Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991758
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
17.10.2012 17:37 - Армията излезе по улиците на София
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.10.2012 17:41


Социални проблеми принудиха военните да проведат мирно шествие в столицата.

Спирдон Спирдонов(Argumenti-bg.com)

Военните шестват по улиците на столицата. Защо? За съжаление премиерът Борисов не разбра какво става. Според него искали по-високи заплати. Точно обратното. Искат сигурност и запазване на социалните си права. Подобно нещо България не помни. И очевидно не е толкова маловажен факт, колкото властта се опитва да го представи. Случилото се не е военен парад, а загриженост за бъдещето на Българската армия и служещите в нея.

Днешното мирно протестно шествие бе в знак на несъгласие с направените от правителството предложения за промяна на режима на пенсиониране на военнослужещите. От Европейската организация на военно-професионалните организации – ЕВРОМИЛ, са изпратили писмо в подкрепа на БОЛ „Раковски”, стана ясно по време на шествието. В ЕВРОМИЛ членуват 43 военни асоциации и профсъюзи от 28 държави. Това е основният общ европейски форум за сътрудничество между военно-професионалните сдружения.

Близо хиляда военнослужещи тръгнаха от паметника на Незнайния войн по предварително уточнения със Столична община маршрут, на шествие под наслов „За България, за Българската армия!”. Под звуците на патриотични маршове и песни, със знамена и плакати те преминаха покрай министерствата на финансите и отбраната и спряха на площад „Независимост” между сградите, където се помещават администрациите на президента и правителството. Там бяха поздравени от представителите на синдикалната организация на работещите в затворите. По-рано бе съобщено за подкрепа от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Колегите, които са тук поеха огромна гражданска отговорност, заяви председателят на легията майор Иван Милов. Той благодари на всички граждани, които подкрепиха шествието, както и на  представителите на полицията, на пожарникарския синдикат „Огнеборец”, на работещите в  затворите.

Ние сме тук, за да покажем, че България може да се обедини. Днес военнослужещите, членовете на техните семейства не са на протест. Ние сме на мирно патриотично шествие, за да подкрепим България, българското общество и Българската армия, заяви майор Милов.  Ние подчерта той, не сме „против”, а сме „за” България и Българската армия!

“Преди 100 години българите са забравили взаимното си озлобление, обединили са се, за да защитят нашата държава. “България няма да ни прости, ако разединени от политически страсти продължаваме да се джавкаме, като озверели улични песове и да останем равнодушни към паметта на онези, които тръгнаха на война преди 100 години. Ние сме тук не само да покажем, че почитаме паметта на загиналите, но и като граждани на тази държава. Имаме право да заявим своята гражданска позиция по какъв начин и как искаме да бъде във Въоръжените сили, в полицията, в пожарната, в затворите, в училище, в болниците. От десетки години обаче много успешно се стремят да противопоставят хората един на друг. Защото разединени много по-лесно ще бъдем пречупени, манипулирани и накарани да приемем условия, които не харесваме”, каза в обръщението президентът на легия майор Милов.

ЕВРОМИЛ е била информирана за последните събития, свързани с положението на военнослужещите в България, включително за намерението на правителството да се променят условията за пенсиониране и платен годишен отпуск. В писмото до легия “Раковски” е записано, че една военно-професионална организация не може да приеме очевидната регресия над установените права. Освен това ЕВРОМИЛ изразява възмущение, че в България продължават да се налагат ограничения на правата на военнослужещите и решително осъжда всеки опит за сплашване или репресия срещу членове на легия „Раковски”.

Майор Милов изрази учудването си, че промяната в условията за пенсиониране се прави единствено и само за военнослужещите. Той припомни, че досега изискванията бяха едни и същи за всички в сектор „Сигурност” и изрази притесненията си най-вече за хората прослужили 20-25 години. Според него не само 1300 души с 27 години осигурителен стаж са засегнати от предстоящите промени. Майор Милов смята, че негативите на предстоящите промени ще бъдат най-вече за тези военнослужещи, които днес са с 20 години осигурителен стаж.

“Ще помолим всички отговорни фактори, включително премиера и президента, да се преразгледа още веднъж това предложение”, категоричен е той. Легията официално ще настоява за въвеждане на 5-годишен гратисен период или до навършване на определената възраст при 27 години осигурителен стаж при уволнение военнослужещият да получава поне процент от пенсията. Това е европейския опит, смятат от легията.

Предложението на правителството военнослужещите да придобиват право на пенсия освен при 27 години осигурителен стаж, но и при определена възраст – 52 години за сержантите и младшите офицери и 54 години за старшите и висшите офицери, вече е в парламента. С проекта на закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. ще бъде променен и Кодекса за социално осигуряване. Тази промяна, заради която финансовият министър Симеон Дянков се е съгласил да вдигне военните заплати с 9 процента, тревожи военнослужещите. При съществуващата от години несигурност на тяхното кариерно развитие е обяснима тревогата дали изобщо ще стигнат до пенсионна възраст. Това е основната причина и за мирното шествие.

Притеснение в това отношение преди няколко дни заявиха и от Сдружението на жените военнослужещи, което изразява мнението на 14 процента от състава на Въоръжените сили. В отворено писмо те се обявиха за равни условия и възможности за пенсионно осигуряване на служителите от всички професии от сектор „Сигурност” в България.
Жените военнослужещи поискаха ясни и прозрачни реформи във Въоръжените сили на Република България, касаещи кадровото развитие и социалното осигуряване на военнослужещите, предприети на основата на задълбочен анализ (в т.ч. опит на страните-членки на НАТО). Те настояват за принципен и последователен подход при реализирането на реформите и създаване на условия за провеждане на конструктивен диалог между ръководството и личния състав. Апелират в програмата за социално осигуряване и кадрово развитие на МО да бъдат съобразени всички проблемни въпроси, касаещи редниците и матросите.

Сдружението на жените военнослужещи категорично се обявява против създаване на негативен образ на българския военнослужещ пред обществеността и противопоставянето му срещу колегите, партньорите и държавните служители, осъществяващи дейности по охрана на съдебната власт, от състава на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР, МВР, ДАНС, НСО, „Държавна агенция „Разузнаване” и др.

България не помни подобно шествие на военнослужещите. Малко или много са били участниците е въпрос на гледна точка. Не е далновидно обаче да се пренебрегва тяхното мнение. Най-малкото е необходим диалог. Тези дни се видя, че БОЛ „Раковски” и подкрепящите я не са малка групичка хора, каквито заключения направиха преди няколко дни министърът на отбраната и президентът. Не е за пренебрегване и подкрепата от други професионални организации. Властта трябва да направи нещо.

http://www.otbrana.com





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене