Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990915
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.08.2012 01:17 - Собственика на "кокаиновия кораб" и съмнителния "бизнесмен" - на свобода, подчинените му - в ексфалангистките и постфранкистки душегубки!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2012 16:11


image   Снимка: Информационна агенция "Фокус" Специализираният съд пусна на свобода обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” 20 август 2012 | 21:34 | Агенция "Фокус" Начало / Съдебна власт София. Специализираният съд пусна на свобода обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Руслан Колев и Дойчин Дойчев с повдигнати обвинения за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група във връзка със задържания в испански води кораб „Свети Николай” с три тона кокаин на борда бяха пуснати на свобода.
Очаквайте подробности.
Красимира ГЕОРГИЕВА


Мадрид. Българските моряци от кораба „Св. Николай” ще бъдат съдени в Испания. Това съобщи испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас на съвместен брифинг с българския си колега Цветан Цветанов в Мадрид. Двамата министри обсъдиха случая със задържаните 21 български моряци от кораб "Свети Николай" с три тона кокаин и детайли от успешната операция „Спартан“.
„Целта на тази визита е да се поздравим за брилянтната операция, която проведохме заедно, но и за да затвърдим прекрасните двустранни отношения, които имаме“, каза след срещата испанският вътрешен министър. Той представи подробности от разследването, според което корабът „Св.Николай“ е тръгнал по посока от Гана към Венецуела, а между 20 и 24 юли наркотикът е бил натоварен на плавателния съд. На 8 август корабът е отпътувал към Испания. Количеството - три тона кокаин е трябвало да бъде разтоварено на Галийския бряг в северната част на Испания. В резултат на намесата на специалните части на испанската полиция за кокаиновата афера в Мадрид са задържани шест колумбийци. Малко по-късно са арестувани още един колумбиец и трима испанци. „Тази операция все още не е приключила“ подчерта министър Диас. Думите му допълни българският вътрешен министър, като обясни, че най-важното е да се неутрализира цялата схема, свързана с организацията и трафика на такова голямо количество наркотик.
„Ще продължим да работим активно. Информацията, която се обменя между българските и испанските служби ще бъде анализирана внимателно. За целта след 15 дни в България ще пристигнат представители на испанските служби, които да проведат съвместно разследване с българските колеги“, каза Цветанов. Той коментира, че от данните, с които разполагат разследващите, българската престъпност ще бъде неприятно изненадана. Испанският вътрешен министър беше категоричен, че делото ще се води в Специализиран наказателен съд и българските моряци ще бъдат съдени в Испания. „Когато се съберат необходимите доказателства за съпричастност към случая на други българи, няма проблем те да бъдат екстрадирани в Испания“, каза от своя страна Цветан Цветанов. Той заяви, че задържаните моряци трябва да си помогнат, като съдействат на разследването.
Българският вътрешен министър беше категоричен, че всичко, което е значимо по обмена на информация между българските и испанските власти, ще стане достояние, както на обществото, така и на близките на моряците. Като важен акцент от днешната среща двамата министри посочиха отличния оперативен обмен на данни и продължаването на съвместните усилия в борбата с организираната престъпност. За целта ще бъдат създадени българо-испански екипи. Те ще работят съвместно по няколко направления - трафик на наркотици, трафик на хора, фалшифициране на банкови карти, кражби на автомобили. Двете държави обединяват усилията си и в работата по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.
Български представители все още не са допуснати от испанските власти до 21-те български моряци, които са задържани като част от екипажа на кораба „Свети Николай”, на който бяха открити 3 тона кокаин, предаде БНР. Най-вероятно в началото на септември това ще се случи и представител на българското посолство, вероятно консулът, ще се срещне със задържаните български моряци. Тогава вероятно те ще бъдат разпитани и от съда по-подробно около този случай.
Според роднините на задържаните в Испания моряци, от българска страна не е извършвано разследване. Семействата на задържаните в Испания моряци от кораб "Св. Николай" искат среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, на която той да ги запознае с информацията от испанските служби. Това се казва в съобщение на семействата, разпространено до медиите от Maritime.bg - специализиран морски портал за български и световни новини за морски бизнес, корабоплаване, корабостроене. Съобщението на семействата е по повод вчерашната среща с премиера Борисов и други изявления няма да бъдат правени до завръщане на министър Цветан Цветанов от Испания, категорични са близките. Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай” е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов, той е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна. Роднините недоумяват - защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на премиера Борисов и министъра на МВР Цветанов са твърде прибързани.




image image Ямбол. Работа на испанското правосъдие е и вече няколко пъти го казахме - ние не се месим в работата им. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира факта, че не е била протестирана мярката за неотклонение на задържаните моряци и опасението, че може три месеца техните роднини да не ги видят, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. Испания е държава в Европейския съюз много преди нас и нямаме никакво съмнение в обективността на съдебната система на Испания, за да се намесваме по какъвто и да било начин, посочи Борисов. Той допълни, че и при срещата си с родните им е казал, че посолството ни в Испания е изцяло на тяхно разположение. Призовахме всички задържани да съдействат за съдебния процес. Повтарям – в кораб, в който се вози само три тона кокаин и никакви други товари е много трудно да обясняваме кои са виновни и кои не са виновни, а и това не е наша работа.
Премиерът Бойко Борисов инспектира новооткрития участък от магистрала „Тракия".
Дора СТОЯНОВА

http://www.focus-news.net



Испания от Уикипедия, свободната енциклопедия

История image Основна статия: История на Испания Праистория и Иберия

Според археологическите проучвания, проведени в Атапуерка, северна Испания, територията на страната е населявана от хуманоиди от повече от 1 милион години.[9] Първите съвременни хора, кроманьонците, започнали да пристигат от север през Пиренеите преди около 35,000 години. За тяхната култура говорят множество пещерни рисунки в северна Испания по склоновете на Кантабрийските планини, като по-известни са тези в Алтамира, Ел Кастило, Пиндал и други. През неолита и бронзовата ера са съществували добре организирани селища в югоизточните части на страната, включително най-голямото селище в Европа от този период, Лос Миралес близо до Алмерия.

Първите народи, които обитавали полуострова са иберийците и келтите, като първите населявали югоизточните райони покрай Средиземно море, а вторите - атлантическия бряг на север и северозапад. В централните части, където е имало интензивни контакти между тях, се образува специфична група, наречена келтибери. Освен това, баски племена населявали западните Пиренеи. Между 500 и 300 г. пр.н.е., финикийците и древните гърци основават техни колонии по средиземноморското крайбрежие на полуострова. По-късно картагенците завладяват цяла южна Испания. Техни основни крепости там са Гадер (Кадис) и Нови Картаген (Картахена). По време на Пуническите войни (264 пр.н.е - 146 пр.н.е.) Картаген е победен от римляните, които ги изместват.

Римска Испания image image Римският театър в Мерида.

В резултат от Втората пуническа война (218 пр.н.е. - 201 пр.н.е.), Римската република завладява картагенските земи в Испания. Римляните установяват контрол над почти цялата част от страната за повече от 500 години, като въвеждат техните език, закони, пътища.[10] Постепенно местното население се романизира и местните водачи стават част от римската аристокрация.

Римляните разширяват и благоустройват съществуващи градове, като Тарагона (Tarraco) и основават нови включително Сарагоса (Caesaraugusta), Мерида (Augusta Emerita), Валенсия (Valentia), Леон (Legio Septima), Бадахос (Pax Augusta) и други. Икономиката са разраства, като Иберия е сред най-важните доставчици на суровини и селскостопански продукти в империята. Страната е житницата на Римската империя, заедно с Египет и изнася злато, мед, вълна, зехтин, вино. Императорите Траян, Теодосий I и философът Сенека са родени в Иберия. Християнството е въведено в страната през 1 век.

По време на упадъка на Римската империя през 5 век в страната нахлуват германски племена. Вестготи, свеби, вандали и алани пристигат в Испания, като пресичат Пиренеите. Романизираните вестготи се заселват там през 415. Те приемат християнството и създават Вестготското кралство, което обхваща по-голямата част от полуострова, след като завладява земи от свебите на северозапад и византийските територии на югозапад.

Мюсюлманска Испания

Между 711-718 г. почти целият Иберийски полуостров е превзет от бербери-мюсюлмани, известни също като маври. Раздираното от вътрешни противоречия Вестготско кралство става лесна жертва за ислямските нашественици. Само някои отделни планински области в северната част на полуострова, като Астурия, Навара и няколко графства в Пиренеите успяват да запазят своята независимост.

image image Вътрешността на голямата джамия в Кордоба, която сега е катедрала.

В исляма християните и юдеите са признати като „народи на Книгата“ и могат да практикуват религията си при определени дискриминационни условия.[11][12][13] Въпреки това има няколко вълни на масова ислямизация, особено през Х-ХІ век.

Самото ислямско общество имало вътрешни търкания. Имало сблъсък на интереси между берберите от северна Африка, които съставлявали по-голямата част от войската и управляващите араби от Близкия изток. През Х век емирът на Кордоба, който е потомък на династията на Омаядите се провъзгласява за халиф. С течение на времето, големи колонии от маври се установили най-вече в плодородната долина на Гуадалкивир, крайбрежието на Валенсия и планинските райони около Гранада.

През Х век Кордоба, столицата на халифата, става най-големият и богат град в средновековна Европа. Процъфтяват търговията по Средиземно море и културата. Мюсюлманите допринесли с интелектуалните традиции на Близкия изток, а ислямски и еврейски философи от Ал Андалус възраждат класическата древногръцка школа в Западна Европа. Културата на романизираното местно население се съчетава по уникален начин с тази на мюсюлманите и евреите, което спомага за разцвет на архитектурата и литературата. Нашествениците въвеждат нови селскостопански култури построяват обширна мрежа от поливни канали, което довежда до силно увеличаване на селскостопанското производство. Ал Андалус - така арабите нарекли целия Пиренейски полуостров. Днес само най-южната част на полуострова е запазила това име.

Към ХІ век халифатът се разпада на множество враждуващи по между си държавици, наречени тайфас (на испански taifas), което позволява на малките християнски кралства на север да разширят териториите си и да консолидират своите позиции. Пристигането на нови ислямски вълни от Северна Африка, като Алморавидите и Алмохадите временно спира християнското настъпление и въвежда по-консервативна и по-малко търпима форма на исляма. Въпреки че постигат някои успехи, те се оказват неспособни да се справят с нарастващата военна мощ на християнските кралства.

Реконкиста image image Католическите монарси Фернандо II от Арагон и Исабела I от Кастилия.

Терминът „реконкиста“ (reconquista, отвоюване) обозначава седемвековния период на отвоюване на полуострова от християнските кралства. Смята се, че Реконкистата започва с успешната битка при Ковадонга през 722, когато кралят на Астурия Рамиро побеждава мюсюлманите. През 732 ислямските армии са разбити от краля на франките Карл Мартел в битка при Поатие, което ги принуждава да се изтеглят на юг и да осигурят стабилна граница по реките Ебро и Дуеро. През 739 те са прогонени от Галисия, която впоследствие се превръща в третия по важност поклоннически център в християнския свят с катедралата в Сантяго де Компостела. Няколко години по-късно франките успяват да завладеят най-североизточните части на Испания, като създават Испанската марка, от която включва части от Навара, Арагон и Каталония.[14] По-късно от тези територии се обособили няколко държави.

Първото испанско кралство е Астурия, обособило се след битката при Ковадонга. През 910 столицата на кралството е преместена от Овиедо в Леон и то става известно като Кралство Леон. През 11 век Кралство Кастилия, дотогава погранично графство се откъсва от Леон, а от 13 век двете държави се обединяват. Малко по на изток през 824 се създава кралство Навара, а в североизточните райони се образува Кралство Арагон след обединението между едноименното кралство и графство Барселона. През 1139 от Леон се откъсва Португалия. В началото на 11 век, кралят на Навара Санчо Гарсия успява да завладее Кастилия, няколко графства в Пиренеите и да направи краля на Леон свой васал, но след смъртта му през 1035, страната е разделена между синовете му.

image image Карта, показваща разширението на испанските кралства при Реконкистата.

Разпадането на Ал-Андалус улеснило разширяването на християнските кралства. През 1085 кралят на Кастилия Алфонсо Мъдрия завладява Толедо, с което цялата северна част на полуострова е освободена. През 12 век Алморавидите успяват да нанесат няколко поражения на испанците, но не успяват да спрат тяхното настъпление. През 1212 в решителната битка при Лас Навас де Толоса обединените армии на Кастилия, Арагон и Навара разбиват Алмохадите. Няколко десетилетия по-късно са отвоювани големите градове по долината на Гуадалкивир. През 1236 пада Кордоба, а през 1248 е завладяна и Севиля. Мюсюлманите успяват да задържат само емирство Гранада, което просъществува още над 200 години като васално княжество на Кастилия.[15] Нови нашествия от Северна Африка през 13 век не успяват да възстановят мюсюлманското владичество. По същото време, Арагон успява да се разшири в западното Средиземноморие - завладени са Балеарските острови и Сицилия.[16]

През 1469 короните на Кастилия и Арагон са обединени с женитбата на Фернандо II, престолонаследник на Арагон и Исабела, принцеса на Кастилия, с което се поставя началото на обединена Испания. През 1478 е завършено завладяването на Канарските острови, а през 1492 е превзета и Гранада, последната мюсюлманска крепост на полуострова, което приключва 781-годишното ислямско присъствие в Испания.[17] През същата 1492 година испанската експедиция, водена от Христофор Колумб и спонсорирана от кралица Исабела, открива Новия свят.

Фернандо и Исабела били представители на Ренесанса, от така наречените „нови монарси“. Те централизирали държавната власт в ръцете на владетеля за сметка на аристокрацията. С техните широкомащабни политически, юридически, религиозни и военни реформи, Испания се превръща в първата световна сила.

Испания като световна сила image Основна статия: Испанска империя

Обединението на Кастилия и Арагон и последвалото присъединяване на Навара през 1512 поставят основите на съвременна Испания и Испанската империя. През 16 и 17 век Испания е най-мощната страна в Европа и света. Страната достига върха на своята сила при кралете Карлос I (1516-1556) и Фелипе II (1556-1598). През 1571 флотите на Испания и Венеция унищожават османския флот в битката при Лепанто, а през 1586 при Азорските острови е разбита обединената флота на Франция, Англия и Португалия. В няколко последователни войни през 16 век Франция е разгромена, а през 1580 е завладяна и Португалия. През 1588 Испанската Армада отплава към Англия, но е силно повредена от буря, а след няколко малки сражения с англичаните, в които не губи нито един кораб, се оттегля на север, където много кораби потъват при друга буря. Англичаните предприемат няколко атаки към испанските владения, които са разбити. Войната с Англия продължава до 1605 и приключва с изгоден за Испания договор.

image image Дворецът Ескориал, построен от Фелипе II близо до Мадрид.

В началото на 16 век испанските конкистадори завладяват огромни територии в Америка. През 1521 Ернандо Кортес унищожава империята на ацтеките, а през 1533 друг испанец, Франсиско Писаро завладява империята на инките. През 1519-1522, експедицията водена от Фернандо Магелан прави първото околосветско пътешествие, с което кръглата форма на Земята е окончателно доказана. Испанските колонии се простират в Централна и Южна Америка, Мексико, южните и западните части от САЩ, Филипините, Гуам, а от 1580 и португалските колонии в Бразилия, африканското крайбрежие, части от Индия, Макао и други. Испания става известна като империята, където слънцето никога не залязва. Освен ценни метали, скъпоценности и нови култури, испанските изследователи донасят в Европа знания, които променят представите за света.[18]

По това време испанската култура е в период на разцвет, познат като Златния век (Siglo de oro). В Испания творят световноизвестни художници, писатели, архитекти; появява се интелектуално течение, познато като Школата от Саламанка.

image image Крал Карлос I след победата над протестантите при Мюлберг през 1540, Тициан.

Към средата на 16 век започва да се чувства криза, която постепенно обхваща цялата империя. Испанските Хабсбурги замесват страната в многобройни религиозни и политически конфликти, които постепенно изтощават ресусрсите на Испания. През Тридесетгодишната война (1618-1648), Испания застава на страната на Католическата лига и въпреки че успява да затвърди и разшири католицизма в Германия, страната претърпята първото си голямо поражение от векове - през 1643 испанската армия е победена от французите в битката при Рокроа. През 1640 избухват въстания в Португалия и Каталония, като първата успява да се откъсне от властта на испанския крал. Войната с Франция продължава до 1656 и приключва с Пиренейския мир. До края на века, страната е често във война с французи, англичани, холандци, португалци и османци и въпреки няколко малки териториални загуби, успява да съхрани империята си почти непокътната.

През 1700 умира последният испански Хабсбург, Карлос II и спорът са испанския трон прераства във Войната за испанското наследство (1701-1714). Войната струва на страната всичките ѝ европейски владения и е сериозен удар върху позициите на Испания като европейска сила. По време на войната, на трона стъпва нова династия, Бурбоните. През 18 век, страната постепенно се възстановява и империята просперира. Новата Бурбонска монархия модернизира администрацията и икономиката по френски модел. Започват да проникват идеи от Просвещението, а към края на века търговията отбелязва силен подем. Страната се възстановява и във военно отношение - още при Фелипе V (1700-1741), Испания си възвръща Сицилия и Южна Италия, а по-късно сериозно допринася за победата над Англия в Американската война за независимост, което подобрява международното ѝ положение.

Деветнадесети век image image Неуспешната обсада на Сарагоса от французите през 1808. На следващата година превъзхождащи вражески войски превземат града след смъртта целия гарнизон от 22,000 и населението от 32,000 човека. Сарагоса става символ на героизма на борбата на испанския народ срещу французите.

През 1793 Испания обявява война на революционна Франция, където Бурбонския крал Луи XVI е свален и екзекутиран. Войната поляризира испанското общество, тъй като народът мрази и презира франкофонския елит. Испанските армии са победени на бойното поле и през 1795 страната е принудена да сключи мир с Франция, а на следващата година обявава война на Англия и Португалия. Окаяното икономичесско положение и други фактори водят до абдикацията на Карлос IV в полза на Наполеоновия брат Жозеф Бонапарт.

Новият чуждестранен монарх е посрещнат с възмущение. На 2 май 1808 в Мадрид избухва народно въстание срещу френските окупатори, което прераства в Испанската война за независимост. Във всички провинции се създават регионални армии от доброволци и бивши офицери и войници от армията. Те успяват да нанесат няколко поражения на французите, но след личната намеса на Наполеон са победени поради липсата на координация и снаряжение. Това довежда до изпращането на английски експедиционен корпус под ръководството на херцог Уелингтън, който с помощта на испанците окончателно изтласква французите от полуострова през 1814. През 1809 на събранието на Кортесите (Парламента) в Кадис е приета една от първите в света либерални конституции.

Френското нашествие съсипва икономиката и разделя испанското общество, което довежда по продължила повече от век политическа нестабилност. Националноосвободителните движения в Латинска Америка се възползват от инвазията и след 25 годишна война откъсват почти всички американски колонии на Короната, с изключение на Куба и Пуерто Рико. През 19 век се водят няколко последователни граждански войни, които влошават още повече ситуацията в страната. През 1898 САЩ се възползват от окаяното положение на Испания и след кратка война заграбват Куба, Пуерто Рико, Филипините и Гуам.

Съвременна история

Двадесети век не носи мир на Испания - страната участва в колонизацията на Африка и завладява Испанско Мароко, Западна Сахара и Екваториална Гвинея. Тежките загуби във войната в Риф срещу берберите подкопават монархията. Установен е авторитарен режим под ръководството на генерал Примо де Ривера (1923-1931), който завършва със създаването на Втората испанска република. Новото правителство предлага автономия на Галиция, Баския и Каталония и избирателни права на жените.

След кървавата Гражданска война в Испания (1936-1939), Републиката е свалена от генерал Франсиско Франко, който установява авторитарен режим до смъртта си през 1975. Непосредствено след Втората световна война, Испания е изолирана политически и икономически, поради близостта на Франко с Хитлер и Мусолини. Страната е приета за член на ООН през 1955, когато страната започва да излиза от автархията и изолацията. От 60-те години испанската икономика отбелязва безпрецедентен растеж, който става известен като „Испанското чудо“. Според завещанието на Франко, след неговата смърт през 1975 принц Хуан Карлос I става крал.

През октомври 1977 г. в замъка Монклоа се сключва споразумението Монклоа: споразумение между политици, партии и търговски съюзи как да се планира и провежда икономиката по време на прехода от диктатура към демокрация. Споразумението се разглежда като първото демократично в Испания. В резултат на това споразумение, новата испанска конституция е одобрена от референдум на 6 декември 1978 и Испания става демократична държава и предоставя автономия на всичките си провинции. През 1986 страната става член на Европейския съюз, което дава нов тласък на икономиката.

От близо 50 години правителството на Испания се бори с баската терористична организация ЕТА, която иска да откъсне Баския от кралството.

Политика Държавно устройство image Основна статия: Държавно устройство на Испания

Според настоящата конституция, приета на референдум през 1978 г., Испания е парламентарна монархия, начело с наследствен монарх, Хуан Карлос I - от 22 ноември 1975 г., и двукамарен парламент (Cortes Generales). Законодателна власт се осъществява от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две палати - Сенат (Горна палата - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избрани за 4 години. Изпълнителна власт се осъществява от правителство начело с министър-председател, който на испански се нарича президент. Освен това страната е разделена на 17 автономни региона и два автономни града с различна степен на самостоятелност, които имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.

Административно деление

image

Галисия Навара Мадрид Ла Риоха Арагон Каталония Валенсия Кастилия
Ла Манча
Естремадура Португалия Кастилия
и Леон
Астурия Кантабрия Баския Мурсия Андалусия Сеута Мелиля Франция Балеарски
острови
Канарски
острови
 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене