Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.02.2013 03:14 - И Бойко Борисов няма да избяга от своя Франкенщайн
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: ba6tata4

Един човек контролира голяма част от медиите и една група стари ченгета упражняват успоредна на държавната, паралелна власт - новото е, че това вече се е превърнало в проблем за министър-председателя, пише Иван Бедров в коментар за Vesti.bg   Само за няколко дни премиерът Бойко Борисов потвърди две от общоизвестните истини, за които е прието да не се говори публично: един човек контролира голяма част от медиите и една група стари ченгета упражняват успоредна на държавната, паралелна власт. Нищо ново!

Новото е, че това вече се е превърнало в проблем за министър-председателя. Всъщност то е проблем за всеки политик във всеки един момент, но на едни е дадено да го разберат по-рано, на други - по-късно.

Бойко Борисов все още се къпе в купената любов на повечето медии. Един свещеник го посрещна в Разград с думите "Днес е един хубав християнски празник Сретение Господне, което значи среща с Господ, а ние имаме среща с Ваша милост" и това се превърна в първа новина.

Няколко часа по-рано премиерът заяви в "Панорама", че ДПС контролира голяма част от медиите "чрез своя депутат г-н Пеевски" и това не се превърна в новина. Омерта! Медийният монопол може да направи управлението ти безгрижно, може да ти спести неудобните въпроси, но може и да те цензурира. Дойде ред и на Борисов да го разбере.

Някъде по времето, когато свещеникът сравняваше премиера с Господ, някой реши, че единдокумент трябва да "изтече". Пак за Бог става дума, но малко по-източен. В платформата за анонимно публикуване на документи BalkanLeaks се появи копие от досие за вербуване на Бойко Борисов като агент Буда от средите на организираната престъпност.


 

В такива случаи медиите трябва да проверят автентичността на документа, да потърсят реакции, да обяснят контекста. Те обаче решиха да не забелязват. Мълчанието е най-безопасно, когато усещаш, че пластовете се разместват, но още не знаеш ти от коя страна си се озовал.

Премиерът отрече да му е било предлагано вербуване и призова наред с този документ да бъде публикуван и документът, с който той отказва сътрудничество. Превеждам - Борисов твърди, че е отказал нещо, което не му е било предлагано. Логика няма, има голямо объркване.

В тази ситуация Бойко Борисов може да получи и упрек, и съчувствие. Упрек, защото той изхранваше медийния монопол и той му позволи да се разрасне до тези размери. Упрек, защото той позволи на старите ченгета да продължат да си разигравят коня и да парцелират службите и МВР в техен интерес. И съчувствие, защото от тук до изборите Бойко Борисов не може да очаква нищо човешко от своя Франкейнщайн.

"Бъдещето е ясно", се казва в рекламата на цифровизацията, която отново е в ръцете на изхранвания от Борисов монопол. След първото социологическо проучване, което допусне възможността ГЕРБ да загуби изборите, тези медии ще обърнат палачинката по същия рязък и безпардонен начин, по който го направиха на предишните избори.

Проблемът беше формулиран от Ахмед Доган по време на злополучната конференция на ДПС: "За първи път политиците започват да разбират как колаборацията на МВР и част от медиите на страната може да се превърне в месианска основа на Властовата система и да подмени Демокрацията с авторитарна диктатура".

Днес политиците, които изхраниха в най-голяма степен медийния монопол -- Доган и Борисов, вече се оплакват от него. Изводите: огромно и неподлежащо на граждански контрол МВР е Франкенщайн, огромна и захранвана с държавни пари медийна империя е Франкенщайн, огромна и засмукваща всичко икономическа група, отново с помощта на властта, е Франкенщайн.

Попитайте всяка осмокласничка и тя ще ви обясни, че когато началото на една връзка не е по любов, тогава не можеш да очакваш каквото и да е уважение след края й. На политически език това означава, че когато се опитваш да прекроиш пазара и да бламираш демократичните институции, създаваш нещо, което накрая те изяжда.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050259
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци