Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.09.2012 20:08 - Ще запали ли САЩ стария и нужен на мъртвата и икономика огън в Азия?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ и Япония правят ПРО срещу ракетната заплаха от Северна Корея

Новият противоракетен щит не е насочен срещу Китай
17 сеп 2012 09:02 17  
image Не е решено къде ще бъде разположен новият радар в Япония. Снимка: архив, Reuters

Американският министър на отбраната на САЩ Лион Панета съобщи, че Съединените щати и Япония ще изградят в Япония нова радарна система за противоракетна отбрана срещу ракетната заплаха от Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Новата радарна система ще разшири съюзническите възможности за отбрана на Япония, ще укрепи нашите сили, разположени в района и ще защити САЩ от ракетната заплаха на Северна Корея", каза Панета след разговори в Токио с японския министър на отбраната Сатоши Моримото.

Не е решено къде да бъде разположен новият втори радар в Япония, който трябва да защитава района от евентуални атаки с балистични ракети от Северна Корея. Новият противоракетен щит не е насочен срещу Китай, уточни АП.

САЩ сега имат радарни системи за ранно предупреждение, разположени на кораби в Азиатско-Тихоокеанския район. Новият елемент на противоракетния щит в Япония ще даде възможност корабите да се разгърнат по-надалеч и да покриват други части от Азиатско-Тихоокеанския район, посочва БТА.



Хиляди китайци излязоха отново на антияпонски демонстрации 2000 китайски кораба се приближава към района на спорните острови 18 сеп 2012 11:31 10  
image Демонстранти носят портрет на Мао. Снимка: Reuters

Нови антияпонски демонстрации бяха организирани днес в Китай на 81-ата годишнина от събитията, довели до нахлуването на Япония в Североизточен Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Хиляди хора протестираха във връзка с колониалното минало и настоящия спор за острови в Източнокитайско море, към които имат претенции и двете държави.

Пред японското посолство в Пекин се събраха хиляди демонстранти, които скандираха патриотични лозунги и настояха за бойкот на японските стоки. Протестиращи носеха портрети на някогашния лидер Мао Цзедун. Някои хвърляха ябълки, бутилки и яйца по сградата на дипломатическата мисия, намираща се под засилена полицейска охрана и оградена от барикади.

Още по темата Canon и Panasonic затварят фабриките си в Китай 17 сеп 2012 14:05 45 Агенция Киодо съобщи, че демонстранти са замеряли с тухли и камъни японското консулство в североизточния китайски град Шънян, отбеляза АП.

Протести имаше също в Гуанчжоу, Вънчжоу, Шанхай и други градове в деня, когато Китай отбелязва годишнината от събитията през 1931 г., използвани от Япония като претекст за нахлуването в Манджурия преди Втората световна война.

Японската брегова охрана заяви, че двама японци са пристигнали на един от островите, които са в центъра на териториалния спор между Токио и Пекин, посочи АП.

Китайското външно министерство определи постъпката на двамата японци като "провокативно действие, нарушаващо териториалния суверенитет на Китай“, отбеляза Ройтерс.

"Призоваваме Япония да вземе ефективни мерки за спиране на всякакви действия, които изострят конфликта. В същото време Китай си запазва правото да предприеме по-нататъшни стъпки", заяви министерството.

Флотилия от почти 2000 китайски риболовни кораба се приближава към района на спорните острови, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на в. "Саут Чайна морнинг пост". Според изданието корабите са тръгнали на сезонния риболов във връзка с премахването на лятната забрана за риболов във водите на Източнокитайско море.

Протестната вълна започна, след като миналата седмица Токио изкупи от частни лица - японски граждани - островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай. Пекин счита островната група за изконна китайска територия, отнета незаконно през 80-те години на 19 век. Спорът за островите се изостри през 70-те години на 20 век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.


http://www.dnes.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10047681
Постинги: 7919
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци