Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989001
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
08.12.2012 23:19 - Бордей стана спонсор на немски спортен клуб
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: krizata

(Нестандартен обзор на световните пазари)

Напук на шаманските заклинания на казионните икономисти, кризата категорично не желае да си ходи и изминалата седмица ни даде поредните доказателства в тази посока!

- Не можем да не се израдваме на демократичните успехи в братски Афганистан: от най-голямата им банка, Kabul Bank, в продължение на много години постоянно са се изнасяли кеш-пари, скрити в контейнери за храна! По този начин са отмъкнати почти 1 млрд. долара, като в основата на схемата е било ръководството на институцията, състоящо се от роднини на днешните властелини в тази обичана от нас държава!

- Credit Suisse въведе отрицателни проценти по големите си депозити, номинирани във франкове! Казано по друг начин, оттук насетне не банката ще плаща на вложителите, а те - за съхраняването на парите им!

Европа:

- Въпреки, че този път оставиха непроменени параметрите на паричната си политика (базовите си проценти и програмите за количествени облекчения), Европейската централна банка (ЕЦБ) и банката на Англия, демонстрираха като цяло склонността си към стимулиране на бедстващите икономики от региона! В това отношение можем само да им завиждаме, тъй като нашият валутен борд, в комбинация с жестоката финансова политика на Дянков, уверено съкращават и без това гърчещото се в кризата родно стопанство!

- Еврозоната е атакувана от нова напаст – рейтинговите агенции! Така например, Moody"s понижи оценката си за стабилизационния фонд ESM, заради влошаването на френския суверенен рейтинг. Малка подробност е, че страната на петлите е един от ключовите гаранти на съответния фонд! Обидените еврочиновници отново пуснаха сълзи и сополи, обидени от „нежеланието“ на оценяващите да видят техните „титанични усилия“ да оправят положението! Но „наглите“ финансисти не се трогнаха и вече вървят слухове, че „извергите“ от Moody"s готвят скорошно орязване и на „свещената крава“ на Съюза – самата Германия!

- Омерзена от действията на „световната финансова мафия“, еврозоната се опитва да открие съответните контрамерки! Например, шефът на банката на Франция, Нуайе, заплаши Лондон да му отнеме лъвския пай от операциите, номинирани в евро: или влизайте в зоната на еврото, или ние сами ще си държим ключовете от евротранзакциите! Англичаните, естествено, са в истерия от такива мисли и подходи! Остава да видим дали гордите албионци ще могат да попречат за реализацията на подобни пъклени планове или процесът по стремителната загуба на позиции на Лондон като водещ финансов център на планетата ще продължи в пълен ход!

- Островитяните активно продължават да търсят пари по всички възможни канали – министърът на финансите Осбърн представи есенния отчет по бюджета пред парламента! Всички оценки са влошени, въвеждат се нови данъци, което едва ли ще помогне на икономиката, особено имайки предвид ужасяващите данни за текущия бюджетен дефицит (през тази година се очаква той да бъде 6,9% от БВП).

- Песимистични са и прогнозите на ЕЦБ, както и ориентирите на Бундесбанк за Германия за следващата година!

- Гърция обяви поредния си план за доброволно-принудителна размяна на облигациите си (този път за кешови пари, но с голям дисконт), заради което агенция S&P моментално отряза атинския рейтинг до дефолтно ниво, въпреки обещанието си в случай на успешна операция да го върне обратно на старото му място!

- Испанците официално помолиха (и скоро ще получат) еврозаем за рекапитализация на банките си!

- Италианците се пробват да съкратят бюджета си, но не се и престарават, което, с отчитане на гигантския им държавен дълг от 2 трлн. евро, скоро може да ги вкара в челните колонки на финансовите новини!

- Полската централна банка понижи основната си лихва с 0,25% до 4,25%, решение, което всички очакваха! Да си припомним, че именно Полша беше единствената страна от ЕС, която не регистрира спадове по време на първата кризисна вълна, като това до голяма степен се дължеше на гъвкавата парична политика, която си е извоювала правото да провежда тяхната централна банка, включително чрез девалвация на местната злота!

- БВП на страните от ЕС продължават уверено да са в зоната на рецесията: за Финландия показателят за юли-септември е преразгледан от +0,3% на -0.1% за тримесечие, и тъй като и преди това бе регистриран минус (с 1,1%), това формално означава рецесия. Без външното търсене всичко би било още по-зле! Показателят за Гърция регистрира поредното пропадане, този път с 6,9% на година. Португалия даде -0,9% за тримесечие и -3,4% за година. Белгия – 0,0% за тримесечие и -0,3% годишно, Еврозоната като цяло - -0,1% и -0,6%, като и тук участието на външното търсене също е позитивно.

- Годишният спад на испанското промишлено производство за октомври се е забавил (до -3,3% от 7,5% през септември), а в Германия, заради външното търсене, дори се наблюдава локален скок на промишлените поръчки (+3,9% за месец). Докога? Впрочем, крайната продукция остава твърде слаба: през октомври швабите са показали спад от 2,6% месечно (след -1,3% месец по-рано) и 3,7% на годишна база, което е много по-зле от пазарните очаквания.

- Във Великобритания разочарованието на спекулантите е още по-силно - -0,8% за месец и -3,0% за година, вместо очакваните „само“ +0,7% и -0,6%.

- Производственият PMI на еврозоната уверено тъпче в зоната на рецесията (46,2).

- През септември гръцката безработица задмина испанската, достигайки 26,0%. Във Франция е отчетен поредният 13-годишен пик за незаетите. Заедно с това се срутиха и продажбите на автомобили (за ноември на годишна база с 19,2%, като Renault показа дори -33.5%).

- Търговията на дребно в еврозоната се сви с 1,2% за месец и с 3,6% за година.

- Ярък пример за прагматизъм, в условия на криза, ни демонстрираха немците от хокейния клуб „Канибалите от Ландсхът“: оттук насетне техен генерален спонсор ще бъде местният публичен дом! Проститутките дори гарантират безплатно обслужване за спортните герои, непосредствено след епичните битки на леда!

Китай:

- Комунистическите статези от Поднебесната като че ли най-накрая загряха, че тъпото купуване на чуждестранни ценни книжа по световните борси е наливане в бездънен пясъчен кладенец – сега, във връзка с прехода към модела за вътрешно потребление, китайците рязко намалиха темповете на приръст на вложенията си във външни бондове, както и на валутните си резерви изобщо. По този начин, от средата на тази година показателят се срина до най-ниските си значения за цялата история на наблюденията!

image
image
Източник: Tim Price, PFP Wealth Management

- Индексите за деловата активност (PMI) в производствения сектор на страната за ноември са се подобрили и по двете версии (официалната и тази на HSBC) и практически са се изравнили на ниво 50,5-50,6 пункта, което означава единствено „умерено оптимистична стагнация“ и нищо повече. Затова пък, показателят за сферата на услугите от HSBC се влошава, въпреки че засега значението му е сравнително задоволително (52,1).

САЩ:

- През следващата седмица ще се състои финалното за тази година заседание на ФЕД – „Операция Туист“ е пред приключване, а в резултат от прилагането й централната банка се е лишила от почти всичките си краткосрочни облигации, което е явен нонсънс за подобна инсититуция – именно късите държавни книжа по същността си са основният инструмент за рутинната парична политика на подобни кантори.

- Във всички случаи аналитиците очакват нова емисионна програма, и изглежда, че това отново ще бъде изкупуване на дългосрочни финансови инструменти, издавани от Хазната. Очевидно е, че в случая не можем да говорим за оригиналност в решенията, имайки предвид добре познатите ни досега методи за справяне с текущите проблеми на американската икономика.

- Нови действия са необходими и заради неопределеността във връзка с приближаващия дедлайн около „финансовия разрив“. Запред широката световна балъшка публика републиканците и демократите отново „кръстосаха шпаги“! Дори финансовият министър Тимъти Гайтнър силно хлопна вратата, обявявайки, че повече никакви варианти за неповишаване на данъците за богатите не могат да бъдат разглеждани! Никой, обаче, не се съмнява, че шоуто по американски отново ще завърши с хепи-енд и накрая всички артисти ще останат задоволени, за сметка на останалия свят, вперил широко очи в случващото се зад Океана!

- Шокиращи данни за състоянието на пазарите изкараха от Morgan Stanley! Оказва се, че повече от половината от корпоративните печалби, на компаниите влизащи в индекса S&P-500, за тази година, са реализирани от четирите монстъри: Apple, Bank of America, AIG и Goldman Sachs! Тези четири фирми са спечелили повече, отколкото всички останали 496 взети заедно. Ако вземем 10-те водещи, то на тях ще се падне 88% от съвкупната печалба на 500-те. По този начин приказките за недооценеността на щатския фондов пазар изглеждат необосновани: в основната си част картината в корпоративния сектор е унила и само няколко „тлъсти котараци“ обират каймака!

imageimage

image
image
Източник: Adam Parker, Morgan Stanley

- През октомври производствените поръчки са нараснали с 0,8% за месец и 3,0% за година, но ако се отчете реалната инфлация, то поръчките на човек от населението ще отидат на минус в годишна динамика с 1,4%.

- Производственият PMI за ноември от ISM неочаквано падна под критичната отметка от 50 пункта (до 49,5, което е минимално значение от юли 2009 г.), на фона на срутването при новите поръчки и заетостта, като при това самите изследователи не са склонни да обвиняват урагана Сънди за това.

- Настроенията на щатските домакинства излизат от изборната еуфория: индексът на Мигиганския университет рязко падна в началото на декември.

- Обявите за свободни работни места в интернет, статистиката за уволненията на Challenger и обзорът за заетостта в частния сектор от ADP не радват, въпреки че в случая и ураганът е допринесъл в известна степен за това.

- Главният трудов отчет е смесен: заетите са по-малко, но в другото проучване те вече са повече. А за да няма никакви съмнения, от списъка с работната сила са изхвърлени поредните 350 хил. човека! Ето как нивото на безработицата ефектно пада до най-ниските си нива от декември 2008 г. (7,7%)! За съжаление, обаче, продължителността на работната седмица не расте, застойността по безработицата, както и по-рано, е висока! На кого му трябват подобни измами със статистиката?




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене