Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.10.2012 04:44 - България посрещна чудотворното копие на „Света Богородица Достойно ест" (Интересен разговор с основния заслужил за събитието)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 4592 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2012 20:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image



Стотици миряни се молят пред чудотворната икона
Патриарх Максим се помоли пред светинята от болницата 27 окт 2012 19:20 39  
image Снимка: БТА

Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть" пристигна днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и ще остане завинаги в храма.

Стотици миряни дойдоха да посрещнат чудотворната икона. Около храма имаше засилени мерки за сигурност.

Светинята, изработена специално за българите, идва послучай 100-годишнината на храма "Св. Александър Невски" и рождения ден на патриарх Максим.

Чудотворната икона първо беше занесена в правителствена болница, където се лекува патриархът, съобщи bTV.

Още по темата Чудотворна икона идва у нас от Атон 27 окт 2012 10:34 33 Патриарх Максим в болница заради отпадналост 26 окт 2012 17:51 69  След това иконата бе посрещната на площад "Александър Невски". Тя ще бъде изложена за денонощно поклонение. Тя ще бъде достъпна за всички, а влизането в храма ще е свободно.

Поклонението ще продължи до полунощ, а ако има наплив от хора - и до по-късно. На площада ще има засилено полицейско присъствие.

Това е третото официално копие на иконата, направено в Света гора. Първото е изработено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия.

Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът /свещеният сандък/ за иконата е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София.

http://www.dnes.bg



Вяра и общество - 27 октомври 2012
България посреща чудотворното копие на „Света Богородица Достойно ест"

В този брой на „Вяра и общество" ви правим съпричастни на посрещането на чудотворното копие на най-голямата светиня на Атон „Света Богородица Достойно ест" в храм-паметника „Св. Александър Невски". Освен това единствено при нас може да видите кадри от посрещането на светинята на гръцко-българската граница, поклонението в Сандански и донасянето й в Правителствена болница специално за българския патриарх.

Наш специален гост е йеромонах Никодим, от манастира „Св. Павел", член на Върховната управа на Света гора, според който светинята има безкрайна сила, и може да ни даде духовна храна, както в настоящето така и в бъдещето, и че тя е обединяващ символ, както за цялата Света гора и за православните вярващи. Ще чуете и неговите размисли защо в днешно време хората все повече очакват материални, а не духовни чудеса.

Другите ни гости - гл. ас. д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" сподели, че чудотворната икона носи духовна наслада и мисъл за приближаването на вярващите към Богородица. „Надявам се, че народът е на път да се лиши от прагматизма си в очакването на чудеса и да промени мирогледа си", казва третият ни гост - художникът Благовест Зерлиев, по-известен като вокал на група „Атлас".

В предаването ви предлагаме репортаж за историята на оригиналната „Св. Богородица Достойно ест", която се намира в Протатона - главният храм на Света гора.

Във втората част на репортажа за дарителите на чудотворното копие, преседателят на Балканското атонско сдружение - Андрей Кристов, говори за това как Атон го е подтикнал да открие православната вяра и разказва за чудеса, случили се на самия него и семейството му.

Виж предаването:  bnt.bg/bg/productions/44/edition/26345/vjara_i_obshtestvo_27_oktomvri_2012

http://bnt.bg



Aндрей Кристов - Председател на Управителния Съвет и основател на Балканско Атонско Сдружение (БАС)
image
         Андрей Владимирович Кристов е роден през 1961 г.  До 1992 г. е бил  офицер в Съветската армия. Награден  е  с орден "Червена звезда".
       Приема православно кръщение през  1992 г. След кръщението си Андрей Кристов насочва усилията си, заедно с единомишленици, към укрепване на Православната вяра и утвърждаване на християнските морални принципи на живот. 

image   За  възстановяването на паметника - гробище (костница) на руските войни, загинали по време на Първата Световна война в Белград, през 2009 г. той е награден с орден "Св. Серафим Саровски" трета степен от Патриарха на Москва и Цяла Русия Кирил.  

image  През 2011 г. Архиепископ Печки, Митрополит Белградско-Карловачки и Патриарх Сръбски  Ириней  го  награди  с орден "Св. Сава" втора степен  за възстановяването и реконструкцията на манастир  Урошевица  в Черна Гора. 




   На 19.11.2010 г.(06.11. по ст.ст.) Андрей Кристов учредява "Балканско Атонско Сдружение" (БАС) -  юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, съгласно разпоредбите на българското законодателство и е избран за  Председател на Управителния Съвет.  На 30.11.(17.11. по ст.ст.) 2010 г. Андрей Кристов получи от ПРОТепистата на Света Гора Атон старец Павел(от свещения манастир "Велика Лавра") , писмено благословение за дейността на Балканско Атонско Сдружение, като Сдружението приема 30.11.( 17.11 по ст.ст.) за начална точка на дейността си.
         
  


image Света Атонска Епистасия

Уважаеми г-н Кристов,                                     17.11.2010/30.11.2010 

Получих писмата Ви с № 1,2,3 /16.11.2010 и Ви благодаря. В отговор пожелавам Господ да благослови вашето сдружение и вашата дейност в подкрепа на православието и представянето на светогорското монашество на Балканите.

С уважение и благопожелания:

ПРОТепистат
Старец   Павел

- превод от гръцки език-
                                                                          
                                                                       
Цели  на  Балканско Атонско Сдружение
  • 1. Осъществяване  поклонничества за членове на Балканско Атонско Сдружението и момчета (деца и ученици) до Света Гора Атон.
  • 2. Приобщаване към  православните ценности, съхранени от монасите на Света Гора Атон.
  • 3. Организиране на дейност с цел поддръжка  монашеските обители  на Света Гора Атон.

БЪЛГАРСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА"ДОСТОЙНО ЕСТ"-                                  ПОСРЕЩАНЕ НА ГКПП"КУЛАТА" НА 27.10.2012г.

28/10/2012

 
image image image  
image image image
        Следва подробен фото репортаж от поклонението пред светинята в гр.Сандански   ТЪРЖЕСТВА В ГРАД СОЛУН

27/10/2012

  image     На 26 октомври 2012г. членове на Управителния Съвет на Балканско Атонско Сдружение пристигнаха в гр.Солун, Р.Гърция, за да вземат Българската чудотворна икона на Пресвета Богородица „Достсйно ест” и придружаващата я  делегация на Свещения Кинотис на Света Гора Атон.

    Членовете на УС на БАС участваха в  църковните и официални мероприятия в катедралния храм „Св.Димитър Солунски”, където е изложена за поклонение Атонската чудотворна икона на Пресвета Богородица „Достойно ест”.Храмът и площада пред него бяха изпълнени от неизброимо множество вярващи, а опашката за поклонение пред Атонската светиня не секна и през нощта.

   Тържествата бяха посветени на покровителя на града Св.Димитър Солунски, чиято памет се чества на 26 октомври и 100-годишнината от освобождението на гр.Солун от османско иго.

   От страна на Балканско Атонско Сдружение присъстваха председателя на сдружението Андрей Кристов, зам.председателя Янис Панополус, члена на упрвителния съвет Александър Петров и секретаря на сдружението Валентин Тодоров.

image image
  ПРАЗНИК В СВЕТИЯ РИЛСКИ МАНАСТИР

20/10/2012

  image
 На 18 и 19 октомври 2012г. членове на Управителния Съвет на Балканско Атонско Сдружение взеха участие в църковните тържества по случай честване паметта на Св.Йоан Рилски чудотворец –патрон и покровител на Рилската света обител и духовен отец на българския народ.
 

image   Те бяха приети от Негово Преосвещенсто Адрианополски еп.Евлогий, игумен на манастира, на когото от името на сдружението председателят на УС на БАС г-н Андрей Кристов поднесе в дар на обителта сребърна ръчно изработена кадилница от монасите на свещения атонски манастир „Ставроникита”.

 Членовете на сдружението  споделиха манастирската  трапеза и присъстваха на празничното всенощно бдение, което бе водено от Еласонски митрополит Василий от Еладската православна църква и започна в 20.00 ч. на 18 октомври, а завърши в 02.00 ч. на 19 октомври.

     По време на светата литургия на 19 октомври, която бе възглавена от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, те се удостоиха с възможността да се причастят със светото тяло и кръв Христови.

  Църковните тържества бяха ярък пример за съборността на Църквата. В тях взеха участие  представители на Антиохийската Патриаршия, Сръбската Православна Църква, Еладската Православна Църква, както и монаси от свещените светогорски манастири Грегориат и Зограф.

  Укрепени духовно , благодарейки Богу и Неговия Свети угодник Преподобния Свети Йоан Рилски, членовете на сдружението благодариха на Негово Преосвещенство Игумена на светата обител еп.Евлогий  и на манастирското братство за оказаните гостоприемство и любов.


  РАБОТНА СРЕЩА С ЧЛЕНОВЕ НА СВЕЩЕНИЯ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА

14/10/2012

  image  На 12 октомври 2012 год. членове на Управителния Съвет на Балканско Атонско Сдружение посетиха Свещения Кинотис в Карея, административната столица на Света Гора-Атон.Те оказаха помощ при изнасяне на чудотворната Богородична икона „Достойно есть” и нейното чудотворно копие.
   При проведената съвместна  работна среща бе съгласувана окончателната програма на атонската делегация за времето от 27 до 29 октомври, когато са насрочени тържествата по повод даряването на чудотворното копие в гр.София.

image   Членовете на Свещения Кинотис отправиха покана към членовете на УС на БАС за участие в основните църковни и официални мероприятия свързани с 100-годишнината от освобождаването на гр.Солун от османско иго и насрочени за времето от 24 до 26 октомври 2012 год. Централно място в тях заемат поклонението пред чудотворната атонска светиня иконата „Достойно есть” и отбелязването паметта на Св.Димитър Солунски.


  Пресвета Богородица идва за благословение, подкрепа  и покров на българския православен народ и земя!

05/10/2012

 
image  
„Чудотворно копие на атонската  икона „Достойно Есть”- историческо дарение от Свещения Кинотис на Света Гора Атон на България и Българската Православна Църква.


    На 27 Октомври 2012г. в 17.30 часа пред  храм-паметника „Св. Александър Невски” ще се състои тържествено посрещане на иконата . 

 
    Светинята ще бъде съпровождана от най-високо уважавани  атонски старци, членове на Свещения Кинотис на Света Гора Атон, представители на свещените манастири Ватопед, Хилендар, Пантократор, Зограф, Симонопетра, Св.Павел и  Есфигмен.
  Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего.
  Честнейшую Херувим и славнейшую безсравнения Серафим, без истления Бога
Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

 
                                               Заповядайте на празника!
    ПОКЛОНЕНИЕ НА АТОН И РАБОТНИ СРЕЩИ

28/09/2012

 
image image
image

  На 26 и 27 септември 2012 год. членове на УС на БАС проведоха поклонническо пътуване до Света Гора Атон и взеха участие в празничното богослужение по случай честване на „Въздвижението на Светия    Кръст     Господен“, като по време на поклонението се състояха и две работни срещи.
image    Първата бе с членовете на Светата Епистасия на Света Гора Атон в Карея, на която бяха обсъдени подробности свързани с даряването на чудотворната Светогорска Богородична икона "Достойно Есть"(нейно точно копие), на
главния катедрален храм на Българската Православна Църква " Св.Александър Невски " по случай 100-годишнината от неговото построяване и на целия български православен народ.  Бяха уточнени всички детайли по програмата на тържествата.



 Втората бе със Съвета на старците при Свещения манастир Ставроникита, на която бяха разгледани въпроси свързани с подаряване на чудотворната мозаична икона „Св.Николай – Устричная”(точно нейно копие) на храм „Св.Николай Чудотворец” в гр.София.Иконата се дарява по случай 60-годишнината на Руското подворие на РПЦ в България и е изготвена в светата атонска обител по благословение на нейния игумен старец Тихон.
   
     Срещата с иконите бе благодатно духовно преживяване  за членовете на УС на БАС,  изпълвайки сърцата им с голяма радост от предстоящото посрещане на светините на българска земя.

   Всички мероприятия свързани с подаряването на иконите, изготвянето на ръчно изработени проскинитарии  за тях по атонски образец, превоза, настаняването и охраната на съпровождащата делегация от членове на Светия Кинотис на Атон, се осъществяват с пълната финансова и организационна подкрепа на Балканско Атонско Сдружение.
  АТОН ОТНОВО ПОД БОГОРОДИЧНАТА ЗАКРИЛА

12/08/2012

  image   По информация получена от Губернатора на Света Гора Атон и Светата Епистасия на монашеската република, пожарът обхванал атонските гори на 8 август, сряда е овладян.
  Огнената стихия доведе до обединение усилията на три православни балкански страни, като в борбата с нея рамо до рамо гасяха огнеборци от Гърция, Сърбия и България.
  В гасенето на пожара се включиха 11 самолета, 7 хеликоптера, високопроходима техника, близо 300 пожарникари и горски служители, от които 50 сръбски и 10 български пожарникари. Гръцката държава изпрати и над 100 военни, като в борбата с огъня са участвали и множество доброволци православни християни.
  Невидими ще останат непрестанните молитви възнасяни по време на пожара от  монасите - гърци, българи, сърби, руси и румънци от всички атонски манастири и скитове, както и на православните християни от балканските страни, в отговор на които Пресвета Богородица даде обилен пет часов дъжд в нощта на събота срещу неделя, който се оказал решителен за потушаване на стихията.
  Така Пресвета Богородица за пореден път покри със своя омофор монашеската република на Света Гора Атон, наречена  "неин жребий и градина" от самият Господ, Спасител и неин син Иисус Христос!

  ИЗВЪНРЕДЕН ДВОЕН КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА АТОН

26/07/2012

  image     На 24.07.2012г. на Света Гора Атон се проведе извърендредно заседание на Двойния Кинотис на монашеската република, на който бяха уточнени мероприятията свързани с иконата „Достойно Есть“, в отгововор на постъпили писма от страна на поместни  Православни Църкви.

 На 25.07.2012г., членовете на Управителния Съвет на Балканско Атонско Сдружение бяха информирани от членовете на Светата Епистасия на Света Гора Атон, за съдържанието  на приетото решение от Инзвънредния Двоен Кинотис, а именно:

  „Във връзка с 100 годишнината от освобождението на  гр.Солун, Р Гърция и 100 годишната от построяването на храм-паметник „Свети Александър Невски“ в гр.София, Р България, на 25.10.2012г.      да излезе от Света Гора Атон в гр.Солун  чудотворната икона на Божията Майка „Достойно Есть“ заедно с изработеното и осветено на Света Гора нейно точно копие, съпровождани от пълния състав  на Светия Кинотис.

    На 27.10.2012г.  иконата съпровождана от половината членове на Светия Кинотис,  да се завърне на Света Гора, а новоизписаният  и осветен в Карея-столицата на монашеската република  чудотворен образ на Божията Майка „Достойно Есть“, съпровождан от делегация на Светия Кинотис включваща  половината  от членовете му, да замине за гр.София, където да вземе участие в насрочените  тържества  за времето от 27 до 29 Октомври 2012год.

   Чудотворният образ на Пресвета Богородица „Достойно Есть“ да бъде подарен на катедралния храм-паметник „Свети Александър Невски“ от страна на Светия Кинотис на Света Гора Атон , та Божията Майка да покрие със своята милост , любов и небесна  закрила българската земя.“

  Всички мероприятия свързани с тържествата  се провеждат с дейното участие и подкрепа  на Балканско Атонско Сдружение.

  ГОДИШНА СМЯНА НА ПРОТЕПИСТАТА НА СВЕТА ГОРА АТОН

15/06/2012

  image  Във връзка с ежегодната смяна на Протепистата на монашеската република, делегация на БАС, водена от Председателя на УС Андрей Кристов беше на посещение на Света Гора.
  Проведени бяха работни срещи с игумена на манастир Св.Павел Партений, игумена на манастир Ставроникита Тихон и игумена на манастир Ивирон Натанаил, на които се уточниха детайли по предстоящите мероприятиятия през 2012г.

   Делегацията присъства на  смяната на досегашния Протепистат Варнава Ватопедски с новия Максим Ивиронски.
   Съгласно решенията на Светия Кинотис на Света Гора и Светия Синод на БПЦ относно даряване точно копие на чудотворната икона "Достойно Есть" от Света Гора на България, бяха обсъдени и решени въпроси, свързани с изготвяне на иконата, кивот за нея, както и обезпечаването на делегацията от Светия Кинотис, която ще я съпровожда.

  ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НА НАЧАЛНИКЪТ НА РУСКАТА ДУХОВНА МИСИЯ В ЙЕРУСАЛИМ 

27/05/2012

  image    На 27 Май 2012 година на посещение в България бе Архимандрит Исидор, Началник на Руската Духовна Мисия в Йерусалим.На този ден той възглави Божествената света литургия, отслужена в храм"Свети Николай" на Руското Подворие в София, в съслужение с Настоятеля на Подворието игумен Филип/Василцев/ и цялото храмово духовенство.
    В дар на храма архимандрит Исидор поднесе кутия с камъчета от всички благословени места на Светата земя,  които са свързани със земния живот на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.
   Балканско Атонско Сдружение приветства негово Благоговейнство с "Добре дошъл в България" и му поднесе в дар Атонската икона на Пресвета Богородица "Закрилница".
www.afon-balkani.org






Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kostadin - Ами, като копието е чудотворно, да ...
28.10.2012 12:12
Ами , като копието е чудотворно,да напечатат още копия и всичко ще се уреди по божествен начин
цитирай
2. samvoin - Ами, като копието е чудотворно, да ...
28.10.2012 15:10
kostadin написа:
Ами , като копието е чудотворно,да напечатат още копия и всичко ще се уреди по божествен начин
Въпроса не е само в това, да имаш, видиш или докоснеш копието, а да го приемеш с вяра и надежда, да намериш упование в него и не да чакаш задължително материални придобивки, като помощ.
Бог не удоволетворява нашите егострасти, а понякога може би не ни дава нещо, защото не е добро за нас.
Знаем ли?
цитирай
3. samvoin - Направи ми вчера впечатление, че ...
28.10.2012 15:13
Направи ми вчера впечатление, че лицемерите и дегенератите които можем да видим в този и други храмове по Великден и прочие - отсъстваха.
"Милите" ни политици - също.
Това говори, че не са особено желани от Бог, освен от основният заслужил за идването на това копие тук, който ясно изрази това.
Не е случайно това.
Изглежда, че тази икона наистина не е като останалите и излъчва позитивна енергия за чистивите и вероющите и отблъсква нечистивата енергия и помисли.
Нямаше и търгаши.
Не е случайно, че и Максим не можа да я посрещне (Макар и в случая, да има и той частична заслуга за пристигането и, въпреки моето принципно отношение към него и сегашния синод.).
Бог има и доказателства за това - вече много!
Има и Чудеса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054913
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци