Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.12.2012 05:36 - Синдикати скочиха срещу условията за извънреден труд в МВР
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2012 05:36


Законът за МВР узаконява ангарията в България и е противоконституционен в частта си, която регламентира плащането на извънредния труд на полицаите. Това пише в отворено писмо до президента, парламента, премиера, омбудсмана и главния прокурор Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Според синдикалистите ЗМВР ограничава по време извънредния труд, който може да бъде компенсиран по някакъв начин – със заплащане или с допълнителен платен годишен отпуск, но по никакъв начин не ограничава извънредния труд, който може да бъде положен от държавните служители в Министерството.

„Държавните служители в МВР могат да бъдат принудени да полагат извънреден труд, за който да не получат нито заплащане, нито каквато и да е друга компенсация. С една дума, Законът за Министерството на вътрешните работи узаконява ангарията в Република България”, пише в писмото.

Проблемът с неплатения извънреден труд на полицаите е въпрос, висящ с години. Той бе в основата на първите спонтанни протести на полицаите под формата на пушене и пиене на вода под прозорците на тогавашния министър Михаил Миков.

Оттам припомнят, че политическото ръководство прекрати диалога и отказа да участва в преговорите за предложения за промени в нормативната уредба. Това стана причина през септември за протест.

От синдиката в МВР за пореден път потвърдиха, че се намират в състояние на протест, но уточниха, че към момента не се предвиждат ефективни протестни действия.

„Ние все още сме в състояние на протест, но с това дадените ни от закона възможности да защитим правата си се изчерпват. В нарушение на българското законодателство министърът на вътрешните работи отказва да участва в преговори с нас. Нещо повече – Федерацията се превърна в неудобен, “агресивен” синдикат и стана обект на репресивни мерки от страна на политическото ръководство на Министерството. Министърът на вътрешните работи не само прекрати без каквито и да е мотиви споразумението между него и СФСМВР, но се стигна и до нарушаване на Колективния трудов договор, по който Федерацията е страна”, възмущават се полицаите.

Затова те се обръщат като последна възможност към посочените институции: „Призоваваме всички, които имат право да сезират Конституционния съд на Република България. Упражнете това си право и поискайте да бъде обявен за противоконституционен ЗМВР в частта му, която регламентира извънредния труд в Министерството. Призоваваме всички, които имат право на законодателна инициатива. Упражнете това си право и променете Закона за Министерството на вътрешните работи в тази му част. Призоваваме всички български граждани. Подкрепете ни. Изразете възмущението си от узаконяването на ангарията в европейска държава през ХХІ век”.

От Синдикалната федерация на служителите ще съдят МВР заради отказа на министъра да започне процедура по сключване на ново споразумение с недоволните полицаи.

Освен заведеното дело от Синдикалната федерация на служителите обявиха, че ще оспорят пред съда редица документи, регламентиращи дейността на служителите в МВР.

http://frognews.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048249
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци