Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.12.2012 06:38 - Фойерверките – начин на (не)употреба
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хубавият празник е безопасният празник Веселина Йорданова , 30 дек 2012 16:38 59
image Снимка: БулФото - архив

Фойерверките и новогодишната украса са неразделна част от празничното посрещане на Новата година. Често обаче приповдигнатото настроение води до безотговорно поведение на празнуващите и възникване на различни инциденти.

Тази година вече има нещастен случай. 7-годишният Стилиян почина вследствие на тежки наранявания след игра с пиратки в пловдивското село Тюркмен в началото на декември.

Още две деца на 10 и на 7 години пострадаха при играта. Трите момчета хвърлили пиратки в шахта между два изоставени обора, използвана за дезинфекция на животни, когато станала експлозия.

По празниците полицията засилва контрола във връзка с продажбата на пиротехнически средства и вече са иззети около 11 000 изделия.

Едно от основните правила за безопасната употреба на пиротехническите изделия е те да съответстват на стандартите и да са придружени с инструкции за правилното им използване.

Експертите съветват фойерверките, сигналните ракети и други да се изстрелват на подходящи места вертикално нагоре, а не косо от балкони и прозорци.

Складирани горими вещи и хартии на балкона са опасни при попадане на такива изделия върху тях. Като мярка за безопасност, ако има съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, също е добре да се отстранят.

Друг основен съвет е да не се прави опит за повторно запалване на незадействали пиротехнически изделия.

У дома елхата трябва да е далеч от пердетата и други горими материали, а електрическата украса да е в добро техническо състояние. Претрупването й с горими украси или оставянето й със запален бенгалски огън без наблюдение също създава възможности за възникване на пожари.

Според статистиката отоплението на дома през есенно-зимния сезон е водещ фактор за смъртността, причинена от пожари в България. Най-честите причини за възникване на пожари са късо съединение и други от електрически характер и небрежност при боравене с открит огън.

По празниците зачестяват излизанията на нашите структури заради неправилно боравене с открит огън, каза за Dnes.bg Георги Толин, вр. и. д. началник на сектор „Нормативна дейност и ново строителство“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Важно правило за безопасност е да не се оставят включени без наблюдение всякакъв вид електроуреди, включително и коледна украса.

Използването на нестандартни отоплителни уреди също е рисково за възникване на огън.

Георги Толин посъветва при пожар своевременно да бъдат информирани органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ на спешния телефон 112. Евакуирайте се от  мястото на инцидента, а ако ви позволява физическото състояние и психологическата нагласа,  опитайте да овладеете ситуацията при наличие на подръчни противопожарни уреди.

Всеки един пожар първоначално започва от малък огън, който впоследствие се разраства. При  своевременна намеса  в първоначалния момент може да бъде потушен с много по-малък ресурс, отколктото след известен период, посочи той.

Децата в дома също е добре да знаят какви са опасностите от пожар и от празничните фойерверки. Не разрешавайте на подрастващите да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки, не ги оставяйте сами вкъщи, съветват още от пожарната. И още - не хвърляйте безразборно фойерверки, ракети, бенгалски огън.

За пожарна безопасност в увеселителните заведения препоръката е да се запознаете с плана за евакуация и разположението на най-близкия изход. При пожар не се поддавайте на паника и помогнете на останалите да се насочат към изходите.

http://www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042624
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци