Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988736
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
26.11.2012 05:10 - Медицинските методи на траките...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: letopisec

За медицинските методи на траките научаваме от диалога на Платон „Хармид”, където Сократ разказва на своите ученици тайната на лекуването...

 

 image

 

Знатният и красив младеж Хармид имал хронически главобол и ученикът на Сократ Критий, пита учителя си дали има ефикасно лекарство за това. Междувременно Критий споделя, че знае за една билка, която обаче действа само чрез заклинание, а последното нямало сила без билката. Сократ взима думата и дава разяснения пред Херефонт, Критий и най-вече на Хармид:

 

Сократ: - Имаш право и аз ще бъда при обясненията си откровен с теб, но едновременно с това аз току-що се питах как да ти обясня силата, която се крие в заклинанието. В действително то не е в състояние да лекува отделно от главата; ти може би знаеш, че добрите лекари, когато някой болен идва при тях заради своето страдание в очите, му заявяват, че очите не могат да бъдат лекувани отделно, че за да оздравеят очите трябва да се лекува главата и че също така е голяма глупост, когато искаме да лекуваме главата независимо от цялото тяло. Като следват този принцип, тези лекари предписват един диетичен режим на цялото тяло и като го лекуват цялото, те полагат грижи да лекуват и болната част. Нима не знаеш, че учението на тези лекари е такова и че тези неща стоят тъкмо така?

Болният Хармид: - Това сигурно е така.

Сократ: - И това средство за лекуване ти се вижда правилно и ти го приемаш?

Хармид: - Напълно.

 

 

Въодушевен от този отговор Сократ продължава: - Неговото съгласие ми възвърна смелостта и след като малко по малко се одързостих, аз се разпалих отново и рекох: - Същото нещо е, Хармиде и с нашето заклинание. За него аз научих там във войската (Под „там” Сократ разбира Тракия, по-точно околностите на гр. Потидея на Халкидическия полуостров, която била плътно населена с траки. Обсадата на Потидея, в която участвал и Сократ като хоплит, т.е. тежко въоръжен пехотинец, в началото на Пелопонеската война, му дала възможност да се запознае с тракийското население наоколо... – бел. Проф. Данов, Траки. С., 1982, с. 178) от един тракийски лекар, един от учениците на Залмоксис, който както се разказва, се стреми към безсмъртие. Този тракиец ми каза, че гърците с право разказват онези неща, които аз току-що припомних: „Но – добави той, - Залмоксис, нашият цар, който е бог, твърди, че ако очите не могат да бъдат излекувани независимо от главата, нито пък главата отделно от тялото, то и тялото на свой ред не може да бъде излекувано освен заедно с душата. Ако гръцките лекари са безсилни да лекуват повечето болести, това се дължи на обстоятелството, че те не знаят за цялото, което трябва да лекуват; те не знаят именно, че щом тялото е болно, частта от него не може да оздравее.”...Този тракийски лекар твърдеше, че от душата водят началото си и злините, и добрините както за тялото, така и за цялата човешка личност; по неговите думи по същия начин от главата произтичат злините и добрините за очите, поради което трябва да се лекува най-много първоизточникът на болестта, за да се осигури добро здраве на главата и на цялото тяло. И тъй, драги мой, той твърдеше, че лек за душата са известни заклинания, а тяхната същност са хубавите разговори, които пораждат в душата мъдрост. Щом като веднъж душата притежава мъдростта и я запази постоянно, тогава е лесно да се осигури здраве на главата и на цялото тяло...”

 

Бележка на Кирил Милчев: Винаги съм се възхищавал на Платон и неговата философия...

image


image



image





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене