Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.02.2013 03:03 - Нова схема: Държавата дава прибрежни гори "за ползване"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2013 03:05


Категории Биволъ | Потеря 9422 посещения Нова схема: Държавата дава прибрежни гори "за ползване" от Биволъ Сряда, 16 Януари 2013 01:08

image

Сателитна карта на комплекс Санта Марина близо до Созопол

Тази част от защитената зона  се  ползва  предимно  като  миграционен  коридор  от прелетните  птици. Височината на проектираните сгради е 10 м, не представлява препятствие и няма да окаже значително отрицателно въздействие върху миграцията на птиците. Районът между къмпинг Златна рибка, ваканционния комплекс Санта Марина и гр. Созопол е антропогенно натоварен и ползването му като място за хранене е по-скоро случайно. В случая може да се приеме, че става въпрос за скитничество и този фактор да се игнорира."

Из доклад  постъпил в РИОСВ Бургас октомври 2010 г.

След заменките на Тройната коалиция и директните продажби на апетитни държавни парцели по морето, реализирани от ГЕРБ по системата "Цецо Кумецо", лъсва нова схема: близки до властта фирми получават право на ползване на държавни гори на морето за жълти стотинки.

Комплексът "Санта Марина" на входа на Созопол e построен в защитена зона по Директива 92/43 на ЕЕС за опазване на дивите птици, която съдържа защитена зона по Директивата за местообитанията. "Санта Марина" има договор за право на ползване на 14 декара гора от държавния горски фонд, която е на самия бряг, показват данни от имотния регистър.

image

Договорите за "право на ползване" са сключени миналата година с МЗХ. По принцип такива договори се сключват за срок от 30 г. и са регламентирани в чл. 69 от новия Закон за горите. От документите в Агенцията по вписванията е видно, че "Санта Марина" е заплатила за това право по 6,3 лева на квадрат или при срок от 30 години: 21 стотинки на година.

image

В самия край на предишното управление, през юни 2009 г. ваканционният комплекс "Санта Марина"се сдобива с право да ползва 11 декара без да заплаща нито лев. Това става по стария закон за горите, който предвижда и възможност за "извършване на дейности, свързани с дълготраен и краткотраен отдих", но без застрояване.

image

През 2011 г. вече по новия закон е сключен нов договор с МЗХ и към тези 11 декара е добавен още един терен от 3,5 декара, като правото на ползване вече е платено по 6,3 лв/кв.

image

Това е изключително странно, тъй като по новия Закон за горите, който е действал при сключването на договорите през 2011 г., платено право на ползване се учредява единствено в случай на търсене на подземни богатства (Чл.69 ал. 1. т.1). или за разполагане на пчелини.

Останалите възможности са за научна дейност и археологически проучвания, но за тях учредяването е безплатно.

Не е ясно какви природни богатства добива "Санта Марина" в тази прибрежна гора. Факт е обаче, че председателят на Контролната комисия на ГЕРБ Десислава Танева е била в управителния съвет на акционерното дружество "Фоукал Пойнт Инвестмънт". 95,68% от "Фоукал Пойнт" са собственост на "Феърплей Интернешънал". "Феърплей" от своя страна е собственик на комплекса "Санта Марина".

Танева напуска "Фоукал Пойнт" след като е избрана за депутат от Сливен през 2009 г. 

В право на отговор до Биволъ Десислава Танева уточни, че е била в управата на дружеството "Евро Гарант" до 30 октомври 2007 г. "Евро Гарант" се трансформира във "Фоукал Пойнт" след като основният пакет акции е придобит от "Феърплей". Към този момент Танева вече е напуснала. Редакцията се извинява за неточната информация и публикува пълния текст на правото на отговор изпратено от депутата Десислава Танева тук

Фекал Пойнт

Единственото "природно богатство" на това крайбрежие е пясъкът, който обаче е особено ценен за наторяване в биоземеделието, защото в него са напластени екскременти от фекалните води на Созопол, Черноморец, къмпинг Градина и къмпинг Златна Рибка. Фекалиите се изливат в залива на Златна Рибка и се изхвърлят от морето точно там - коментираха за Биволъ еколози, запознати с района. Но едва ли това е била мотивацията на бизнесмените, поискали правото на ползване. По-интересна е възможността да се огради гората и да се ограничи преминаването през нея. Така достъпът до брега се затапва и фактически се създава частен плаж за почиващите в комплекса.

Две седмици след като гръмна "Дюнигейт" министърът на земеделието Мирослав Найденов обеща да предостави списък на всички процедури за изваждане на гори от държавния фонд и тяхната продажба на частни лица на Комисията по корупция в Народното събрание. За да е пълна картината обаче, трябва да бъдат предоставени и договорите за право на ползване на държавни гори, от които ще се види къде се намират те, на кого са дадени, колко е платено и за какво ще се ползва този обществен ресурс.

 


 

Цитирани членове от Закона за горите в сила от 09.04.2011 г.

Чл. 69. (1) Право на ползване върху поземлени имоти в горски територии може да се учреди:

1. за извършване на дейности, свързани с търсене и проучване на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства - за срока на разрешението, издадено по реда на Закона за подземните богатства;

2. на училища, научни институти и юридически лица, които провеждат обучение или извършват научна дейност, свързани с управлението, стопанисването, устройството и опазването на горите - безсрочно;

3. за извършване на теренни проучвания на археологически ценности - за срок не по-дълъг от три години.

(3) Извън случаите по ал. 1 и 2 право на ползване върху поземлени имоти в горски територии може да се учреди за устройване на постоянни пчелини по смисъла на Закона за пчеларството от

Чл. 71. (1) За учредяване право на ползване върху поземлени имоти в горски територии - държавна и общинска собственост, за извършване на дейности, свързани с търсене и проучване на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства, се заплаща цена, определена с наредбата по чл. 86, ал. 2.

(2) Учредяването на право на ползване върху поземлени имоти в горски територии - държавна и общинска собственост, в полза на училища, научни институти и юридически лица, които провеждат обучение или извършват научна дейност, свързани с управлението, стопанисването, устройството и опазването на горите, както и за извършване на теренни проучвания на археологически ценности, се извършва безвъзмездно.

www.bivol.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10037472
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6342
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци