Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.07.2012 03:39 - НЦИОМ: ГЕРБ губи 4.5% за месец
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2012 03:43


Партията на Кунева е трета сила, срив в доверието към държавата 14:23 | 11.07.2012 | 3330 прочитания Размер на текста image image
image

сн. БГНЕС

Електоратът на ГЕРБ е намалял с 4.5% през последния месец до 26.6 процента, сочат резултатите от проучването на държавната социологическа агенция НЦИОМ, представени в сряда. Управляващата партия продължава да бъде убедително първа политическа сила пред БСП, която се ползва с 18% доверие, както и миналия месец.

 

Трета е новоучредената партия на Меглена Кунева "България на гражданите" със 7.5 процента, изпреварвайки ДПС, за които биха гласували 6.4% от българските граждани. В същото време НЦИОМ засича спад с 6% в одобрението към личността на Меглена Кунева. Според агенцията това се дължи "вероятно на отдръпването на хора, които не приемат нейния политически проект и заявената дясна ориентация".

 

Изследването на НЦИОМ показва значително намаляване на доверието и към държавните институции. Социологическото проучването е направено в периода 27 юни-3 юни, когато общественото внимание бе фокусирано върху коментарите за протестите на Орлов мост и действията на управляващите.

 

Според НЦИОМ това е довело до спад на одобрението за работата на правителството и ключови фигури в него. Агенцията допълва, че резултатите са повлияни още от взривовете край пътен възел Петолъчката, а докато се е провеждало изследването се е случило и увеличение на цената на тока с 13 процента.

 

Участие в изследването са взели 1000 пълнолетни българи от 86 населени места.

 

 

Кунева се подкрепя най-масово от леви избиратели

 

Това е първото проучване на НЦИОМ след официалното учредяване на "България на гражданите". Социолозите посочват, че най-масово симпатии към личността на Меглена Кунева декларират левите избиратели. Данните показват обаче, че готови да гласуват за новата формация са още избирателите с центристки възгледи, както и десни избиратели. Засега партията на Кунева печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели.

 

В началото на юли "Атака" има електорално влияние от 2.5 процента.

 

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1.6% – 1.7%, сочат данните.
 

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП – 76%. Крайно разочаровани от управляващите и категорично нежелаещи да ги подкрепят вече са една пета от бившите им избиратели. При БСП този дял е по-нисък – 13 процента.

 

В началото на юли най-одобряваният лидер на парламентарна група е Сергей Станишев с 25.6%, но и той губи подкрепа спрямо май месец, когато е бил с положителен рейтинг от 27.7 процента.

 

 

Срив в доверието към държавата

 

Изследването отчита намаляване с между 2 и 6 пункта на одобрението към всички държавни институции. Съдът, прокуратурата и полицията губят по 2 процента от и без това не особено високия си имидж, парламентът губи 3%, а правителството – 4 процента.

 

Одобрението към парламента през юли е 22.4%, а работата на правителството се одобрява от 32.4 процента от анкетираните и от 71 на сто от избирателите на ГЕРБ. Най-силни критични настроения към правителството има сред хората на възраст над 50 години, сред нискообразованите, сред жителите на малките градове и селата, както и сред крайно бедните.

 

Критични към кабинета са симпатизантите на всички партии, освен тези на ГЕРБ, сочи статистиката.
 

Най-сериозен спад има в доверието към армията, която губи близо 6% процента одобрение през изминалия месец и рейтингът й вече е 37.1 процента. Най-сериозно влияние за това имат взривовете край Петолъчката.

 

Намалява и одобрението към ръководителите на основните държавни институции. С 6 процента по-нисък е рейтингът на премиера, който вече 44.3 проценти, с по 3% намалява доверието към президента и към вицепрезидента. Доверието към държавния глава Росен Плевнелиев е 50.3 процента. С 4 процента расте неодобрението към работата на председателя на парламента. Одобрението за работата на Цецка Цачева е 28.1 процента през юли срещу 29.5 през май.
 

От началото на протестите критичността към премиера нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.
 

Най-одобряваният министър вече е Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов  (?!). Четвърти е Николай Младенов (?!), а пети - Вежди Рашидов. Най-ниско одобрение в началото на юли имат министрите Диана Ковачева и Ивайло
Московски.

 

Публичните изяви на министър Десислава Атанасова допринасят за разпознаваемостта й - одобрението за нея се покачва с 4% през този месец, но също с толкова расте и неодобрението. НЦИОМ регистрира трайно и високо неодобрение към работата на финансовия и социалния министри.


http://www.mediapool.bg


?! - Автора на Независим националистически блог, поставя под сериозно съмнение проучванията, че истинското доверие в обществото ни към тези двама министри е толкова високо, просто защото не се сеща за какво може да е то толкова, но се сеща за какво те отдавна трябваше да имат, поне 10 оставки и уволнения...
Съмнения има разбира се и за това, че въпросната "челна" министърка, е действително "първенец" по доверие, а не на второ място по лобистки закони и текстове.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10052876
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци