Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.10.2012 23:03 - Гърци ли са древните македонци?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
2



Автор: ivansimeonow

Иван  Симеонов

 

 

  Преди време направих опит на база доказателствен материал да намеря родствена връзка между траки , славяни и прабългари. Не закъсня получаването на доброжелателна и не толкова доброжелателна информация, че македонците  и изненадващо траките са гръцка „собственост”. Нямаше как да не бъда изненадан. Докато за траките, поради убедеността си поведох битка незабавно, за македонците дълго време обмислях и проучвах. Няма да се ангажирам с категорични заключения, въпреки че за себе си съм ги формулирал, оставам на всеки възможността сам да отсъди на база изложените факти.

   Доводите  са разделени на две групи – „за” и „против”. Те са извлечени основно от литературата утвърдена от Министерството на образованието и науката ( оттам е информацията за тюркския произход на прабългарите), като тези „за” допълнително са подсилени от доводите на поддръжниците за гръцкия произход на македонците.

   Защо ли толкова много държат на гръцкия им произход, след като не признават името на държавата, което според тях е също гръцко.

   Ами ясно е. Македония е осиротяла след като напусна Югославия и се нуждае от нов настойник или собственик.

   Да започнем с доводите „за”:

1. Филип Македонски спечелил няколко златни медала на Олимпийските игри, в които по правило участват само само гърци от гръцките градове – държави. Следователно изключено е да не е грък.

2. Синът на Филип, Александър Македонски и наследниците му налагат навсякъде в новозавладените територии гръцкия като официален език.

3. Намира се и връзка на името ( Македонон) с гръцката митология.

4. В Александрийската библиотека, най – голямата в античността има около 700 000 тома литература само на гръцки.

   Тези доводи са прекалено солидни и считам, че са достатъчни за поддръжниците на гръцкия произход на македонците.

   Сега съвсем безпристрастно да разгледаме тези „против”:

1. Златен медал далече преди Филип Македонски е спечелил и Александър І – Филелин (обичащ гърците). Тъй като в игрите право да участват имат само гърците, състезателите се опитали да му попречат с аргумента, че не е грък. Но той е заявил, че е от Аргос – на Пелопонес, доста далече от Македония. Бил допуснат и на финала спечелил златния медал.

   Горе – долу важи приказката за близостта на Ямбол със Стамбол.

2. Сега английския се говори къде ли не и от кого ли не. Техническата литература  (а и не само тя) е на английски. Достатъчно основание ли е владеенето на английски език и четенето на литература на английски, за да се твърди, че ползващите ги са англичани?

3. Безспорно гръцката митология е увлекателна. Но без да се задълбочаваме, колко от описаните в нея неща са се случили в действителност?  Има и премного заемки, както и римляните са правили заемки от нея.

4. Александър Македонски в интернационалния си корпус търсил сънародници и според Ариан говорил с тях не на гръцки, а на родния си език. Така, векове по – късно процедирал и Константин Велики ( роден в намиращия се днес в Сърбия Ниш). Говорил с войниците си не на гръцки или латински, а на родния си език, които хроникьорите както в случая с Александър Велики  са спестили какъв е.

   Като дете и юноша Александър Македонси имал учители ( Аристотел), които го учили и му преподавали на гръцки. Оттам идва и голямата му любов към Гърция и гръцкия.

   Ако на мен учител ми беше Волтер ( хипотетично), бих разнасял френския и любовта към Франция навсякъде. Няма нищо необичайно или строго обвързващо с Гърция в поведението на Александър Македонски.

5. Филипиките на Демостен, насочени срещу Филип Македонски, след като домогванията му към Гърция станали ясни, в които твърди, че той не е грък и македонците нямат нищо общо с гръцката култура.

   Дори и да е купен от персите, както се твърди, не може да атакува само с измислени аргументи. Докато Цицерон търси при опонентите си интереса, тук Демостен може да разчита само на истината.

6. Гръцките държави са с републиканско устройство – с изключение на Спарта. Тя има двама наследствени царе, но властта им е силно ограничена в мирно време и се проявава изключително във военно време. Дори Спарта стои много далече от абсолютната монархия, поради надзора, който се упражнява над царете.

7. Обединили ли са македонците Гърция, което твърдял Филип Македонски и както твърдят апологетите на гръцкия произход на македонците?

   Налагането на гръцкия в тогавашния свят като основен език, както сега английския е свързано с обезличаването на гръцките градове – Атина и другите западат също както Рим през Средновековието. В същото време се развиват нови – Александрия, Вавилон. Разпространението на гръцкия език и гръцката култура е тясно свързано с унищожението, а не с обединението на Древна Елада.

    Такова е накратко положението с гръцкия (?!) произход на македонците. Ситуацията е сходна с убиването на императора в Рим и посмъртното му  ( постумно ) обожествяване.

   Ликвидирайки гръцките републики, Филип Македонски прави факт изчезване на Гърция за повече от две хилядолетия от картата на света. В същото време гръцкият език и гръцката култура са наложени благодарение на македонците и на римляните след тях. Но едно е да ползваш езика и постиженията на гърците, друго е да си самият ти грък. Това важи  и за македонците, и за римляните.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039890
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци