Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.08.2012 02:36 - ДПС, БСП и Сорос - на война и с Ботев и Левски (Последните непетнени образ от нашата Родова и Национална Памет!)! Къде е обществената реакция?!...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.08.2012 03:07


image   Мъдри глави от комисията за дискриминация ще махат Ботев от учебниците Публикувана 13.08.2012 15:22 Сподели

„Да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище”, е пример за политически некоректен израз, тъй като внушава негативно отношение спрямо турците и ги представя като поробители и насилници. Поне така е според логиката на чиновниците от Комисията на защита от дискриминацията, която разкритикува остро начина, по който се представят турците в учебниците ни. В такъв случай какво да правим – да изхвърлим Ботев от програмата ли, пита в отговор директорът на издателство „Просвета” Йоана Томова.

Не само турците обаче би следвало да се чувстват дискриминирани според умовете от Комисията. Жената също има от какво да се засегне, ако види начина, по който е представена в родните учебници. А именно – или като сексуален обект, или като домакиня. Всяка жена може сама да си избере кое от двете повече я обижда. Издателите контрират, че няма как със задна дата да се направят народните приказки и песни с по-феминистично звучене. Примерно изразът „мома за женене” няма как да се махне, колкото и обидно да звучи той в ушите на феминистките, пише "Преса".

Действително до края на Деветнайсети век жените са били „разменна монета” – при династически бракове, политически съюзи, дори и сред обикновените фамилии, признават от издателството. Но по тази логика не би трябвало да се преподава и творчеството на Вирджиния Улф, която иначе е една от първите феминистки. Историята, езикът и литературата не могат да бъдат „мръсни тайни” - те са такива, каквито са, твърдят издателите.

Според Комисията трябва да се ревизира и отношението към хомосексуализма, за който са забелязали, че се представя в учебниците ни в отрицателна светлина. Също така в текстове се срещали недопустими според тях думи като „манго” и „негър”. Засега те нямат отговор на позицията на издателите и тепърва ще се решава дали Ботев ще остане в учебниците, или робството пак ще стане присъствие, жените няма да са „моми за женене”, негрите ще станат афроамериканци, а хомосексуализмът ще е нещо прекрасно.



Ботев остава нецензуриран в учебниците, заяви Игнатов
14 август 2012, вторник / 16:23; Прочетено: 714; Коментари: 0       image
Аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Христо Ботев имал проблем да бъде изучаван, заяви Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС

Христо Ботев остава в българските учебници нецензуриран, обяви министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредна пресконференция.

Той бе провокиран от разпространена в понеделник информация за отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от директора на издателство „Просвета" Йоана Томова.

„Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?" пита Йоана Томова, цитирана от вестник „Преса" по повод доклад на комисията, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

На мушка на КЗД бе попаднало представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, обиди като манго и негър и възприемането на хомосексуализма само в отрицателна светлина.

Новината предизвика огромна вълна от протести и възмущение в социалните мрежи.

„Аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Христо Ботев имал проблем да бъде изучаван", заяви министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Според него няма български политик, учител и обикновен гражданин, който да не се съгласи, че децата и младите трябва да познават историческите факти, както са написани от съвременниците през XIX век.

„Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори Сергей Игнатов и риторично попита дали ще се намери „някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език".

Образователният министър посочи, че изразява както личната си позиция, така и тази на кабинета „Борисов".

Той допълни, че в учебниците за 2012/2013 г. ще фигурира периодът на управление на ГЕРБ, както през 2006 г. е било включено управлението на Тройната коалиция.

„Учебникът по съвременна история ни задължава да се включат имената на министър-председателя, на президента, имаме еврокомисари. Ако анализирате текстовете, ще видите, че няма исторически оценки и анализи, добави той. Координатната система на историята са имена и дати, казвал съм го, анализите са друго нещо", посочи Сергей Игнатов.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова пък посочи, че информацията в медиите се основава на предварителен анализ по проект на Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Института „Отворено общество".

„Смятам за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование," отбеляза отново Сергей Игнатов.


http://novinite.bg


Нелегално обявили Левски за нарушител Търсят кой е пуснал доклада, гонещ Апостола и Ботев от учебниците
image
Апостолът на свободата Васил Левски е обявен за "нарушител на реда" нелегално. В Комисията за защита от дискриминация, на чийто сайт са качени докладите от изследването „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование”, издирват кой ги е публикувал на 4 юли. Според шефа й  Ана Страшимирова липсва решение в регистъра на КЗД за това.
 
Бурният скандал около предложението да се изхвърлят или коментират от съвременна гледна точка определени текстове Христо Ботев и Иван Вазов в учебниците разбуни духовете. Всичко започна с качването в сайта на комисията на доклади, най-скандалният от които изготвен от експерта Мукаддес Налбант - зам.-министър в управлението на Тройната коалиция от ДПС. Според експерта текст от „Под игото” би могъл да бъде спестен и заменен с друг, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране. В документа пише още, че "относно цитатът "като Да гледа турчин, че бесней/над бащино ми огнище...” – текстът би могъл да бъде спестен, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране. Цитатът от стихотворението „На прощаване” от Христо Ботев – „Но кълни, майко, проклинай/таз турска черна прокуда,/дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина..”, при евентуално възприемане на текста извън историческия контекст, би навредило на учениците за възприемане на техните съвременници".

Над 50 000 лева са получили експертите, подгонили Левски, Ботев и Вазов в учебниците, съобщи по-рано "Стандарт".
Парите са осигурени от Европа за изследването на Комисията за защита от дискриминация, свързано със стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Именно то взриви форумите и социалните мрежи, след като стана ясно, че част от докладите предлагат от учебниците да бъдат махнати текстове, свързани с турското робство, защото били политически некоректни и етнически нетолерантни.

"Предишният състав на Комисията за защита от дискриминация са провеждали заседания, на които са разисквани въпросите от това решение. Ние сме изкарали протокол – през декември 2011 г. и април 2012 г. В архивите на комисията не намерихме окончателно решение на 9-членния състав на предишния състав на комисията. Решението е подписано, но незнайно как е изчезнало и ние не можем да го намерим”, обясни настоящият шеф на комисията Страшимирова.

Тя посочи, че експерт от Национално сдружение на религиозните общности е участвал в изследването. „Не можах да намеря в какво си качество този експерт е участвал. По същото време той е и в отпуск по майчинство”, каза още Страшимирова.
"Проектно решение е изготвено, но подписаният екземпляр по неведоми пътища е изчезнал. Изследването, което е проведено, е качено на сайта на Комисията за защита от дискриминация на 4 юли 2012 г. 8 дни преди новият състав на комисията да влезе във функция. Защо едва на 4 юли е качено това изследване”, попита на Страшимирова.

"Извадка от компютърната система, кой, какви хонорари и какви организации са участвали в изследването ще ви бъде предоставено. Никой не може да каже кой е поръчал изследването да бъде качено на сайта на КЗД на 4 юли. На 14 август, след като този въпрос беше повдигнат от медиите, отново е направен опит да се влезе в сайта на КЗД. Тази справка ще бъде предоставена”, обеща Страшимирова.

http://radar.bg/



Каквито и думи да кажа в коментар, те ще са слаби и неизчерпателни!
Ще посоча поименно, само изродите - посегатели срещу историята ни и нашата Национална Памет, но и истински провокатори срещу етническия мир и дискриминатори - против нашата нация:

2005 — 2012 От 2012

С Решение на 41-то Народно събрание от 12 юли 2012 г. и укази № 272-275 вкл. от 13 юли 2012 г. на президента на Република България, за членове на КЗД са назначени:

  • Ана Владимирова Страшимирова (председател)
  • Баки Хасанов Хюсеинов (зам. председател)
  • Атанас Георгиев Мусорлиев
  • Кемал Еюп Адил
  • Сабри Салиев Ахмедов.
  • Ивайло Стефанов Савов
  • Златина Манолова Касърова-Дукова
  • София Кирилова Йовчева
  • Лало Пацев Каменов
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

plovdivweek.com/gradat/plovdiv/ne-puskat-romi-v-plovdivski-baseyni_12072012

www.tvplus.bg/index.php


Ето и доказателство, какво направиха тези "антидискриминатори" - ДИСКРИМИНАТОРИ, за истински дискриминираните - ТУК И СЕГА у нас (Които трябва да са такива, за да се турцизират, анексират към ДПС, а между тях си - пак да си останат "ченгенета" и "турци - втора ръка", каквито са и за Турция!)!
На чии ли фирми са собственост, дискриминиращите басейни и чия ли в ОС на Пловдив, ще да е идеята за отделен басейн в "Столипиново"?!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10055370
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци