Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.01.2013 11:24 - Кошмарът на безработицата продължава
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2013 11:25


Добрата новина за пазара на труда през 2013 г. би била липсата на лоша новина. Високата безработица ще продължи да бъде проблем №1 на българите. И при най-добрия сценарий заетостта ще остане на същото ниво, а хората без препитание ще станат повече, прогнозираха работодатели, икономисти и синдикати пред “Труд”.

Основните причини за негативните очаквания са, че в бюджета за 2013 г. липсват политики, които да доведат до благоприятно развитие на икономиката и пазара на труда.

Проблемите в Еврозоната ще продължат да се задълбочават. Това допълнително ще свие инвестициите към България и ще удари двигателя на растежа – износа. Резултатът ще е, че ръстът на българската икономика догодина ще е около нулата, което ще ограничи до минимум откриването на нови работни места, прогнозират експертите.

“През последните години заетостта в България се увеличава при икономически ръст от 1,5-2%, а през 2013 г. се очаква той да бъде около нулата”, коментира Лъчезар Богданов, икономист от анализаторското звено “Индъстри уоч”. Колегата му от Института за нов икономически напредък Петър Чобанов добави, че високата безработица спира вътрешното потребление, което влияе негативно на икономиката.

Проучвания сред бизнеса, направени в края на миналата година, затвърждават негативните очаквания. Всеки втори мениджър смята, че през 2013 г. кризата ще продължи да се задълбочава, показа анкета на Българската стопанска камара (БСК).

Според изследване на “Менпауър” през първото тримесечие на 2013 г. само 13% от компаниите у нас ще търсят нови служители, докато при 17% ще продължат съкращенията. Най-тежко ще е в сферите на туризма, земеделието, строителството и минната промишленост. Предстоящите парламентарни избори също ще имат негативна роля върху икономиката и заетостта, категорични са анализаторите.

“2013-а ще е преходна година, в която няма да има ефективни политики”, коментира вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Повишаването на минималната заплата и осигурителните прагове ще са допълнителна спирачка пред откриването на нови работни места, смята зам.-шефът на БСК Камен Колев.

Друг фактор ще е стремежът на бизнеса, наложен през последните години, да повишава производителността си и да постига по-добри резултати с по-малко хора.
Затова въпреки високата безработица и тази година ще има глад за висококвалифицирани кадри. Ще се търсят специалисти по информационни технологии, инженери, хора със средно техническо образование, както и служители с поне два чужди езика.

За да се пребори с негативните тенденции на пазара на труда, през 2013 година социалното министерство ще разполага с 435 милиона лева. Въпреки това от ведомството очакват безработицата да се повиши до 12,4%. Това означава, че българите без препитание ще надхвърлят 400 хил. души, т.е. около 35 000 повече, отколкото са сега.

Прогнози на икономисти, работодатели и синдикати

 

Лъчезар Богданов, икономист: В последните години в България се наблюдава тенденцията, че заетостта се увеличава при икономически ръст минимум от 1,5-2%. За 2013 г. добрата новина би била, ако работните места спрат да намаляват. За да се пречупи тенденцията, трябват силен инвестиционен тласък. Важен процес е, че икономическата активност намалява. Затова в последните години се наблюдава парадоксът, че хората губят работните си места, а безработицата не се увеличава. Хората се отчайват, че ще намерят работа, спират да търсят и не се регистрират като безработни. Част от тях попадат в капана на бедността, особено по-нискоквалифицираните от малките селища. За тях социалните помощи са не по-малко от заплатата, която биха получавали, ако работят. Затова нямат стимул да излязат на пазара на труда.
Въпреки високата безработица недостигът на квалифицирани кадри ще продължи. Догодина ще се търсят най-много инженери, специалисти по информационни технологии.

 

Петър Чобанов, икономист: Не очаквам ситуацията на пазара на труда да се подобри. Дори безработицата леко да падне, по-важното е, че заетостта няма да нарасне. Разкриването на работни места ще е основният проблем. Заради това не очаквам някакъв тласък по отношение на вътрешното потребление.
През 2013 г. икономическият растеж ще е около нулата. Причината е, че проблемите в еврозоната няма да бъдат преодолени и рецесията няма да е краткотрайна. Не са налице необходимите структурни реформи на ниво ЕС, които да дадат един траен тласък за преодоляване на тази кризисна ситуация. А във вътрешен план смятам, че идващите избори ще доведат до един застой поне до средата на годината.

 

Камен Колев, Българска стопанска камара:
Ниската заетост и високата безработица ще продължат да са основен проблем за българската икономика и хората през 2013 г. Бизнесът се научи да работи по-качествено и да постига по-добри резултати с по-малко хора. Затова дори при изгледи за растеж работодателите няма да бързат да откриват нови работни места. Спирачка пред увеличаването на заетостта ще са и повишените разходите за труд от началото на 2013 г. заради ръста на минималната заплата и осигурителните прагове. Задлъжнялостта на предприятията също се увеличава, особено на малките, които продължават да освобождават хора. Това ще забави ръста на заетостта. Такъв може да има най-рано година след евентуалното съживяване на икономиката.

 

Евгений Иванов, КРИБ: За да има икономически ръст, който да доведе до отваряне на нови работни места, трябва да се преразгледа Законът за насърчаване на инвестициите. Затова КРИБ настоява да се намалят изискванията, при които чужденците получават право да пребивават постоянно в България. Това ще доведе до нови инвестиции и ще раздвижи имотния пазар. В момента 10 млн. кв. м стоят непродадени. Съживяването на пазара ще налее свежи пари в бизнеса. Фирмите ще се разплатят с доставчиците си и корпоративната задлъжнялост ще намалее, хората ще получават редовно заплатите си и потреблението ще се раздвижи. Забраната за пушенето в заведенията също трябва се вдигне, защото гони инвеститорите и намалява работните места. Ако тези предложения се приемат, при най-добрия сценарий безработицата тази година може да падне под 10%. Ако не, България ще продължи да губи привлекателността си като дестинация за инвестиции и нивото  може да стигне и 15%.

 

Димитър Манолов, КТ “Подкрепа”: Иска ми се да съм оптимист за развитието на икономиката и заетостта, но за съжаление няма причини да съм щастлив. В бюджета не забелязах мерки за борба с контрабандата и сивия сектор. Не се вижда насочване на усилията в политики, които да доведат до растеж и благоприятно развитие на пазара на труда. Неблагоприятен фактор е, че идват избори. 2013 ще преходна година, в която няма да има ефективни политики.

 


Николай Ненков, КНСБ: Очаквам, че през 2013 г. безработицата ще се запази на нивото от 2012 г. В енергетиката ще се изграждат допълнителни мощности, но надали това ще доведе до нови работни места още през тази година. Затова трябва да насочим усилията към ефективното усвояване на средствата от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, с които да противодействаме на спада на заетостта.
 

 

Само по избори се сещат за нас

Няма живот за нас! Ще мрем всички! Просто не виждам как ще оцелее моето семейство през тази година – казва 35-годишният Красимир Карамитев от маданското село Галище. Мъжът е с епилепсия. Работил е в строителството в София преди години, но след настъпването на имотната криза се прибрал при родителите си. От   5 години е безработен, а през последните 3 г. не е внасял здравните си осигуровки.
“Никой не ме взема на работа, знаят че съм болен от дете и никой не иска беля на главата”, казва Красимир. Той е с основно образование. Има стаж в дърводобива и в цех за лютеница. Сега обаче не вижда шанс да започне работа, а трябва да се грижи и за болните си родители.
Семейството му се прочу с това, че няма път до къщата им и се налага онкоболната майка на Красимир Снежана да бъде носена на ръце по 2 км, за да стигне до линейката.
Заради липсата на път жената беше настанена в хосписа в Мадан, който струва 500 лв. на месец, а семейството няма пари. Общинската управа поде кампания за набиране на средства, но събра едва 120 лв. Общината поиска да настани болната в общинско жилище, но семейството отказа и настоя да си я прибере вкъщи. Това обаче няма да стане тази зима заради липсата на път, тъй като жената има нужда от постоянни медицински грижи.
Красимир живее с баща си, който е със 130 лв. пенсия, сестра си Росица и двамата си братя, които също са безработни. Майка им е с 93% инвалидност и взема 186 лв. пенсия. Лекарствата  обаче струват над 300 лв.
Преди дни се разбрало, че има разсейки и от 4 януари семейството ще тръгне пак по болниците. “Баща ми едва държи лъжица. Сестра ми Росица е безработна от година, не получава пари, но трябва да гледа майка. Лягаме си гладни и за хляб пари не ни достигат”, оплаква се Красимир.
“На правителството ще кажа: или търсете програми да се намери работа на хора като нас, или още повече затегнете примката, поне да измрем и да не се мъчим”, допълва човекът. И отчаяно добавя: “Политиците само на избори се сещат за нас, нищо добро не очаквам от тях!”

 

Млади семейства са в безизходица

“Вече година съм без постоянна работа. Oмръзна ми да ходя по безсмислени интервюта за работа, да пращам CV-та и да се надявам, че ще ме наемат. Кой ще наеме майка с дете, щом избира сред толкова кандидати?!”, безпомощно вдига рамене Милена Крумова от Стара Загора.

29-годишната жена вече е загубила надежда, че ще намери свястна работа. “Ако ме наемат, обикновено бавят заплати или пък възнаграждението е много по-малко от предварителните уговорки, а работният ден много по-дълъг. Аз обаче не мога да оставам до по-късно, защото имам малко дете. Не мога да работя и в събота и неделя, защото няма кой да гледа сина ми и често съм принудена да напусна заради това или пък работодателите си намират начини да ме освободят”, разказва неволите си Крумова.

Вбесява се, когато чуе по новините колко добър град за живеене е Стара Загора и колко висока е средната заплата в региона. Единственият доход в семейството  е надницата на мъжа .

“Хубави пари получават само работниците в мините и ТЕЦ-овете в комплекса “Марица-изток”. За да си намериш работа там обаче, трябва да си комшия или роднина на някой отговорен фактор в централите. В същото време хиляди старозагорци се чудят как да изкарат месеца с мизерни заплати или без работа”, твърди младата жена.
“В тая криза как да си намери човек препитание и как да оцеляваме ние младите? Как да се грижим за семейство?”, недоумява тя.

 

Фирми наемат за жълти стотинки

“От 2 г. съм безработен и отдавна изгубих надежда, че в родния си град ще мога да си намеря работа с нормално заплащане”, споделя 23-годишният Никола от Видин. Младият мъж се срамува от положението си – здрав, прав, а “лежи” на ръцете на родителите си. Затова и отказва да каже цялото си име.

“Завършил съм средно специално образование в сферата на хранителната промишленост и услугите. В началото реших, че мога да си изкарвам парите с работа по специалността. Пробвах като сервитьор, но за труда си едва получавах минимална заплата”, разказва младежът.

Според него бизнесмени от Видин използват голямата безработица, за да наемат хора за жълти стотинки. Никола не вижда смисъл да се регистрира в бюрото по труда. “Какво могат да ми предложат – преквалификация и може би временна работа пак за 300 лв. на месец?!”, гневи се видинчанинът.

За да получи по-висока квалификация, младежът кандидатствал в колеж по икономика. Родителите му обаче не издържали дълго да плащат по 800 лева на семестър и трябвало да прекъсне образованието си.

“Да започна собствен бизнес и дума не може да става. Ние сме обикновени хора, с тия заплати как да инвестираш, откъде да намериш пари за начален капитал”, казва Никола.
Сега е решил да опита като тираджия и започнал курсове за категория “С” и “Е”. “Мои познати казват, че шофьорите вземат добри пари. Разчитам на тях да ме вредят, защото без връзки не става. Професията наистина е трудна, но това не ме плаши. Много се надявам, че този път късметът ще е с мен.

Ако и сега нищо не стане, ще се махам от тази държава, и то завинаги”, категоричен е Никола.

http://www.trud.bg/





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042257
Постинги: 7897
Коментари: 3530
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци