Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988741
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
11.10.2012 16:55 - САЩ пред нова агресия срещу Международното право и неговото становище!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
1



Вашингтон се тревожи, че насилието може да се разпространи в региона 10 окт 2012 12:24 17  
image Над 150 плановици и други специалисти от американската армия са изпратени тайно в Йордания. Снимка: архив, Reuters
Американската армия тайно е изпратила група от над 150 плановици и други специалисти в Йордания, за да помогне на въоръжените сили там да се справят с потока от сирийски бежанци, да извърши подготовка, в случай че Сирия загуби контрол върху химическите си оръжия, и да бъде на позиция, ако конфликтът в Сирия се разрасне, пише в. "Ню Йорк таймс".

Мисията, ръководена от висш американски офицер, е разположена в йордански военен тренировъчен център северно от Аман. В момента усилията й са съсредоточени главно върху това да помага на властите да се справят с наброяващите около 180 000 сирийски бежанци, които сериозно изтощават ресурсите на Йордания, отбелязва изданието.

Американски служители, запознати с операцията, казаха, че задачите на групата включват също така разработване на планове за изолиране на Йордания от размириците в Сирия и за избягване на сблъсъци, подобни на тези, които избухват в момента по границата между Сирия и Турция. Те заявиха, че е била обсъждана идеята за установяване на буферна зона между Сирия и Йордания, която да бъде обезпечавана от йордански сили от сирийската страна на границата и подкрепяна политически и вероятно логистично от САЩ. Засега обаче буферната зона е само в кръга на възможностите, посочва вестникът.

Със задълбочаването на кризата в Сирия Вашингтон все повече се тревожи, че насилието може да се разпространи в региона. През последната седмица избухват престрелки на север по сирийско-турската граница, през която минават бунтовници. В Западна Сирия неотдавна имаше ожесточени боеве до границата с Ливан. На изток сирийското правителство губи контрола върху някои гранични пунктове, включително този до Ал Каим в Ирак.

Йордания, която е важен американски съюзник, също е засегната от боевете. Напоследък има стълкновения между сирийската армия и йорданските войски, охраняващи северната граница, където много жители имат връзки със Сирия. През август сирийски снаряд, паднал в йордански граничен град, рани 4-годишно момиче. Йордания се тревожи, че ако сраженията в Сирия се разраснат, това може да доведе до още по-голям приток на бежанци.

Йордания, която беше една от първите арабски страни, призовали за оттеглянето на сирийския президент Башар Асад, все повече се безпокои, че ислямски бойци, идващи, за да се присъединят към боевете в Сирия, биха могли да пресекат пропускливата граница между двете страни, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.


http://www.dnes.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене