Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988383
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
28.12.2012 10:35 - Милионите на Дан Колов изчезнаха безследно
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дан Колов е първият български спортист от световна класа. Още приживе става легенда. Четвърт век побеждава непрекъснато най-силните борци в света. Умира от скоротечна туберкулоза в родното си село. Роднините на шампиона твърдят, че умишлено е заразен от французите.

Сирачето от Сенник

Истинското име на героя е Дончо Колев Тревненски. Роден е в Сенник, Севлиевско. Баща му умира млад от скоротечна туберкулоза. 40 г. по-късно същата болест поваля исполина.

Вдовицата Яна Колева едвам изхранва седемте си деца. Подгонен от мизерията Дончо тръгва на гурбет за Унгария. Майка му го проклина и хвърля камък след него – да не се върне никога.

Американската мечта

Младежът чувства, че градинарството не е за него. На 18 г. си вдига чукалата за Америка. Там си вади прехраната с тежък физически труд. Работата не го плаши. Дончо има сила в излишък.

Веднъж българчето отива на цирк. Приятелите му го изтикват да премери сили с великана Джеф Лауренс. С хватките от поляната нашият побеждава. Ангажират го и за други циркови борби. Пет години жъне победи на арената.

Професионалист – на 26 г.

На тази възраст някои съвременни шампиони се отказват от спорта. Кариерата на Дан Колов започва късно, но е уникална. Той се бори и побеждава до смъртта си. В състезателната му карта са вписани над 800 победи. С цирковите борби и нерегистрираните схватки тази цифра нараства почти двойно. Няма тежкоатлат с такъв актив!

Народът вярва, че Дан Колов умира непобеден. Истината е, че загубите му се броят на пръсти. Едни казват, че са четири, други – седем. Сред океана от победи това е нищо. Пораженията са предимно в началото и края на кариерата му.

Борбата на дявола

Тогавашният кеч няма нищо общо със сегашната бутафория. Играе се върху боксов ринг. Схватката трае три рунда по 20 минути. Днешните пехливани едва издаянват по 6 минутки.

Позволено е почти всичко. Съдията се намесва в краен случай. Допускат се и юмручни удари.

Кинохрониките съхраняват екшъните на Дан Колов. В Париж той се бори с някакъв двуметров швед. Скандинавецът го цапардосва в устата. Българинът спира, изплюва три-четири зъба, вдига противника и го забива надолу с главата. Това се повтаря докато шведът остава да лежи в безсъзнание.

Ловец на скалпели

Двайсет години Дан е най-силен в света. Тушира бивши и бъдещи световни шампиони като Джое Стекер, Странглер Левис и Джим Броунинг. Побеждава турчина Юсуф. Надвива за първи път и Анри Деглан, който признава: „В САЩ няма по-популярен от Дан Колов. Само президентът може да се мери с него!”

Има версия, че нашият отказва да стане телохранител на Ал Капоне и демонстративно побеждава един от фаворитите му – протеже на италианската мафия.

Българинът мачка наред, но не го допускат да стане световен шампион. Тогавашният носител на титлата Джим Лондос в продължение на 20 г. бяга от мач с Колов. Няколко пъти етническият грък не се явява на вече уговорени борби. Нашият цял живот преследва първенеца на планетата. Дава му $ 20 000 (огромна за времето си сума) лични пари, за да се съгласи. Но гъркът се бои. Така и не застава срещу нашия.

Колов и менажерите

Американските менажери не долюбват Дан Колов. В началото той работи с тях. Ала категорично отказва да стане янки. Не се съгласява да поамериканчи името си. Псевдонимът Дан е единственият компромис, който прави. Нищо не може да го застави да участва в договорени борби.

По-късно Колов се отказва от услугите им. Сам си става импресарио. Не дели парите си с никого.

Куклoводите на кеча му отмъщават като не го допускат до мач за титлата.

Българинът тръгва на път

Сънародникът ни разбира, че няма да му разрешат да стане световен шампион в Америка. Тръгва на турнета. Кръстосва континентите и побеждава най-силните мъже в света на тяхна територия. В Япония тушира националния герой самураят Джики Хиген – Удушвача, който е любимец на императора.

Балканският лъв

В този момент се овакантява титлата „ Европейски шампион „. Колов заминава за Париж. Там побърква всичка с борбите си. Помита противник след противник.

Прекършва най-силният човек на планетата – световният рекордьор по щанги Шарл Риголо. После в невероятен мач тушира и друг французин – олимпийският шампион Анри Деглан. След драматична схватка вдига сто килограмовия си противник, покланя се на местната публика и тръшва любимеца й на земята. Париж е в нозете му.

Световните знаменитости се блъскат за автограф на Дан Колов. Прочутата шпионка Мистангет – жената с най-красивите крака сама търси запознанство с победителя. Шаляпин го приема в компанията си. Оперната прима Милка Попова не крие близостта си с бореца.

Френските вестници лепват на шампиона прозвището „ Балканският лъв „. А французинът Алберт Беншемун пише: „ Който не е видял Дан Колов да се бори, не знае нищо за живота.„

Неповторим стил

И до днес никой не се бори така. Победите му са съчетание на сила и воля. Кечистът е висок около 178 см и тежи 105 кг. За разлика от съвременните тежки пехливани, тялото му е изтъкано от мускули. Коронната хватка на героя е самолет: Дан влиза в краката на двуметрови мъже, вдига ги рязко и ги забива в пода.

Той се бори изключително спортсменски. Но ако му противодействат нечисто озверява. Доказано е, че понякога изхвърля грубяните извън ринга – в публиката или върху съдийската маса…

Името Дан Колов пълни стадиони, циркове и зали. Никой не събира повече зрители от него.

Национален герой

След 30 години борецът се завръща. София не помни такова посрещане. Министрите на България не успяват да се доберат до шампиона. Посрещачите се точат от Централна гара до църквата „ Света Неделя „. Балканският лъв е занесен на ръце до хотела си.

В България Дан се завръща 45 – годишен. Но сънародниците му искат да го видят на живо. И той надява трикото.

У нас побеждава Реджи Сики, Чарли Сантен, Драгичиану, Ал Перейра и Франк Бронович. Колов събира публика за три футболни мача. Еуфорията е неописуема.

Капанът не щраква

Ала най-трудната борба тепърва предстои. Тя е с ченгето Ферешчанов -бияч в Обществената безопасност.

Типично по Бай Ганьовски някои среди искат да развенчаят героя. Умишлено избират полицай да срине мита за Дан Колов.

Трошачът на кости е по-млад, по-едър и по-як от шампиона. Но няма волята и чалъмите му. Двубоят протича драматично. Съдиите не зачитат туш на Дан Колов. Борбата се проточва. Накрая балканският лъв с нечовешки усилия побеждава по точки.

Омаскаряването му се проваля.

Реки от долари

Парите се сипят в джобовете на Дан. Стотиците победи на Дан Колов означават, че той с бори всяка седмица. Понякога побеждава и през два-три дена. Премиите са огромни. Само от тях той печели милиони долари.

По-късно захваща и бизнес. Купува магазини, акции, ценни книжа. Казват, че притежавал и мини.

Най-щедрият българин

Но няма човек с по-широки пръсти от Дан Колов. Той дава $ 2 000 за адвокат на Георги Димитров в Лайпциг, издържа български студенти, начинаещи артисти и спортисти. Плаща лечението на много хора.

Храни, пои и облича наред. Подаръците му са царски. Плаща данъците на всичките си съселяни. Купува самолет за България. Подпомага семейството на първия ни световен шампион Никола Петров. Строи ловен дом в Севлиевско. Обикновено плаща сметките на цялото заведение. Не дава друг да се бърка.

В България създава своя школа за борци. Организира състезания. Неговият възпитаник Зидарски си спомня, че за една борба Дан Колов му е плащал колкото за цяла година работа във фабриката.

Хобито на кечиста са жените, хубавите дрехи и лова. Дан Колов не създава семейство. Като му писне в София, запрашва за Париж, за да се потопи в нощния му живот. Там след безбройни мимолетни връзки се запознава с рускинята Соня – фаталната любов на бореца.

Туберкулозата го поваля

Три години преди смъртта си кечистът хваща скоротечна туберкулоза. Започва да храчи кръв. Ала продължава да се бори и побеждава.

През 1938 г. губи титлата си на реванша с Ал Перейра. Тогава излиза на ринга с 39 градуса температура и с жълтата гостенка в дробовете си.

Роднините на Дан твърдят, че французите умишлено го заразяват, за да му отмъстят за развенчаните си шампиони Деглан и Ригуло. Това станало по време на операция в Париж. Но борецът споделя, че простива на лов в Нова Зеландия и оттогава плюе кръв.

През 1939 г. туберкулозата го приковава за леглото. Влиза в болницата 105 кг. , а когато го изписват тежи 46. До последно не губи дух и чувство за хумор. Умира на 27 март 1940 година в ръцете на бореца Хари Стоев.

Имането се изпарява

Хари Стоев и част от колегите на Дан Колов си тръгват от Сенник с претоварена каруца. Изчезват диамантеният и сребърният пояс на шампиона. Липсват и уникално седло, инструктирано със скъпоценни камъни, медали и купи. Няма ги даже трикото и хавлията на балканския лъв.

След като се прибира в България Дончо дава милиони на брат си, за да му построи къща в родното село. Но братлето го удря на живот. В крайна сметка Дан не харесва новия си дом: „За толкова пари това ли направи?”

Преди да умре борецът връчва на племенника си чек за $ 2000. Казва, че това са последните му пари. Младежът попитал за мините, магазините и другите имоти в САЩ и Канада. Колов отговорил: „Не ги търси. Трябва да дадеш $ 10, за да вземеш 11. А и ще те преметнат.„

Големият удар прави последната любовница на шампиона Соня Ефремова. Оперната прима Илка Попова я запознава с балканския лъв. В началото борецът я наема да му прислужва. Но после с влюбва в нея.

Пепеляшката удря бинго. Не се знае дали Дан Колов приписва парите си или й дава някакво пълномощно. Но след смъртта му неговата парижка сметка се оказва източена. А Соня избягала с директора на банката в която героят държал парите си.

Юри Стефанов

http://www.chudesa.net




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене