Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990519
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
26.11.2012 05:07 - ДАЛИ НАИСТИНА НЕ ПРЕКАЛЯВАМ?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: sparotok

ДАЛИ НАИСТИНА НЕ ПРЕКАЛЯВАМ?

 

 

 

Обичам българските поговорки. Една от любимите ми е – Голям залък лапни, голяма дума не казвай! Съвета е добър, човек трябва да внимава със своите твърдения. Тези, които прекаляват рано, или късно ще станат за смях. Това е неизбежно. Хората се учат бързо и, ако в началото са се оставили да бъдат заблудени, то след време вече могат да отсеят лъжата от истината. Нужно е само някой да им представи достатъчно информация.

 

За около три години успях да си създам доста приятели в блога. Трябва да призная, че поддръжката им ми е помагала много. На тези хора ще бъда благодарен и след като напусна блога. Доброто не трябва да се забравя!

 

Освен приятели обаче си събрах и противници. Някои бяха умерени и учтиви, други не. Има такива, които неуморно повтарят, че пиша лъжи, че се опитвам да внушавам фантазии и т.н. Най-нагло думите ми биват изкривявани с цел да се посее съмнение и недоверие в работите ми. Ако нямат аргументи, противниците ми лъжат, че съм ги псувал и обиждал...само и само да хвърлят кал върху мен.

 

Пояснявал съм неколкократно, че не съм безгрешен. Съвсем нормално е човек да се заблуди по отношение на нещо. Още по-нормално е да си признае за това. Отстоявам твърденията си упорито, не защото ме е срам да кажа, че съм се объркал, а защото държа на истината. Тя може лесно да бъде проверена, винаги представям прилично количество данни.

 

Противниците ми често ме упрекват, че поставям Тракия в центъра на всичко. Някои прекаляват и дори ми приписват “ че де що култура по света се е създала, траки са й дали А-Бето, изобщо дали са й неща, които самите те нямат“.

 

Нямам претенции нашите деди траките да са повлияли всички култури. Никога не съм твърдял подобно нещо. Неоспоримо е обаче, че траките изпреварват много народи по отношение на развитието си, най-вече обитателите на Европа. Нека да разгледаме фактите:

 

1.В Тракия е намерена най-старата писменост в света.

2. В Тракия е най-стария европейски град.

3. В Тракия е най-старото обработено злато.

4. В земите на траките е най-древния меден рудник.

5. От цяла Европа, в земите на траките организираното земеделие е най-старо.

6. От цяла Европа в земите на траките организираното скотовъдство е най-старо.

 

7. Траките са първите европейци, които започват да леят бронз. В земите ни има всичките руди, които са нужни за тази ценна сплав.

8. Траките са първите европейци обработващи желязото.

9. Първо при траките се наблюдава ясно разслоение на обществото и поява на царска власт (златните диадеми и жезли на Варненския некропол).

10. Има писмени свидетелства за тракийско и пелазгийско присъствие в Гърция, Индия, Скандинавия, Рим, Египет, Ирландия.

11. Има свидетелства за това, че траки и пелазги са създали и разпространили писмеността (Алкман, Диодор Сицилиеца, Плиний).

 

12. Има свидетелства за това, че траки са дали религиозни култове на гърците.

 

13. В Северна Полша, Северна Германия и Дания са открити голям брой обекти от тракийски произход. Най-впечатляващия артефакт е котела от Гундеструп.  

 

14. В Египет е открита керамика от чужд произход показваща прилики с тракийската. На съдове от първите три египетски династии са употребени знаци, които се срещат доста по-рано по съдове от Тракия...

 

15.Според Плутарх в едно от преданията за основаването на Рим се казва, че това са направили пелазгите – хора, които са покорили много други народи.

 

16. От Страбон знаем, че някога Атика е принадлежала на траките и, че Пелопонес е колонизиран от фригийците.

 

Нима тези факти не ни позволяват да гледаме на Тракия като на най-развитата област в Древна Европа. Трябва ли да затваряме очите си за истината понеже тя не пасва на нечии теории? За всеки непредубеден човек е ясно, че щом дедите ни траките са изпреварили с хилядолетия останалите народи в развитието си, то това им е дало възможност да повлияят тези, с които са влезли в контакт. Какво му е странното на това твърдение?

 

Във всяка епоха има някакъв доминантен народ, който колонизира много чужди земи и оставя отпечатък върху езика и културата на покореното население. По време на разцвета си Римската Империя се простира върху три континента. Никой не назовава това фантазия. Никой не смята за прекалено да се каже, че римляните са повлияли десетки народи. Власта на Вечния град се е простирала върху територията на над тридесет днешни държави. Това са Португалия, Испания, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Щвейцария, Люксенбург, Унгария, Словения, Словакия, Хърватско, Сърбия, Черна Гора, Румъния, България, Албания, Гърция, Украйна, Армения, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Йордания, Египет, Либия, Тунис, Алжир, Мароко и др.

 

Няма нищо неестествено и прекалено да се твърди, че римляните са повлияли десетки народи. Защо тогава да е прекалено да се каже, че траките са повлияли гърци, индийци, скандинавци, келти, египтяни? Траките са конен народ, имали са възможност за бързо придвижване, имали са и тактическо предимущество над много други хора. Да не забравяме, че през V-ти век преди Христа Рим е само малко селище, а по това време Одриската Империя е най-богатата и могъща държава в Европа. 

 

В по-ранен период траки обитават земи в Гърция, Мала Азия, а и Британските острови.  Ирландските предания разказват за идването на различни народи. Болгите се установяват в Ирландия повече от половин хилядолетие преди Октавиан Август да основе Римската Империя. “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Firbolgs. ” (Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299). На Таилту - княгинята на болгите се приписва цивилизоването на Ирландия (К.Матюз).

 

Още по-рано във времето траки колонизират Индия. За този древен поход пишат Филострат,  Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нон, Плиний, Страбон. От друга страна индийските пурани (предания) разказват за богоподобния народ бригус (баргава, балгава). Те били бойци колесничари, които дали огъня на местното население. Това пасва идеално с твърденито на Луций Ариан, че тракиеца Дионис основава индийската цивилизация.  

 

Нужно ли и в този случай да се преструваме, че тези данни не съществуват? Справедливо ли да кажем, че това е случайност, фантастика...понеже истината не оттърва на някого? Нека предположим за момент, че като основател на индийската цивилизация не бе посочен тракиец, а да речем римлянин, или герман. Мислите ли, че италианските и немски учени биха пренебрегнали такова свидетелство само защото то засяга събития от дълбока древност? Аз съм сигурен, че подобно свидетелство не само нямаше да бъде премълчано, но и щеше да бъде направено всичко възможно то да стане всеизвестно. 

 

Преувеличенията наистина не са полезни, но от друга страна ние трябва да уважаваме фактите. За един свободно мислещ човек няма догми. Какво от това, че в миналото траките бяха наречени кръвожадни варвари, хора без култура... Ние не сме длъжни да вярваме сляпо на различни твърдения. Много по-разумно е да проверим в историческите извори как стоят нещата. Много по-разумно е да сравним сведенията от летописите с данни от археология и ономастика. В случай, че направим това истината ще изплува.

 

Истината е важна за нас. Ние сме народ благословен с велико и славно минало. Грехота е да позволим на някой то да бъде опетнено. За своето човек се бори. Не го ли направи, наследството ще му бъде отнето. 

 

Проверете сами дали казвам истината, или не...

 

 

Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит при разкопки в България

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5252991

 

Варненският археологически музей се слави с това, че има в експозицията си най-старото злато на планетата.

http://e-vestnik.bg/4196

 

България е рекордьор по древни съкровища

http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?&city=1879>ype=10&gsubtype=6>ype=10

 

България - родина на най-древната писменост в света

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=17624&format=print&edition_id=255

 

“Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото уби върховния Зевс със своята изгаряща стрела, милия син на Ойагър, учителя на Херакъл, открил на хората буквите и мъдростта. “ Алкман, Одисей ІІ ( Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийкия свят, Издателство Лик, София, 2010, стр. 245).

 

It may then be concluded  that the Thracian iron-working is of a date earlier than that of  the Chalybes in Asia Minor, and that accordingly the Balkan and Danubian area were not indebted to Asia Minor for the  knowledge of iron”....- W.Ridgeway, The Early Age of Greece, Cambridge University Press, Cambridge, 1901, p. 624.

 

Рудните разработки в м. Ай-бунар, Старозагорско, Рудна глава до Ниш и др. свидетелстват за добив на голямо количество мед, разпространявано в обширния ареал на Балкано-Карпатската металургична провинция – първата и най-активна зона в света, възникнала през 5 хил. ВС.

http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/handle/pub/170

 

“Предполага се, че неолитът е пренесен на Балканския полуостров около средата на VІІ хилядолетие пр.Хр. от преселници от Мала Азия. По-късно земеделието и скотовъдството постепенно се разпространяват от Балканите към Централна и Западна Европа, които значително изостават в своето развитие от югоизточните части на континента”.

http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/1.html

 

bhrgu - mythical race of beings (closely connected with fire , which they find and bring to men... they are also said to fabricate chariots... Bhrigus are enumerated among gods... http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

 

 “After Hera inflicted madness upon him [Dionysos, after first reaching adulthood], he wandered over Aigyptos (Egypt) and Syria. The Aigyptian king Proteus first welcomed him." Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2. 29

 

“Truly Phrygian divinities were Cybele and Sabazius, the Phrygian name for Dionysus... the worship of these deities were connected the celebrated orgiastic rites, accompanied by wild music and dances, which were subsequently introduced among the Greeks”. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:id=phrygia-geo

 

Dionysos was said to have wandered through the world, followed by bands of frenzied revelers, especially women, spreading civilization and vine culture

everywhere”. E.Murphy, The Antiquities of Asia: A Translation with Notes of Book II of The Library of History of Diodorus Suculus, Transaction Publ. 1989, p. 51, n.117.

 

Pelasgians, wandering over the greater part of the habitable world, and subduing numerous nations, fixed themselves here, and, from their own great strength in war, called the city Rome. http://classics.mit.edu/Plutarch/romulus.html

 

Pelops brought over peoples from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him... Attica was once held by the Thracians who came with Eumolpus, Daulis in Phocis by Tereus. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

 

“Източната империя е била преобладаващо тракийска държава. Редуването на беси, мизи, панонци и епирци на имперския трон е поразително.От петнайсетте императори, които предхождат Юстиниан, единадесет са били от тракийските народи”.,Г.Сотиров, “Убийството на Юстиниановата самоличност”

cтр. 54 http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

 

Съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия. “Това е свързано с общите ни тракийски корени, обяснява си го Гълъбов...” http://www.blitz.bg/news/article/117690

 

“Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”...За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелберhttp://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

 

БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407

 

ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ

 http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

 

БЪЛГАРСКИ ДУМИ В ЕГИПЕТСКИ И КОПТСКИ

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/11/18/bylgarski-dumi-v-egipetski-i-koptski.636872





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене