мутрите, нито с руските мечки, които са свикнали да плащат и получават, това, което искат. Не, той бил тих и скромен беловлас джентълмен с безупречни маниери, чиито подчинени го обожавали. Което, разбира се, не му пречело да държи като бели роби всички българи на територията на държавата. Кой обаче е човекът, сочен за истинският властелин на България?

 

От 2006 г. Питър Литгоу е изпълнителен директор на AES България, собственик на ТЕЦ AES Гълъбово (новото име на „Марица Изток 1″). Преди това е бил изпълнителен директор на AES – Унгария. Питър Литгоу има над 30 години опит в областта на електроцентралите, натрупани в CEGB (Великобритания), National Power и International Power. От октомври 2011 г. Литгоу стана и президент на Американската търговска камара в България. Неофициално той се слави като близък до президента Плевнелиев, или по-скоро Плевнелиев е близък до него.

 

Според Гамизов, Литгоу е начело на бандата на белите якички, които ще продължат да „изкривяват“ политиката в България като назначават на ключови места хора като назначения от тях за президент. А тези пък хора, чувствайки недосегаемостта си, ще правят и други нагли и потайни срамни истории”, предупреждава анализаторът.

 

Според статия на manager.bg от януари т.г. само месец преди протестите срещу високите цени на тока Питър Литгоу говори със суперлативи за България, защото са му осигурени 15 години договор за милиарди евро български пари чрез продажбата на електроенергия за България на цена за Мwh по около 102 лева или около 6 пъти по-висока от тази на АЕЦ „Козлодуй“?!

imageснимка: manager.bg

 

Питър Литгоу: Правим бизнес в България по американски модел

В страната ви има очарование. Вървите към модернизация с бързи темпове. Интересно е да бъдеш тук, споделя изпълнителният директор на AES България

AES БЪЛГАРИЯ е клон на една от най-големите световни енергийни корпорации с представителство в 27 страни на пет континента. Глобалната фирма разполага с предприятия с капацитет да обслужват потребностите от електрическа енергия на 100 млн. души. Българската AES управлява топлоелектроцентралата в Гълъбово, която осигурява 9% от енергийната мощност на страната. Компанията създаде към ТЕЦ-а специализирано депо за отпадъци. Освен това управлява фотоволтаичния парк „Калипетрово“ до Силистра. Има и дъщерно дружество – „AES Гео Енерджи“. То изгради до Каварна най-голямата вятърна централа у нас.

Питър Литгоу е изпълнителен директор на AES България от 2006 г. Преди това е бил директор на AES Унгария. Кариерата му започва през 1976 г. в британската компания Nuclear Electric. Има над 30 години опит в областта на електроцентралите, натрупани в CEGB (Великобритания), National Power (Турция) и American National Power (САЩ). Получава образованието си по енергийни технологии в Aston University, Бирмингам. Има диплома по енергиен мениджмънт от London Business School.

 

Соларен парк край с. Калипетрово

imageСоларният парк край Калипетрово, община Силистра е с обща инсталирана мощност от 3,9 Mwp един от най-големите в първата десятка. Инвеститор в проекта е AES Solar, a подизпълнител – Соларпро, част от Соларпро Холдинг. При реализацията на мащабния проект на площ от 100 дка са монтирани 51 480 панела тънкослойни CdTe.

 

Ето и допълнената картина от статия на в. „Атака“ от 1 юни 2012 г.

Депутати втора употреба: Отцепници искат да ни продават ток по 800 лв./МВтЧ

(Не)зависимите изменници вече не стават за друго, освен за мръсни законодателни поръчки на ГЕРБ

На 10 май в деловодството на НС е бил заведен проектозакон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Негови вносители са 6 депутати, както следва:

1. Кирил Владимиров Гумнеров,

2. Огнян Андонов Пейчев

3. Димитър Атанасов Карбов

4. Огнян Димитров Тетимов

5. Стоян Иванов Иванов

6. Дарин Величков Матов

Досега всички тези лица бяха известни единствено като отцепници, първите петима от АТАКА, а Матов – от РЗС. На какво се дължи внезапно избликналото им желание да законодателстват? И какво не им е харесало в ЗЕВИ, който бе променен буквално 4 седмици преди това – на 28 март и влезе в сила на 8 април т.г.

Самият ЗЕВИ, който бе приет през април 2011 г. е грубо лобистки, антибългарски закон, който бе прокаран, за да могат „инвеститори“ в зелена енергия като „Тошиба“, „AES“ и италианската „Eni“, които строят соларни паркове в България, да смъкват стотици милиони в долари и евро от гърба на бъгарина и да ги изнасят в своите страни.

В нашата държава НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват тока от соларните панели и вятърните турбини, и то на преференциални цени. Тук пазарната логика, конкуренцията и прочее локуми на неолиберализма са съзнателно изключени. Зелените технологии са самото отрицание на пазара и капитализма. Цената се определя от държавата, т.е. от ДКЕВР на база на средната продажна цена плюс 80% надбавка. Според инсталираната мощност за еленергията от вятър производителите получават от 145 до 189 лв./МВтч, а от фотоволтаици – от 755 до 823 лв./МВтч без ДДС. (Сп. „Тема“, 15 март 2011 г.) Колко непазарни са тези производства става ясно от факта, че токът от АЕЦ -“Козлодуй“, се изкупува от НЕК по 15.75 лв./МВтч без ДДС. АЕЦ-ът провежда търгове, при които цената може да се вдигне до 40-55 лв./МВтч. Тоест, ядреният ток е 20 пъти по-евтин от слънчевия.

На 8 април 2011 г. в интервю за БНТ премиерът Борисов обясни, че ако се откажем от АЕЦ-Белене, ще фалираме България, защото ще останем на „зелен ток“. Премиерът цитира следните числа: „В момента тази уж евтина енергия, произведена от слънцето, я плащаме над 700 лв./Мвтч. АЕЦ – „Козлодуй“ дава ток на цена 41-42 лв./МВтч.

Няколко дни след това интервю премиерът мистериозно смени позицията си на 180 градуса и ЗЕВИ влезе в НС. Той бе приет в края на април 2011 г. под натиска на американската корпорация „AES“ – любимият чужд инвеститор на Иван Костов. За да гарантира безбожните печалби, които „AES“ изнася от България, Костов води успешна война срещу АЕЦ в Козлодуй и Белене вече 15 години. Освен ТЕЦ-а в „Марица изток“, „AES“ има и друга инвестиция – соларен парк за 80 МВт край Силистра. През юли 2010 г. от „AES“ поискаха специален закон за ВЕИ, който да фиксира за дълъг срок цената на слънчевия ток, без ДКЕВР да може да я намалява всяка година. (В. „Стандарт“, 14 април 2011 г.) Проектозаконът бе прокаран от хората на Костов. По този повод през юли 2010 г. министър Трайчо Трайков каза, че ако „AES“ реализира централата си през 2012 г., „потребителите на ток у нас ще трябва да плащат по 50-100 млн. лв повече годишно“.

Е, това вече е факт. Последното увеличение на тока с 10% от 1 юли тази година е именно за това – да плащаме на „AES“ колкото си е поискала.

Доказателствата сочат натам, че вероятно правителството на Бойко Борисов, което само си подаде оставката, легна само на енергийната мафия и монополите точно както в песента на Слави и „Ку-ку бенд“ – „Тайсън кючек“:

Седем-осем, и ще си паднала

седем-осем, и ще си легнала

седем-осем, лягай и брой си сама“

Президентът Плевнелиев ли е на ред да подава оставка щом има такава компрометираща информация за него ?!

Екип „Под лупа“

 





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042257
Постинги: 7897
Коментари: 3530
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци