Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989195
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.02.2013 03:46 - Нова конституция? ВНС? Капан за мишки!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1258 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2013 03:46


25.02.2013 10:11; Валери Найденов; 20777; 33; image Знаете легендата за Вълшебния флейтист, който отвел мишките на града Хамелн в реката. Но когато кметът отказал да му плати уговореното, флейтистът отвел децата в една пещера и повече никой не ги видял. Останали само едно куцо и едно глухо.

Има един закон в политиката - щом народът излeзe на протести в която и да било държава, винаги в тълпата се пръкват вълшебните флейтисти. Едните са фалшиви лидери, други предлагат фалшиви идеи. Трети просто мятат камъни. Но целта им е една - да замъкнат енергията на протеста я в реката, я в пещерата.

За фалшивите лидери не знам. Но фалшивите идеи са пред очите ни - Велико народно събрание и нова конституция. Това е капан, в който протестът вече се набута. Забелязвате ли, че сметките за ток и парно минаха на заден план?

На пръв поглед новата конституция изглежда светла и омайна. Градът на слънцето. И Вълшебният флейтист е бил в шарени дрехи. Но я се замислете - кой ще пише конституцията? Както и да го въртите и сучете - пак старите политици. Ще останете ли доволни? По-наивните мишоци искат по-добро разделение на властите. Аз също го искам. Искам по-овластен президент, искам съдиите да се избират от населението. И така нататък. Гледам, повечето хора искат същото. Но трябва да е ясно, че каквото и да искате вие, политиците на прехода искат точно обратното!

Например една от 24-те идеи на СДС преди години бе министрите да си остават депутати - двете власти да станат една, да се слеят като джин и тоник. Това ли е разделение на властите? Всички политици до един искат президентът вече да не се избира от народа, а от парламента. Още по-отровен коктейл!

Вече 20 години следя идеите им и гарантирам, че ще се прекарате. Всички политици до един искат да се премахне самото ВНС като институция. Така ще могат да си прекрояват държавата с обикновен парламент. Стотици пъти съм чувал този мерак, но нито веднъж, повтарям, нито веднъж не съм чул предложение тези промени да се подлагат на референдум. Искат да прекроят държавата, но без да питат народа. Мислете!

Да кажем, че искате да си продадете старата кола. Идва купувач с готово написан договор. Но нито ви дава да го прочетете, нито да го подпишете, заверен е нотариално само с подписа на купувача. Смятате ли, че ще ви плати нещо за колата? Точно обратното, вие ще му платите! Та това искат и политиците - да ви пробутат нов обществен договор, но без да го прочетете и подпишете.

На конституционен език това ще рече, че властта иска сама да конституира себе си. Все едно да ви „купят" колата, но без да ви питат. Ставате сутринта - колата я няма.
Дайте им да пишат нова конституция и ще ви свият не само колата. Другите примамливи идейки също са мъниста за туземци.

Помните ли, че искат да направят гласуването задължително? Искат да намалят парламента до 120 депутати. Ами това още повече ги отчуждава от вас! Напоследък искат и да отзовават непослушните депутати. Е, как ще ги избирате по 13 наведнъж, а ще отзовавате само един? Това е математически невъзможно! Чуете ли подобни гениални хрумвания, сещайте се за стария лаф - девойко, вас ви мамят! Внимание - флейтисти!

Хем искате да ги вкарате в затвора, хем искате да ви сменят конституцията? Ами ако искате незабавно да ги накажете, защо очаквате те сами да си напишат присъдата? Тези хора да не са мазохисти, да не са „лицето камикадзе"? Искайте повече демокрация, пък нека тя реши кой кум и кой сват.

Процедурата е ясна - ако това Народно събрание реши да свика ВНС, преди това то, същото, начело с г-жа Цачева, трябва да напише всички текстове на новата конституция и да ги приеме със серия гласувания, всяко с две трети мнозинство. Така е по конституция. Дори една - единствена конституционна промяна би отнела минимум 4 месеца ОНС плюс още поне 2 месеца за самото ВНС. Но писането на конституция не е юношеска злобарка.

Това е изключително сложен и важен юридически документ, нужни са години. Всяка алинея е отделен дебат. Е, да кажем, че работата се претупа по стахановски, за 6 месеца в днешното събрание начело с г-жа Цачева, плюс 3 месеца за ВНС - общо 9 месеца. Накрая продуктът ще е 10 пъти по-лош от днешното.

Няколко дни вилнях манияшки из фейсбука, задавайки на всички радетели за ВНС един прост въпрос - а какви по-конкретни промени в конституцията искате? Никога не получих ясен отговор! С големи мъки се сещат за една-две идеи, които в повечето случаи нямат нищо общо нито с Великото народно събрание, нито с конституцията. Как да обясня, че лустрацията е предмет на обикновен закон и не е нужно ВНС? Че частната собственост е гарантирана и в днешната конституция?

Един симпатяга например иска депутатите да могат да се съдят заради това, което говорят от трибуната. Как да обясня, че това е мокър сън? Политиката не е фентъзи, а логическа игра, подобна на шаха. Ако не виждате поне 2 хода напред, бързо ви матират.

Защо ви е нова конституция, преди да знаете какво точно искате да промените в нея? Едно време така женили испанските инфанти, преди да знаят какво да правят с жените си. И като узнаят, оказва се, че искат нещо различно. ВНС е само инструмент. Глупаво е да си избереш инструмента, преди да знаеш какво ще ремонтираш.

Слава богу, в протеста има и мислещи хора. Те се сетиха да съчетаят искането за ВНС с искането за мажоритарни избори. Но и това е все едно да ядеш домати с корените. Ако днешният парламент приеме закон за чисти мажоритарни избори, което е 70% невъзможно, и ако го съчетае с написването на новата конституция, което е 80%
невъзможно, каква е вероятността? Смятайте.

Всъщност това е краткият курс. Нещата са поне 10 пъти по-сложни и 10 пъти по-невъзможни. Това е капан, критски лабиринт, Минотавърът на статуквото ще ви схруска като брускети марети.

Добре, ще кажат протестиращите, какво да искаме тогава? Ами много просто. Искате ли повече власт за народа? Искате депутатите да работят за вас, а не за олигархията? Това означава, че искате чисти мажоритарни избори в 2 тура и истинската пряка демокрация. И двете се постигат с обикновен закон, без ВНС. И двете са около 100 пъти по-важни от една нова конституция.

Има един прост принцип - улицата не може да свърши работата на представителната демокрация. Но протестът може да постави представителството в правилната поза. Сега то се спуска отгоре надолу по списъци, а трябва да се избира отдолу нагоре, човек по човек.

Всичко останало е тяхна работа. Нали не искате г-жа Фидосова, моите уважения, да пише швейцарски закон за референдумите? То е все едно риба да кара велосипед. Спестете й мъките.

Така че остава само една реална цел - мажоритарни избори в 2 тура. Ако площадът иска само това и го иска достатъчно шумно и настойчиво, депутатите вероятно ще предложат някакъв хибрид - я смесена система, я преференциални листи, я нещо подобно. Това е компромис, който запазва старото положение.

Но все пак, ако протестът иска само и единствено нещо - чиста мажоритарна система в 2 тура, има най-големи шансове да постигне успех. Трудно е, почти невъзможно, но все пак е реално. И е 1000 пъти по-лесно от ВНС. Това е вратата, през която да се мине по пътя за всички останали врати. Това е първата крачка към спасението на България. Който не предлага това и само това - той е флейтистът.

 

Още: Парламентът, в който бяха Тодор Колев, Радичков и Валери Петров

Яне, черпи една лимонада!


ВНС ще има въпреки статуквото


http://www.24chasa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене