Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.02.2013 19:10 - 100 000 недоволни блокираха страната в най-масовия протест от 16 години
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.02.2013 19:11


Шествията срещу високите цени на тока ескалираха в демонстрация срещу управляващите Екип на "СЕГА"
image
Снимка: Импактпресгруп Най-масов в страната бе протестът във Варна. Включиха се над 20 000 души. И там протестът прерасна от недоволство от високите сметки за ток до искане за оставка на правителството. Жандармерията остави шествието да блокира Аспаруховия мост, след това блокадата се прехвърли на входа на магистрала "Хемус". До сблъсъци с полицията не се стигна. Досега във Варна никога не е имало толкова масови протести.
Около 100 000 души в поне 35 български града излязоха вчера на протест срещу високите цени на електроенергията и завишените сметки за ток и парно. Това са най-масовите демонстрации от времето на Виденовата зима преди 16 години. Протестиращите блокираха улици и кръстовища, пътища и магистрали. Исканията за изгонване на фирмите, собственици на ЕРП-тата, ескалираха в бунт срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. Демонстрациите в София, Варна, Дупница продължиха най-дълго - над 5 часа. Протестиращи нарекоха бунта "начало на Българската пролет".

По сградите на енергоразпределителните дружества, Министерството на икономиката и по Народното събрание полетяха камъни, бутилки, яйца, плодове. В столицата се стигна до сблъсъци с полицията. В други градове органите на реда само охраняваха шествията и пренасочваха движението, за да не се стигне до инциденти.

Единствената реакция на премиера бе да поиска спешно оставката на назначената от него едва преди 4 дни шефка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова. Повод са разкритията от деня след избора й, че държи интернет магазин, който продава незаконно цигари. Както и в случая с нейния предшественик Ангел Семерджиев, оставката бе подадена незабавно. Иванова имаше задача до дни да представи анализ за възможностите да бъде намалена цената на тока. Министър Делян Добрев даде снощи извънредна пресконференция, на която заяви, че договорите с ЕРП и ТЕЦ "Марица" 1 и 3 ще станат публични заради високия обществен интерес. Обсъжда се дали лицензията на ЧЕЗ не може да бъде отнета.

Демонстрациите започнаха в 11 ч. в цялата страна. В София шествието тръгна от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Софиянци дадоха на властта една седмица да изпълни исканията им, свързани със сметките за парно и ток. Близо час по-късно протестиращите вече искаха незабавната оставка на цялото правителство. Мощните освирквания бяха прекратени само в началото за минута мълчание в памет на актьора Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста.

Поне 10 хиляди в столицата се отправиха към сградите на Народното събрание, президентството и Министерския съвет и ЧЕЗ. Блокирано за известно време бе кръстовището на Орлов мост. Пътем протестиращите замеряха с яйца и бутилки Министерството на финансите. Пиратки, домати и плодове полетяха към парламента. Късно следобед пред Народното събрание протестиращите запалиха американското знаме. Пред сградата на ЧЕЗ на ул. "Раковски" се събраха около 4000 души с викове "Мафия" и "Оставка". Служителите на реда се опитаха да отместят протестиращите от входа на централата на енергодружеството, при което последваха сблъсъци с демонстрантите, които се опитаха и да обърнат един от автомобилите на жандармерията. Задържани са четирима, съобщиха по-късно от МВР.

Най-многолюден вчера бе протестът във Варна, където се събраха над 20 000 души. Такава демонстрация градът не помни от средата на 90-те години. Хората се събраха най-напред на площадчето до община Варна. Чуха се всякакви искания - за национализация на ЕРП-тата, разсекретяване на приватизационните договори, гражданско участие в ДКЕВР. Появиха се дори позиви, описващи световен заговор срещу човечеството. Сред плакатите с надписи срещу енергийния монопол се появи още един: "Буда, ние не сме будали".

След като постоя 30 минути пред общината, множеството се понесе към Аспаруховия мост. Бившият футболист Иван Петров, сочен за един от лидерите на недоволните, най-напред обяви хората от авангарда на шествието за провокатори, после сам го оглави. В сряда Петров бе приет в болница, след като се разбра, че е бил наръган. Но вчера участваше наравно с всички.

На площада пред катедралата множеството бе посрещнато от кордон жандармерия, който запречи пътя към Аспаруховия мост. Шествието се разцепи. По-голяма част от тълпата се отправи към жандармеристите. Те отстъпиха от "барикадата" и множеството се понесе към моста. Въоръжените с щитове и палки полицаи се придвижваха в колона заедно с протестиращите. Техни колеги отбиваха трафика, за да не влизат другите граждани в конфликт с демонстрантите.

Аспаруховият мост бе блокиран за около час. Входът му откъм Варна почерня от народ, шествието се извиваше 2-3 километра назад. След това множеството се пръсна. Повечето хора се прибраха по домовете, други се отправиха към мол "Двете кули", отстоящ на 10-ина километра, където е централата на "Енерго-Про". Около 1000 души се скупчиха пред клиентския офис на компанията на ул. "Девня" и го обстрелваха с яйца, мляко, плодове, буркани с лютеница. Полетяха и камъни, които изпотрошиха витрините. Жандармерията не се намеси.

Около 13 часа протестиращите поеха обратно към общината. Друга група от около 2000 души се придвижваха към мол "Двете кули". Ситуацията в центъра на Варна започна да прилича на анархия. Към 16.30 часа младежи блокираха магистрала "Хемус" на изхода на Варна.

Километрични опашки се извиха на пътя от София за Кулата, след като граждани на Благоевград и Дупница блокираха главен път Е-79. В Дупница блокадата трая до 18 ч. въпреки заканите, че ще останат там и през нощта. Кюстендилци затвориха входа на града откъм столицата и спряха движението към ГКПП Гюешево за около 20 минути.

Десетки хиляди българи протестираха и в останалите градове, като почти навсякъде сградите на енергоразпределителните дружества бяха "окъпани" в яйца и домати. Гражданите на Бургас и Велико Търново дори призоваха за "всенародна революция". В Търново участниците в протеста събраха около 150 лв. за 70-годишен пенсионер, чиято сметка за ток е 230 лв.

Протестиращите се заканиха акциите им да продължат и в следващите дни и да стават още по-многолюдни.

От компанията ЧЕЗ вчера пуснаха информация, че едва 1.3% от проверените 3341 сигнала за надвишени сметки, подадени при тях, са основателни. Изпълнителният директор на дружеството Стефан Апостолов заяви, че при ценообразуването на ЧЕЗ се падат само 9 на сто от фактурираната сума. Той призова абонатите на компанията да подават жалби, ако се съмняват в сметките си за ток, тъй като от дружеството са готови да работят в полза на гражданите. От "Енерго-Про" обявиха около 16% средно намаление на сметките за ток за последния месец.

Бившият директор на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев застана на страната на ЕРП-тата. Според него електроразпределителните компании не са причината за поскъпването и техният принос в крайната цена на тока за потребителите е нищожен.



КАКВО СЕ ИСКА

Енергиен сектор:

1. Национализация на ЕРП-тата;

2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция;

3. Разсекретяване на всички договори в сектор "Енергетика";

4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица;

5. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", да се разпределя само на вътрешния пазар;

6. Да се премахне задължителното изкупуване на електроенергията от НЕК.



Топлинна енергия:

1. Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите;

2. Уредите да отчитат в МВт/ч;

3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия, а не чрез прогнозни дялове.



ПОРЪЧКА

Държавата ще направи анализ на енергийното потребление до 2035 г., става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Министерството на икономиката ще плати 90 000 лв. без ДДС, за да разбере прогнозния гориво-енергиен баланс през следващите над 20 г. Ще бъде изготвен отделен документ за гориво-енергийния баланс в периода 2000-2011 г., който ще включва и данни за страните от Балканите. Ще бъде анализирана и енергийната стратегия на страната до 2020 г.



ИЗВЪНРЕДНО



На спешна пресконференция снощи министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че в следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества. "ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, днес (вчера) са заседавали с изслушване за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основателни за отнемане на лицензи. На базата на този доклад те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензията на ЧЕЗ", обясни министърът. И допълни, че правителството винаги е било за пълна прозрачност. "Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес би трябвало да ни се позволи да разсекретим договорите с трите ЕРП и "Мариците", добави Добрев.

Дружествата няма да могат да прекъсват тока заради неплатени сметки, ако гражданите са подали жалба. "Ще задължим трите ЕРП да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предостави 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени без оскъпяване", обясни министърът. От днес започват промени в редица закони, които засягат по-добър контрол върху цялата верига от дружествата в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени, допълни той.



image
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ Протестиращите запалиха американското знаме пред сградата на Народното събрание.
image
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ Жандармеристи завардиха столичната улица "Раковски", където се намира централата на ЧЕЗ.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039406
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци