Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10030548
Постинги: 7885
Коментари: 3500
Гласове: 6337
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
20.12.2012 05:30 - Служители от три института протестираха в Плевен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
0



19 декември 2012 15:29 | Николай Колев | 3 Коментирай Препоръчай (0)

image © archiv.DarikNews  

Работещите в Института по лозарство и винарство и Института по фуражни култури излязоха на протест пред сградата на ИЛВ - Плевен. Недоволството у служителите на институтите е предизвикано от орязването на бюджета в системата на земеделието и неизплащането на две работни заплати на работещите под шапката на Селскостопанска академия.

"При нас вървят успоредно две линии - едната на изследователската работа в резултат от която са новите сортове, иновации и технологии. Другата линия е производствената ни дейност", обясни директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен, Виолета Димитрова.

image

 

"Това, което имаме като иновация всъщност минава през нашето производство и го предлагаме на пазара и по този начин ние разполагаме с крайния продукт. Мисля, че в нашия район сме добре познати с качеството на гроздето с посадъчния материал и с вината и ракиите, които произвеждаме и това показва, че ние не сме само консуматори на републиканския бюджет, а имаме и свои приходи, които облекчават нашата работа". Директорът на ИЛВ подчерта, че в добри години, собствените приходи на института са достигали 40, дори 50%.

Виолета Димитрова сподели, че научните работници в института са 18 и според нея ИЛВ - Плевен е в етап на изграждане като половината от научните работници са доктори, а сред другите има петима доцента и такива, които се очаква да се хабилитират, така че институтът разполага с научния потенциал.

"Това, което ние искаме с този протест е да се обърне внимание на земеделските институти. При тези ограничени възможности на финансиране е ясно, че е много трудна една добра оптимизация на материалната база, с която да бъдем силна конкуренция на частния бизнес и на вноса от чужбина", каза директорът на ИЛВ - Плевен и уточни:
"Ние не заставаме срещу сегашното ръководство на Стопанската академия, тъй като знаем, че то встъпи през средата на годината, при вече определен бюджет". Виолета Димитрова изрази надежда, че ръководството на Стопанска академия има намерения за
реформи в понататъшния си план за управление. "Нас ни удовлетворява тяхното виждане да се запазят като цяло институтите с техните бази, тъй като преди това имаше моменти в които се искаше оттеглянето на базите, припомни г-жа Димитрова.

Тя изрази мнение, че относно въпроса с недостига на фонд работна заплата би трябвало да се намеси държавата.

"Очакваме на днешното си заседание, Министерският съвет да приеме изрично постановление, за да осигори необходимите 3,5 милиона лева за заплатите на хората от цялата Селскостопанска академия в страната", каза експертът от КНСБ-Плевен, Николай Илиев. "Днес ние правим един символичен протест за да подкрепим исканията на хората, но ако това не се случи, ние ще преосмислим поведението си и ще предприемем необходимите действия", каза още Николай Илиев

Днешният протест се проведе успоредно с протеста в София пред Министерството на земеделието и храните по същото време, о рганизиран от синдикатите към ССА.

На протеста присъстваше и представител на Института по царевицата в Кнежа. Междувременно стана ясно, че на работещи в института в Кнежа се е наложило да се върнат поради лошото време.


http://dariknews.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене