Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989285
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.11.2012 05:08 - Какво можем „да откраднем“ от Беларус – 2
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1268 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: krizata

След една моя статия под същото заглавие отпреди повече от две години, явно е дошло времето за продължение по темата, за това с какво беларуският модел може да ни бъде от полза, в условията на все по-голяма безпътица на икономическия мейнстрим и липса на каквито и да било разумни ходове пред актуалните български управници!

Както редовните читатели на този блог знаят, буквално преди две седмици бях в Беларус, за участие в научна конференция по проблемите на държавното регулиране и планиране на икономиката.

Всеки път, след подобни пътувания се връщам с нови идеи и пълен с оптимизъм, че и моето любимо Отечество би могло да възприеме една по-разумна и отговорна, спрямо бъдещите (а и настоящи) поколения, посока на развитие, която най-сетне да ни изкара по така жадувания път на благоденствие и просперирет за преобладаващата част от гражданството ни!

И тъй като за разбиране на беларуските успехи не можем да минем без предварително общо описание, нека кажем няколко думи за икономическия модел на страната.

Държавата е възприела и там функционира смесен тип икономика, тоест в тяхното стопанство съществуват и държавни, и частни фирми!

Държавни са големите им предприятия, останали от времената на Съветския съюз, които държавата е успяла изцяло да модернизира и да превърне във висококонкурентни субекти на международния пазар! Например, корпорацията им за кариерни камиони и самосвали държи около 40% от съответния световен пазарен сегмент!

Вярно е, че това не е пазарът на компютърна техника, например, когото ние-българите, контролирахме почти в половината от неговия обем в източна Европа, преди малко повече от две десетилетия, но все пак е пазарна ниша, която носи милиардни доходи за малката страна, съпоставима по територия и население с нашата България!

Освен това беларусите имат супер модерни тракторни заводи, които работят на пълни обороти по поръчки за няколко години напред! Активно функционират и предприятията им за бяла и битова техника и още много производствени структури!

Почти цялото им селско стопанство е в държавни ръце. Не че е забранено да си направиш частна ферма, даже държавата те стимулира в начинанието, но крупните обществени агропромишлени комплекси действат толкова ефективно, че буквално помитат всякаква по-дребна еднолична конкуренция!

Наскоро държавното им ръководство се отчете, че 96% от продоволствените нужди на населението се задоволяват от собствена селскостопанска продукция, което прави страната напълно независима от днешните спекулативни покачвания на цените по световните борси за основните хранителни продукти.

Разглеждайки ценовите равнища, установяваме, че всичко при тях е смешно евтино, от гледна точка на нашите реалности! И това е постигнато при съпоставими доходи с българските и при липса на безработица при тях!

Даже наскоро президентът Лукашенко се закани на тези, които не желаят да се трудят, защото в Беларус съществуват доста незаети работни позиции, за които не се намират кандидати!

За тази, които се интересуват от подробности ще спомена, че хранителните им продукти местно производство и автомобилните горива са поне два пъти по-евтини от нашите! С парите за една кутия цигари „Виктори“, например, там можеш да си купиш десет кутии от техните народни цигари! По подобен начин стоят нещата и за алкохола!

Разходите им за комунални услуги са почти символични, тъй като държавата поема 70% от себестойността на отоплението, електричеството, топлата и студената вода!

Ако говорим за частен бизнес, можем да кажем, че всеки който иска да се занимава с такъв има пълната подкрепа на държавата!

Например, голяма част от услугите и търговията на дребно е в частни ръце. В страната влагат парите си и доста чуждестранни инвеститори, защото изграждането на местни фабрики и заводи на реномирани международни марки е един от малкото начини за осигуряване на присъствие на местния пазар!

Интересно е, че в страната действат сурови ограничителни мерки срещу грубата външна експанзия на чуждестранните конкуренти. Тези мерки подпомагат развитието на местните фирми, включително и на частните, и им осигуряват гарантирани пазари за тяхната продукция!

Прави впечатление, че в това отношение държавата действа изключително активно и последователно! Един конкретен пример! Наскоро президентът Лукашенко привика при себе си представителите на „Данон“ и с ултимативен тон им даде да разберат, че ако не изпълняват клаузите на договора, с който са допуснати на местния пазар, много бързо могат да си заминат от Беларус!

Именно такова поведение дразни западноевропейците и американците! На други места, включително и у нас, те са свикнали на пълно подчинение от страна на съответните аборигени!

Затова, когато срещнат отпора на държавен ръководител, който искрено отстоява интересите на народа си, те изпадат в ярост и първото, за което се сетят е да започнат да говорят за спазване на човешки права и други подобни неща!

Лично за мен, именно с човешките права Беларус няма никакви проблеми, защото когато народът е нахранен, когато му е осигурено правото на труд и пълноценен отдих, когато има възможност активно да участва в социално-политическите процеси, протичащи в страната, тогава не можем да говорим за каквато и да е било дискриминация!

За съжаление няма как да кажем същото за голяма част от Европа и в частност за Отечеството ни!

Затова приказките, че Беларус се била самоизолирала са абсолютно безпочвени! 85% от произведеното в страната отива за износ и то най-вече в страните от ЕС! Чак след това е Русия!

Беларуските граждани активно пътуват в чужбина като мога да твърдя, че за миналата година повече беларуси са посетили Черноморието ни, отколкото българи от вътрешността на страната ни са имали възможност да отмарят по родните плажове!

Затова, към днешна дата Беларус е последната държава в Европа, в която механизмите на държавно дирижираната икономика са съхранени и активно се развиват и прилагат! А това, въпреки другите предимства, с които може да се гордее страната, е най-голямото постижение на тези северни славяни!

Постижение, което в условията на задълбочаващата се глобална икономическа криза ще става все по-търсено и интересно за другите, включително и за страни като нашата, имали навремето глупостта да се откажат напълно от ролята на държавата като активен субект на стопанския оборот, спомагащ за благоденствието на обикновените нейни граждани!


  image
А. Лукашенко
image image
image

Александър Лукашенко беше преизбран за трети път за президент на Република Беларус, като получи 85% от гласовете, при 90% избирателна активност на населението.
Беларус още от "сталинските времена" е "суверенна" държава, член на Организацията на Обединените Нации. Страната е ядрена държава.

Беларус не дължи на Международния Валутен Фонд или на Световната Банка, или на когото и да било нито цент и провежда независима външна политика. Това никак не се приема от международната финансова олигархия и затова страната отдавна е обявена за недостатъчно "демократична".

Стандартът на живот в Беларус, засега е почти същия, като на жителиге на съседна Литва, която живее предимно от подаяния от Запад.

Александър Лукашенко
Президент на Беларус

При регистреране на кандидатурата му за президент, Лукашенко е попълнил Декларация за доходите и имотното състояние на семейството си, в която се декларира следното:

Общ годишен доход от заплата като президент на републиката за 2005 година USD27"500.00
собственост във вид на домове, къщи, апартаменти, вили, земи, гаражи или транспортни средства - няма

Съпругата на президента - Галина Лукашенко има доход за 2005 год., в размер на USD4"000.00
собственост: само къща в село Ришковичи (Шкловски район, Могильовска обл.) с площ 174 кв.м.
56 акции от ОАО "Шкловский маслодельный завод".

Майката на президента - Екатерина Тимофеевна Лукашенко има доход от пенсия за 2005 гад. - USD1`000,00
собственост - няма.

Синовете на президента - Виктор и Димитрий имат доходи за 2005 год. съответно USD15"000.00 и USD5"500.00
собственост като къщи, апартаменти, вили, земи, гаражи или транспортни средства, дялави участия - нямат.

Тъщата на президента - Елена Желнерович има доход за 2005 година от пенсия, в размер на USD1"000.00
собственост - къща от 50 кв.м. в Шкловски район.

Внуците на президента - нямат доходи или собственост.

САЩ и Западна Европа, а и съседна Литва, предварително, още преди изборите декларираха, че изборите в Беларус няма да са достатъчно "демократични" и заплашиха със санкции и замразяване на личните банкови сметки на Лукашенко, дори ако той няма такива и още какво ли не ...

В отговор, Лукашенко отговори, че ако Западна Европа иска да си има проблеми с Беларус, то тя ше си ги получи. Беше им припомнено, че годишно през Беларус преминават повече от 100 милиона тона товари, а така също Беларус транзитира голямо количество енергоносители и страстите се поукротиха и останаха само дежурните вресльовци.

Така или иначе, Президент Александър Лукашенко е своего рода екзотична фигура - няма оригинални идеи за бъдещето на Беларус и народа си освен СССР, не е комунист, народа му е нахранен и няма безработица, не е женен за "фараонка", а за обикновена белорускиня, страната му не дължи на олигарсите нищо, има си ядрено оръжия (Всъщност е имал 90-е, но доброволно ги връща на Русия и се отказва от тях, за жалост!...), и което е може би най-важното - назовава нещата с имената, които им е дал сам Господ.

http://data-bg.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене