Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988800
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
25.12.2012 17:31 - 25.12.1880 г.: Редник Гюро Михайлов изгаря на поста си
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1708 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикувано: 25 дек. 2012, 08:53 | Обновено: 25 дек. 2012, 08:53 image image image image прочитания: 2700 | коментари: 12     София, България image Пловдив. Паметникът на Гюро Михайлов и на неговите другари Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков На 25 декември 1880 г. редникът от трета рота на Пловдивската дружина загива по време на пожар при изпълнение на служебния си дълг, докато охранява сградата на банката.Пловдивчани добре знаят големия паметник в центъра на града до Военния клуб. За мнозина той не им говори нищо, а за други мъжът в центъра на композицията Гюро Михайлов е символ глупостта. Малцина оценяват постъпката му като символ на безукорна служба.

Гюро Михайлов е роден в с. Рахманлии (дн. Розовец). След шест месеца редовна наборна военна служба в армията 20-годишният войник е зачислен в милиционерското подразделение за охрана в Пловдив.

На 25 декември (Коледа) Гюро застъпва часови пред касата на банката на третия етаж. Към 23 ч. в сградата избухва пожар - причините за него оставят неизяснени, като през годините се прокрадва и версията за умишлен палеж с цел прикриване на финансови злоупотреби.

Дежурните офицери и жандарми едва успяват да спасят касата на Първа дружина, архивите на Втора и двете бойни знамена. Пожарът бързо се разраства и всички, освен Гюро Михайлов, напускат горящата сграда.

Войникът остава на поста си въпреки пожара, в съответствие с чл. 115 от Устава, приет 1879 г., който гласи: „Часовоят е длъжен: 1. Внимателно да варди постта си и всичко, що му е дадено за наглеждане, и 2. Да не напуща поста си, догдето не го сменят или приберат, ако и животът му да е в опасност.”

Счетоводителят на щаба на дружината Иван Костов прави опит да спаси Гюро Михайлов, като се качва до стаята с парите в горящата сграда и му казва веднага да излиза, ако не иска да умре. Гюро Михайлов насочва щика на пушката си срещу него и извиква: „Без командира си поста никога няма да напусна!”.

Пристига командирът му Никола Костадинов и се качва до поста, но е твърде късно - подът на горящата сграда се продънва и в пламъците падат Гюро Михайлов, началникът му Никола Костадинов и още трима войници, които се опитват да им помогнат - Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков.

Подвигът на неукия селянин Гюро Михайлов някога е оценяван подобаващо: Народният поет Иван Вазов посвещава на героите стихотворението "При гробът", а паметникът в Пловдив напомня, че някога в българската войска са царели дисциплина, самоотверженост и дълг.

/По материали в интернет/


http://www.blitz.bg



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. sande - И в Кюстендилските села Гюро Михайлов се споменава като символ на глупаво изпълнение на дълг ...
25.12.2012 18:46
Но така ли е в действителност?

Помислете.

Бългрия е само на две години самостоятелност. Държава.

Простият Гюро е на пост на държавата си.

И няма сила, която да го накара самоволно да напусне поста на държавата България.

Каква постъпка! Достойна.

Каква безгранична вяра и преданост към държавата си!

В този миг на пожара той е като опълченец на Шипка.

"Ако би бегали, да мрем по-добре!"

Какъв българин!
цитирай
2. bojo12345 - За Гюро Михайлов и много други като него на времето е било чест да служат ...
26.12.2012 06:15
От онези години има една нашенска приказка - "Мъж който не е служил не е мъж и жена която не е раждала не е жена".
Днес това важи за жените,но за мъжете? Армията ни стана наемна и колкото и пари да им дават все още са недоволни!В казармата има не войници (в стария смисъл на понятието войник ) а наемници.Ако има пари има служба, ако друг им предложи повече не искам и да мисля!
Къде ти чест и патриотизъм?
цитирай
3. godlieb - ДА ВЪЗСТАНОВИМ НАЦИОНАЛНАТА НИ ДОБЛЕСТ - ОТ ПРЕДИ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ!
26.12.2012 15:13
ИЗЯВЛЕНИЕ

RE: http://www.petel.bg; НИЕ – ОТДАВНА ДОКАЗАЛИ СЕ ВАРНЕНСКИ ПИСАТЕЛИ – С ПО НЯКОЛКО КНИГИ И БЕЗБРОЙ ПУБЛИКАЦИИ – ТРЯБВА И НЕ ПРЕСТАВАМЕ ДА ТВОРИМ И ГОВОРИМ ЗА ХОРАТА – ЗА СОЦИОТО НА ТЕЗИ ХОРА – ПОНЯКОГА НАРИЧАНИ ВАРНЕНСКИ, ЧЕ И БЪЛГАРСКИ НАРОД. НАВЯРНО НЕ ТАКА МАЙСТОРСКИ КАТО КЛАСИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА – НО! – КОЙ ЗНАЕ – ПОСТИЖЕНИЯ ВСЯКАКВИ. АЛА – КОЛКО ПЪТИ “НАРОДНО ДЯЛО” И “ПЕТЕЛ” СА ИМ ПРОТЕГНАЛИ ИНАЧЕ РЪКА – ОСВЕН С НЕСКОПОСЕН НЕКОЛОГ? КОЛКО ПЪТИ НЕ СА НИ ОТВЕРГНАЛИ ОТ ПОРТИТЕ НА ОТДЕЛ “КУЛТУРА” ПРИ ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД – КАТЕРИНГ-ОТДЕЛ ЗА КУЛТУРАЛНИ СЛУЧАЙНИЦИ? ДО КЪДЕ СА СТИГНАЛИ НЕЩАТА! В НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК – САМИ ДА СИ ПРАВИМ КНИГИТЕ НА “САМОИЗДАТ” – В НЕЗНАЧИТЕЛНИ ТИРАЖИ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЦЯЛ ФАЙТОН ВСЕВЪЗМОЖНИ ДОКТОРИ НА НАУКИТЕ – Т.Е. ЗАКЛЕТИ ЕКСПЕРТИ. ПОТОЦИ ВНОСНА ЛИТЕРАТУРА – ПОДКРЕПА НА МАНЯШКИ “ИЗСЛЕДВАНИЯ” – ПРИВИДНА ЛИПСА НА СРЕДСТВА – ОТКЛОНЕНИ КОЙ ЗНАЕ ЗА КАКВО – ЕТО ЛИКЪТ НА ГЛОБАЛИЗИРАНАТА ЦЕНЗУРНА МАШИНА – НАТРЕСЕНА НА ГЪРБА НА ЕДНА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА – ПОСРЕДСТВОМ ФИНАНСОВИ ПРОГРАМИ – ДАЛЕЧ НЕПОДКРЕПЯЩИ БЪЛГАРСКОТО. ЛЕСНО Е ДА СЕ ЗАПИТАМЕ – КОМУ СЛУЖИ ВСИЧКО ТОВА! ОЩЕ ПО-ЛЕСНО Е ДА СИ ОТГОВОРИМ – НА ОНЕЗИ ПИШМАН-ГЛОБАЛИСТИ – ЗА КОИТО БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е ИЗЛИШНА. The End-25.12.2012, Varna-City, Bulgaria
N.B.: ДОРИ ДА УСЪВЪРШЕНСТВАМЕ НАШИЯТ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК - ОТНОВО ЩЕ ДА Е НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО.
цитирай
Търсене