Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.02.2013 04:43 - Шеф от ЧЕЗ няма електромер, плаща смешни суми (видео)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1435 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2013 04:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: legna



Шеф от ЧЕЗ няма електромер, плаща смешни суми (видео)
1 . http://www.youtube.com/watch?v=q1K9OvccPOw&feature=player_embedded

2. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CrVM3_fXh8Q


http://offnews.bg/index.php/157191/shefove-ot-chez-nyamat-elektromeri-plashtat-smeshni-sumi

Автор: OFFNews Публикувана на 11 февруари 2013 в 12:21 

imageХиляди българи излязоха на протест срещу завишените сметки за ток и парно Снимка: Сергей Антонов

 

Служители на ЧЕЗ в Сандански нямат електромери и плащат символично за електроенергия.

 

Скандалното разкритие направи Диана Канева – жената, чиято убийствено висока сметка за ток повлече крак и стана повод цял Сандански да се надигне срещу високите цени на ЧЕЗ. 

 

На среща между граждани и представители на ЧЕЗ в кметството на Сандански в петък Канева показа няколко снимки на табла без електромери. “Знаете ли на кого е това табло само с два предпазителя? На вашия колега Николай Стоев, началник на отдел “Пласмент”, разкри жената пред изпратените в Сандански представители на компанията. Тя цитира и сметките, които плаща въпросният началник, които по думите й са по 5-6-7 лева, а най-високата е за 11,27 лева. Моите са от порядъка на 150 до 600“, избухна Канева.

 

Проблемът е, че някои хора ползват електричество без да плащат за това, добави тя. В отговор й бе обяснено, че всички служители на ЧЕЗ плащат за електроенергия, а “всички случаи на директно присъединение се подават към колегите”.

 

Хора от Инициативния комитет на протестиращите показаха и сметка на името на покойник, който по думите им приживе е плащал 15 лв. за ток, а сега на името му пристига сметка от 50 лв. 

 

Малко по-късно ЧЕЗ изпраща и официален отговор за служителя, който няма монтиран електромер. В становището се казва, че Николай Стоев е плащал ниските сметки за етажната собственост, на която бил домоуправител. Не се обяснява обаче липсата на електромер. Препечатваме отговора на ЧЕЗ дословно от сайта sandanski1.com, до който е изпратен: 

 

Показаната сметка не е на Николай Стоев, ръководител звено “Мерене ниско напрежение”, Сандански, а за общи нужди на етажната собственост, на която е бил домоупрaвител и чиито сметки е плащал. 

 

Уверени сме в лоялността и професионализма на нашия служител и заставаме твърдо зад него. Той се ползва с доверието и уважението на ръководството на ЧЕЗ и на своите колеги.

 

Независимо от това направихме проверка, която потвърди, че изложеното в материала не отговаря на истината. Колегата Стоев, освен, че е доказан професионалист, е и лоялен клиент на ЧЕЗ.

За да избегнем подобни недоразумения, в които неоснователно се нарушават личното и професионално достойнство на човек, се надяваме, в духа на обективността и диалога, да контактувате с нас, за да Ви предоставим цялата необходима информация.
image

"Сделката на века" на НЕК със сръбските олигарси
https://bivol.bg/index.php?option=com_flexicontent&view=items&id=666%3Aeftimage  от Биволъ Събота, 27 Март 2010 14:09  
В късната есен на 2002 г. Николай Вузев, бивш зам-министър на търговията в правителството на Беров оглавява закъсалия торов завод "Химко" - Враца. "Навигаторът-философ", както го характеризира публикация във в-к Стандарт, има пъстра трудова биография. Бил е капитан на риболовен кораб, завършил философия в СУ-Климент Охридски, кмет на софийската община "Триадица", началник на "Печатни произведения", член на борда на "Нефтохим" и търговец с химически продукти. Пред вестника Вузев заявил, че е привърженик на философската теория "аз мога и ще го направя".

Година по-късно оптимистичната теория на Вузев е опровергана от действителността. "Химко" има 35 млн. лева дългове и прекратява производството. Вузев се преориентира към търговията с ток. В края на 2004 Николай Вузов като представител на "Енергийна Финансова Група" АД на Богомил Манчев, чиято фирма "Риск Инженеринг" строи АЕЦ Белене, става съосновател на "ЕФТ-България". Съдружник е датската фирма EFT Holdings представлявана от сърбина Младен Стийович. В управителния съвет влиза и Андрей Кристов. "ЕФТ - България" подава документи за лиценз за търговец на ток в ДКЕВР и след първоначален отказ, през 2005 г. става първата компания получила такива права.
image


В аргументацията към доклада за лиценза правният отдел на ДКЕВР цитира писмо на НЕК, определящо като "коректно" партньорството с фирмата майка EFT Group, която е купувала ток от българския монополист през 2002, 2003 и 2004 г.

Отношенията на НЕК и EFT Group не винаги са били безоблачни. През май 2002 г. гръмва новината, че НЕК е засякла нелегален пренос на 396 млн киловата ток от Румъния за Гърция, за който не е получила транзитни такси. Фирмата посредник за износа, който трябвало да се осъществи през Сърбия и Македония е именно EFT Group.

Година по-късно EFT Group се явява като спасител на НЕК след като Турция спира да купува ток от държавната компания заради аферата "Джейлан".

"Сделката на века"

Сделката на правителството на Иван Костов от 1998 г., който той сам определя като "сделката на века" предвижда износ на български ток за Турция от 1998 до 2008 г. на цени по-високи от регионалните (3,55 цента/квч). В замяна България се ангажира турски фирми да построят каскадата "Горна Арда" и магистрала "Марица". Конкретни фирми в договора не са посочени, но за "Джейлан" настоява изрично турският премиер Бюлент Еджевит. В акционерното споразумение между НЕК и "Джейлан" е записано, че един от начините за финансиране на каскадата "Горна Арда" е НЕК да отделя средства от износа на ток.

В края на 1999 възникват съмнения, че "Джейлан" може да се справи с финансирането на проекта и Костов иска от Еджевит да посочи друга фирма, но получава отказ. Мрачните прогнози за "Джейлан" се сбъдват и в началото на 2000 г. холдингът, собственост на Махмуд Джейлан фалира, банката му е конфискувана, а Джейлан е обвинен във финансови злоупотреби, некачествено строителство и е арестуван. В края на мандата на Костов "Джейлан" изглежда окончателно елиминирана от проектите "Горна Арда" и "Марица".

Въпреки проблемите си "Джейлан" остава в проекта "Горна Арда" и настоява за него пред новото правителство на Сакскобургготски, като заплашва с прекратяване на договора за внос на ток с НЕК. Нейни лобисти в правителството са хората на Доган и "Мултигруп": Мехмет Дикме и Димитър Калчев, както и премиерският съветник Ник Маринов. В края на април 2003 енергийният министър Милко Ковачев открито обвинява по БНТ Димитър Калчев, че е довел в кабинета му Махмут Джейлан, за да лобира.

Спасителят EFT

Малко по-късно Турция наистина спира да изкупува българския ток. В този момент без търг и конкурс се появява EFT Group, която купува тока на НЕК предназначен за Турция и го изнася за Словения.

Не е ясно на какви цени са купени от EFT отказаните от Турция количества, но словенските медии съобщават, че фирмата е спечелила с дъмпингови цени търг за внос на ток в Словения за 2004 г. Обемът на сделката е такъв, че има притеснения за изпадане на Словения в зависимост от българския ток.

Всъщност притесненията на Словения са и от друго естество: за зависимост от Сърбия и за обвързване с фирма със спорна репутация. Защото въпреки швейцарската, британската и датската фасада, EFT Group принадлежи де факто на сръбския бизнесмен със словенски и британски паспорт Вук Хамович.

Син на герой и враг на Милошевич

Хамович е роден през 1949 г и е син на сръбския народен герой Раде Хамович, началник на генщаба на Югославската армия от 1961 до 1967 г. Завършва икономика в Белград през 1972 г и работи в енергийния бранш.

Вук Хамович е считан в Сърбия за "дискретен олигарх". През 2005 г. година полското списание "Впрост" го поставя на 91 място в класацията си на богаташите в Източна Европа и определя състоянието му на 350 млн долара. Оттогава той не е влизал в този списък, но миналата година е на 14-то място в класацията на най-влиятелните хора в Сърбия според сръбското списание "Блиц". Бизнесменът е противник на режима на Милошевич, подкрепя Демократическата партия и финансира седмичника "Време".

Името на Хамович започва да се спряга и в западноевропейските медии след серия одити и доклад на администратора на ООН в Босна Пади Ъшдаун за държавната електрическа компания в Република Сръбска, публикуван през 2003 г. След доклада той уволнява шефа на националната електрическа компания EPRS Светозар Аврамович и бившия министър на индустрията и член на борда на EPRS Бошко Лемеж.

image
"Одитът е депресивно четиво" - споделя пред вестник Guardian британският посланик в Сараево Ян Клиф. "Той показва в убедителни детайли нещо, което всички знаят: публичните компании [в Република Сръбска] се използват за рекет от малък политически елит".

Във фокуса на доклада на Ъшдаун попада договора за износ на излишъците от ток на Република Сръбска. Екслузивен износител е регистрираната в Лондон EFT Ltd. Ъшдаун подозира, че това е корупционна схема и дава EFT на прокурор в Босна. Той даже твърди пред Guardian, че с парите от тази корупция се финансират военнопрестъпници.

Две години по-късно, през 2005 г. британската служба SFO (Serious Fraud Office) започва разследване срещу EFT Ltd. Обискирани са офисите на фирмата и са иззети документи, които SFO изпраща на прокуратурата в Босна. Източници на Guardian съобщават, че EFT Ltd на Вук Хамович е заподозряна в отклоняване на 11 милиона долара американска помощ за Монтенегро. Според публикацията в британския вестник, в периода 1999-2001 парите били преведени от САЩ на няколко транша на босненската енергийна компания , за да доставя ток за Черна гора. След това милионите били засечени в офшорни транзакции на остров Джърси.

Компанията категорично отрича обвиненията и дори наема като консултант бившия специален пратеник на Клинтън за региона Робърт Гелбард. През 2008 г. британските служби прекратяват разследването след като главния прокурор Лейди Скотланд решава, че "липсват убедителни данни за престъпление". По този повод гражданската организация Corner House коментира, че "изоставянето на разследването изпраща грешен сигнал на корумпираните компании, на новите демокрации, опитващи да се борят с корупцията и на международната общност"

Белене - Да!

Вук Хамович е известен и като коментатор по енергийни въпроси за балканския регион. През лятото на 2008 г. той твърди, че Източна Европа е пред тежък енергиен дефицит, за което допринася и спирането на блоковете на АЕЦ Козлодуй. Любопитно е, че подобна теза за предстоящия недостиг на ток на Балканите заради затварянето на двата блока на Козлодуй разви две години преди Хамович българският енергиен министър Румен Овчаров. Той даже изпрати писмо на европейския енергиен комисар. Историята показа, че нито мрачната прогноза на Овчаров, нито тази на Хамович се сбъднаха.

В по-нови интервюта Хамович твърди, че кризата е опровергала прогнозата му, но смята, че без нови енергийни мощности възстановяването ще бъде трудно. Подобно мнение неведнъж е изразявал в пресата и Николай Вузев, който е горещ привърженик на АЕЦ Белене, както впрочем и Богомил Манчев.

Според търговския регистър управителите на "ЕФТ-България" Николай Вузев, Младен Стийович и Андрей Кристоф са съдружници с Вук Хамович във фирмата "Собел Сървис", регистрирана на 18.10.2006 г. Фирмата не развива дейност, за разлика от "ЕФТ-България".

Министър след министър - анекс след анекс

Според източници на Mediapool прокуратурата разследва сделките на НЕК с "ЕФТ-България" за износ на евтин ток при трима министри: Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Периодът е 2003 - 2007 г. и е изнесено електричество за близо 600 млн. евро. То е продадено от EFT Group в Словения и в други страни на дъмпингови цени, но не без печалба, което значи, че е купено доста евтино. Първоначалният договор е удължаван с многобройни анекси. Въпросът, който си задават разследващите е защо НЕК, която е търговец на ток, е ползвала услугите на посредник, вместо да търгува директно и дали от сделката не е ощетена държавата.

EFT е разследвана и в Сърбия, но не за износ, а за внос на ток. Парламентарната анкетна комисия, която започва работа през март 2004 се интересува дали договорите на сръбската електрическа компания с EFT са изгодни за държавата. Въпросът, който си задават сръбските депутати е защо сръбската НЕК изобщо купува ток от EFT, след като произвежда достатъчно, за да покрива нуждите си.

В разследването се появяват и договори с EFT, в които датите на разплащане са променени с анекси. Така например след като по условията на търга разплащането е фиксирано на 180 дни, чрез по-късен анекс то е променено на три седмици.

Сръбското разследване удря на камък и затъва в експертизи, без да даде конкретен резултат.

Искат, но вече не могат...

Междувременно, въпреки разследванията EFT се разраства и открива нови офиси на Балканите и в централна Европа. Портфолиото на EFT Group за 2008-2009, което е публикувано на сайта на фирмата показва, че през 2008 г. EFT е купило 19% от тока, с който търгува от България. За сметка на това представянето на софийския офис е по-скоро дискретно, като се отбелязва със съжаление намаляването на свободния ток след затварянето на Козлодуй. Според EFT проектът "Белене", ако бъде реализиран, ще възстанови експортния потенциал на страната.

EFT Group проявяваше и интерес към проекта "Горна Арда". “Ако Националната електрическа компания на България обяви конкурс за “Горна Арда”, ние непременно ще участваме. Проявяваме голям интерес към този проект”, заявява през август 2009 Вук Хамович. Той обяснява, че компанията иска да има собствени източници и да разшири енергийното си портфолио с хидроенергийни мощности, след като притежава вече термичната централа и мината "Станари" в Република Сръбска.

Може би затова на 2 май 2007 в "ЕФТ - България" влиза като зам-председател на съвета на директорите един лобист с опит по въпроса за "Горна Арда" - бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев. През февруари 2008 Комисията по досиетата разкри, че Калчев е бил явочник на ДС с псевдоними "Колев" и "Клуба". Бившият явочник, министър и лобист, който единствен от правителството на Сакскобургготски изпрати в последния му път застреляния Илия Павлов се спомина след дълго и тежко боледуване на първи ноември 2008.

През септември 2009 се споминаха и надеждите на EFT за проекта "Горна Арда", след като правителството окончателно определи като инвеститор Хидроенергийна компания „Горна Арда", включваща НЕК и австрийски консорциум от Alpine Bau и EVN. По-рано, през май, австрийците се споразумяват с наследника на "Джейлан" ССG да изкупят техния дял от 30% в "сделката на века".

Преди няколко дни стана ясно, че с пари от НЕК прехвърлени през Института по минно дело и „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов е изплатен милион и половина лева хонорар на философа Ахмед Доган, за да консултира четири хидроенергийни проекта, между които и "Горна Арда". Услугите на философа-хидроенергетик ще бъдат проверени прокуратурата и от парламентарната антикорупционна комисия.

 image



Гърция планира ограничаване на стачките, фермерите готвят всекидневни блокади


http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/02/11/2000509_gurciia_planira_ogranichavane_na_stachkite_fermerite/

image

Намерението на гръцкото правителство да промени закона за стачките е сред водещите теми в гръцките печатни издания, цитирани от БТА. Сред основните теми е и решението на фермерите да продължат със стачните действия и да блокират ключови пътища всеки ден в Гърция.

В неделния си брой вестник "Вима" публикува информация, според която министерството на труда иска да промени процедурата за обявяване на стачни действия, за да сложи край на неконтролируемите синдикални права и да позволи на работодателите да обявяват локаут (затваряне на компании и масово уволнение на служители като начин за борба с техните искания).

Позовавайки се на сигурни източници вестникът посочва, че вече има някои предложения за промяната на закона от 1982 г. и това се смята за приоритет в условията на тежката ситуация в страната.

Днес "Вестник на редакторите" разработва темата под заглавие "Стачката извън закона". Според изданието подготовката на гръцкото правителство за забрана на правото за стачкуване е на финалната си права.

Вестникът цитира изказване на министъра на труда Янис Вруцис, който вчера заяви, че въпросът ще бъде поставен на обсъждане. Целта на Вруцис е да се затруднят синдикатите в обявяването на стачни действия. Срещу намерението на правителството се обяви една от най-големите синдикални организации - на работещите в частния сектор ГСЕЕ, а коалиционните партньори на премиера Андонис Самарас от социалистическата ПАСОК и малката Демократична левица заявиха, че не са съгласни с плановете, допълва изданието.

Вестник "Прото тема" отразява решението, взето вчера от земеделците от 35 блокади в страната, за засилване на протестните действия, започнали преди две седмици. През миналата седмица правителството одобри пакет от мерки, който частично удовлетворява исканията на земеделските производители. Протестиращите обаче коментираха, че управляващите се подиграват с тях и им "хвърлят трохи".

Вестник "Елефтерос типос" пише, че на съвещание в неделя фермерите са решили всекидневно да блокират националната пътна мрежа. Те настояват и за среща с премиера. Вестник "Имерисия" уточнява, че всеки ден магистралите ще бъдат затваряни в 14 ч. за един час като се планира и окупация на сгради.

Вестник "Етнос" пише за опасност, която грози половин милион служители в Гърция заради изтичане на отраслови колективни трудови договори. В четвъртък изтичат 42 договора и ако в рамките на три месеца не бъдат подписани нови, заплатите на работещите може да бъдат намалени с 30%.

Според информация на вестник "Та неа" застрашените са над 600 хиляди и работят във важни сектори като банковия, индустриалния и корабоплаването. Това от своя страна означава, че са възможни масови протестни действия и на други сектори в страната

image
 








Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042545
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци