Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.02.2013 02:18 - Протестите продължават
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2013 02:19


Ако искахме оставка на Борисов, протестите щяха да спрат! В неделя протестите продължават в цялата страна Веселин Божков , 21 фев 2013 21:45 181  
image Протестите в София. Снимка: Булфото

Нашите искания са чисто граждански, ако искахме оставката на Борисов, щяхме да сме спрели вече с протестите, коментира за Dnes.bg Янко Петров, един от организаторите на протестите, залели страната в последните дни.

Според него оставката затвърди доминирането на монополите. Тя не решава проблемите, а ги задълбочава – сега даже няма кой да вземе решение как да се процедира оттук нататък, смята Петров.

Нека стане ясно, че нашите протести са аполитични, зад протестите в цяла България не седи политическа сила, отсече той. Петров е категоричен, че в неделя протестите ще продължат в цялата страна.

Ситуацията е динамична, ние искахме свикване на Велико народно събрание, но за момента това не се случи. В неделя най-вероятно исканията ни ще продължат да са за Велико народно събрание, допълни Петров.

Оттук нататък ще искаме управление, в което гражданите да имат контролна функция върху всички институции, каза още Янко Петров.По думите му старата системата, която в момента действа, се е изчерпала.

Той призова протестите да бъдат мирни – да няма невинни жертви, да няма ударени и счупени глави. Исканията на протестиращите са насочени към всички, участващи в управлението на страната.

Горящи сметки и "Мутрата - в затвора" 20 фев 2013 20:36 425 И в деня на Левски България на бунт (18+) 19 фев 2013 21:40 917 Скандал с протестираща, свързаха я с ГЕРБ 19 фев 2013 18:05 346 Нашата държава от страна на партиите показа пълното си лице, така че мисля, че моделът е изчерпан. Видяхте какви неща се говорят днес в Народното събрание и кой какво направи, а същите лица още са си вътре, допълни протестиращият.

Г-жа Пеловска, която се появи в МС заедно с премиера Бойко Борисов преди дни, изигра лоша шега и на нас, протестиращите, и на премиера, заяви Петров.

По думите му повечето от хората от протестите не се познават, а се организират чрез Facebook. Първо организирахме изгарянето на сметки за електроенергия, после излязоха и други градове на протест и впоследствие приобщихме и още хора. Ескалацията на напрежението от последните няколко дни не е провокирана от нас, каза още Петров.

На появила се информация, че е уволнен във връзка с протестите, Петров заяви, че ставало дума за предишната му фирма, а случката е от преди повече от месец. В момента бил пак на работа и затова му е много трудно да комуникира с медиите: „Пак съм под въпрос“, заяви Петров.



Блокираха булеварди в Пловдив Шествието е против високите сметки за ток Илиян Велков, 21 фев 2013 19:42 40  
image Снимка: Dnes.bg

В Пловдив близо 300 души протестираха срещу високите цени на тока 12-ти пореден ден. Този път протестиращите блокираха булеварди.

В час пик движението в централната градска част беше спряно. Шествие от недоволни граждани от монопола на австрийската компания EVN и високите сметки за ток премина по булевардите „6-ти септември” и „Цар Борис Трети Обединител” и блокира движението. Полицията пропускаше само провозните средства от масовия градски транспорт, които изчакаха шествието да премине.

„Винаги съм плащал по 30-40 лева сметка, но сега трябва да платя 200 лева”, заяви пред Dnes.bg един от протестиращите.

„Искаме младите да оправим държавата, а не изходът от кризата за нас да е терминал 1 на летище София или терминала на летище Пловдив”, каза друг протестиращ. 

Протестът продължи мирно на площада пред Централна поща, като хората скандираха „Не на монополите!” и „EVN вън”.

Иван Бояджиев, който е един от протестиращите, обяви, че гладува вече трети ден заради непосилните сметки за ток, които са получили голяма част от българските граждани.



"Мафия!" скандират протестиращи Протестът в София стигна до Президентството и се върна 21 фев 2013 18:41 426   image

Снимка: Булфото

Поредна вечер на протести по улиците в различни градове на страната. Участниците в протеста в София, които се събраха в района на Орлов мост, потеглиха към Президентството, където поискаха президентът Росен Плевнелиев да слезе при тях.

Протестиращите се обявиха срещу предсрочни избори, срещу цялата политическа система от последните 23 години и за гражданско управление по „модела на Исландия“.

Участниците скандират „Мафия!“, „Всеки ден ще е така, до победата!". Има и полицейско присъствие, охраняващо протеста, но не засилено.

По пътя си към Президентството, протестиращите освиркаха Народното събрание. Парламентът е охраняван от полиция, стоят и металните заграждения. След Президентството шествието се върна пред парламента и после продължи до Орлов мост.

Пети ден продължават протестите в Хасково. Над 200 души излязоха отново на централния площад. Този път проявата бе съчетана с протест на пенсионери, но сред недоволните, хората от третата възраст се брояха на пръсти.

Недоволните обявиха отново исканията си за Велико народно събрание и нова Конституция.

Протест имаше и в Димитровград. Около 60 човека се събраха пред общината и после с шествие стигнаха до офиса на EVN в града, скандирайки "мафия". Протестите в Хасковско продължават и утре.

С кратко шествие на част от митингуващите завърши протестът във Варна на площада пред общината. Беше направен опит да бъде избран легитимен инициативен комитет, който да представи исканията на протестиращите пред местната и централна власт, но това не стана заради спорове кои са истинските цели и кои трябва да бъдат избрани като представители.
 

Новината е обновена към 20.00 часа

image

  image

image
image

Снимка: Булфото

http://www.dnes.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041619
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци