Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988134
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.02.2013 21:20 - Улицата може да вземе главата на Борисов, тя диктува ритъма
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2013 21:22


Политическият пъзел вече не е същият, смятат анализатори Веселина Йорданова , 19 фев 2013 07:00 1567  
image След 17 февруари нищо не е същото. Снимка: БулФото

Динамика, непредсказуемост и политическа промяна, диктувана от улицата – така анализатори коментираха пред Dnes.bg масовите протести срещу монополите и последвалите предложения от премиера Бойко Борисов за структурни промени в кабинета.

Ще запуши ли пробойните оставката на Симеон Дянков?

Оставката на вицепремиера и финансов министър е закъсняла с години и няма да потуши общественото недоволство, смятат социолози.

Според Юрий Асланов в момента нищо не може да спре протестите. „Протестиращите нямат говорители,
много е трудно да преговаряш с група, която има политически искания, но няма политическо тяло. В момент, в който се очаква радикална промяна, смяна на всичко, което тормози хората, смяната на една персона и заменянето й с друга, удължава агонията“, посочи той.

„Това, което може да потуши недоволството, е оставка на цялото правителство“, смята Живко Георгиев. По думите му Дянков не е всеобщ любимец, но очевидно не той е архитектът на цялото управление през тези три-четири години. И при предишни правителства този механизъм с частични промени в кабинета не е действал, няма да подейства и сега, заяви социологът.

Политологът Първан Симеонов беше категоричен, че ако премиерът Бойко Борисов не намери бързо решение, утре улицата може да поиска директно и „неговата глава“.  По думите му засега протестът има наченки на антиправителственост, но все още
това се удържа в поносими рамки. След седмица или на готвения на националния празник протест обаче може да е късно. 

Оставката на Дянков изглежда
като ритуална жертва, като хвърлен чувал зад борда, за да олекне балонът, нещо което бяхме сигурни, че премиерът ще направи на финалната фаза преди изборите. В случая подобен род козове не са в полза на Борисов, а с тях се гаси пожар, заяви Симеонов.  Досега Борисов успяваше с тактиката на насрещния огън щом се зададе някаква обществена вълна. Сега Дянков изглежда като жертва, пометена от стихията, коментира той.

Изход ли са предсрочните парламентарни избори?

Според Първан Симеонов едва ли някоя политическа сила истински иска предсрочни избори в настоящата ситуация.

„Динамиката е много голяма. Трябва да се прибегне към експертност, към успокояване на топката. Ситуацията е двойно опасна, засяга финансово страната, а всяко решение, свързано с тази сфера, все пак е решение, свързано с икономиката. Освен това се засяга политическата стабилност на страната и се създава поле за всякакви радикални алтернативи", посочи той. По думите му никой няма интерес от нагнетяване на допълнително напрежение.

Няма смисъл в предсрочни избори, защото те минават през служебен кабинет, в който няма да има парламент. Исканията на улицата касаят спешни промени в законите, тоест служебното правителство не може да извърши това като действие, заяви Юрий Асланов. Според него рано или късно протестиращите ще осъзнаят, че им трябва политически инструмент, за да постигнат исканията си. Засега протестът върви като граждански бунт без много ясна ориентация, ако им се приемат исканията, примерно правителството подава оставка, какво следва, посочи той.

Според Живко Георгиев това правителство не може да направи друго полезно освен предсрочни парламентарни избори.  Той обаче също смята, че прекалена радикализация не обещава нищо добро.

Как ще се подреди политическата картина?

Всякакви прогнози са много трудни и само за часове могат да се окажат предсрочни или дори смешни, коментираха анализаторите.  Те обаче бяха единодушни, че политическата картина ще се промени.

Георгиев коментира, че решението не е в лицето на една партия. Очевидно се върви към някакъв коалиционен формат или експертно правителство, без участието на ГЕРБ. Не виждам ГЕРБ като опозиция, след като е била управляваща. Това беше партия-държава, каза той.

По думите му като опозиционна сила „ГЕРБ я чака съдбата на НДСВ“, защото без власт няма кауза и ценности, които да обединят поддръжниците на партията на Борисов.

„След вчера категорично политическата ситуация в страната не е същата и категорично традиционната партийна система в България не изглежда като решение в очите на хората. Това създава политически вакуум“, беше категоричен Първан Симеонов. Той посочи, че протестите до голяма степен в момента са анонимни, отсрещната страна някак си изглежда цялото общество и премиерът няма с кого да се договори.

„Борисов сбърка с референдума, че въобще влезе в тази игра, после, че се нареди на губеща позиция, сбърка с „Буда“, влизайки в безкраен режим на обяснение. Струва ми се, че и сега бърка, като че ли подценява исканията на протеста, който прераства в протест срещу икономическите резултати на страната въобще“, каза Симеонов. Той смята, че протестът не е изгоден дори за българската левица, защото се явява „отляво“ на нея.

По думите му има поле не само за радикално леви послания, но и за националистически. На протестите видях много хора с подчертано патриотични политически виждания и ако към този национален заряд прибавим социален, се появява взриовоопасна политическа комбинация, в която трябва да се търси отдушник и не го виждам в традиционните партии. Създава се вакуум, в който нито една от традиционните партии не е припозната като изразител на протеста, коментира политологът.

Със сигурност ще има промяна в разпределението на силите на изборите, смята Юрий Асланов. Според него правителството на ГЕРБ е паднало на 27 януари, в деня на референдума за развитието на ядрената енергетика.

„Това беше събитието, което показа слабостта на правителството и появата на алтернатива или алтернативи за смяна на политическия модел. Промяната я има, тя ще става все по-видима“, каза той и допълни, че е много рано да се каже какви комбинации ще се сглобят след изборите „при такава бясна динамика, каквато улицата в момента налага“.

Според Асланов в момента всички предишни прогнози са в коша,  защото пулсът на обществото е много учестен и това прави ситуацията непредсказуема.

http://www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене