Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990128
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
13.07.2012 03:49 - ГЕРБ прави минимални отстъпки за промени в Изборния кодекс
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0



Застъпниците ще бъдат ограничени, СРС-та ще дебнат за купуване на гласове, ЦИК ще заседава онлайн 20:22 | 10.07.2012 | 1126 прочитания | Полина Паунова Размер на текста image image
image

Снимка: БГНЕС

Министри и вицепремиери да не могат да ръководят предизборните щабове на партиите, както и да не използват държавни коли по време на кампания, предвиждат част от промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ предлага. Те бяха представени пред журналисти в парламента от заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова във вторник, който бе и крайният срок за внасяне на нови текстове.

 

Независимо от критиките за безпрецедентно голям брой изборни нарушения, за слаба изборна администрация и т.н., управляващите дълго упорстваха в нежеланието си да ревизират приетия преди година изборен закон. Предложените сега идеи са минимална крачка напред, но едва ли са достатъчни, за да гарантират провеждането на действително честни избори.

 

Така например ще се премахне абсурдното положение от миналите избори, когато вътрешният министър Цветан Цветанов, известен още като апаратчика на ГЕРБ, който организира и всички структури на управляващата партия, да ръководи предизборния й щаб.

 

По време на кампанията за местния и президентски вот миналата есен всички в ГЕРБ твърдяха, че няма никакъв проблем силовият министър да оглавява изборния щаб, да обикаля градове и села придружен от впечатляваща за гражданите охрана и да "респектира" подобаващо политически опоненти и привържениците им.

 

Промяна в кодекса и заради “промилите” в забранителния списък

 

Управляващите са променили мнението си и по още една скандална тема. Според новоразписаните текстове избирателите, които смятат, че неправомерно са попаднали в т.нар. забранителен списък, с което им се отнема право на глас, ще имат 24 часа да поискат отстраняване на грешката.

 

Веднага след изборите през октомври ГЕРБ изказаха мнение, че засегнатите от забранителните списъци, които не успяха да упражнят конституционното си право на вот са “промили”, както и “незначителен процент”.

 

По думите на Фидосова, ако предложените от нея текстове бъдат приети, забранителният списък трябва да се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от пет дни преди изборния ден. В него всеки гражданин може да направи справка и ако смята, че неправомерно е попаднал в забранителния списък, ще има 24-часов срок, в който да подаде заявление с доказателства и документи, за да бъде изваден.

 

Предвижда се при местен вот за селища с до 50 хиляди избиратели бюлетините да се броят в регионален преброителен център. По отношение на дистанционното електронно гласуване от ГЕРБ предлагат то първо да се експериментира в до 5 секции.

 

“Отворени сме за вариант да се зачетат резултатите още при следващия вот, ако е в малко секции, или да се гласува по интернет в повече секции, но без да се броят гласовете”, обясни Искра Фидосова.
 

Купуване на гласове ще се разследва със СРС

 

Управляващите се съобразиха стриктно с препоръките на ОССЕ в частта за използване на Специални разузнавателни средства (СРС) за изборни измами. Искания за използване на СРС в предизборен период да се изготвят само и единствено от окръжните прокуратури, е идеята на депутатите от ГЕРБ. Подобно право няма да има МВР.

 

“Спецсредствата ще могат да се използват по отношение на престъпни състави от Наказателния кодекс, свързани само с организация за купуване на гласове”, уточни 
заместник-председателят на вътрешната комисия Красимир Ципов. За търговия с гласове в НК ще бъде записан затвор от 1 до 6 години.

 

Само преди седмица правната комисия в Народното събрание прие доклада на подкомисията, контролираща СРС-та и констатира, че броят им се е увеличил драстично, че много малък процент се използват като веществени доказателства, а подслушването е най-разпространения прийом за разследване, заради некомпетентност на служителите на МВР.

 

Заседанията на ЦИК ще се предават онлайн

 

Мнозинството е предвидило ЦИК да бъде юридическо лице със самостоятелен бюджет. Към комисията ще има постоянно действаща администрация, която не може да наброява повече от една втора от членовете на ЦИК т.е. не повече от 12 души.

 

Според председателя на правната комисия, вероятно администрацията ще стартира с 5-7 чиновника. Занапред ЦИК ще трябва да води и поддържа  актуализиран списък на избирателите, като на сайта й ще има линк към данните на ГРАО.

 

ГЕРБ са съгласни заседанията на ЦИК да се предават онлайн – идея, за която месеци наред се бори Институтът за развитие на публичната среда и други граждански организации, и която е подкрепяна и от останалите парламентарни групи. На миналите избори възникнаха няколко скандални ситуации, при които ЦИК взе спорни решения, без да е ясно кой член на комисията как е гласувал, с какви аргументи го е направил и дали въобще е присъствал на заседанието.

 

Районните избирателни комисии също ще имат свои сайтове, на които ще оповестяват решенията си.

 

Проектът на ГЕРБ не предвижда съдебен контрол за всички актове на ЦИК, каквото предложение направи левицата. Не се променя и режимът за откриване на секции в чужбина.
 

Яне Янев получава представителство в ЦИК

 

Управляващите правят и услуга на лидера на РЗС Яне Янев, който на предишните избори се канеше да "уволни" Бойко Борисов, а в последствие отново се превърна в съюзник на ГЕРБ.

 

Управляващите са предвидили ново определение за "парламентарно представените" партии и коалиции, които участват в състава на всички изборни комисии - тези, които са минали 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание на последните парламентарни избори.

 

С този текст от кодекса ще отпадне изискването да имат и парламентарна група към датата на насрочване на изборите. Това беше причината РЗС, която се разпадна още в първата година от мандата на този парламент, да остане без представител в изборните комисии.

 

ЦИК, която е с 5-годишен мандат, вече е избрана за изборите "2 в 1" през 2011 г. и не е ясно дали след новите правила съставът й ще може да се промени.

 

По-рано през деня Янев от своя страна внесе предложение за промяна в закона, с която да бъде вдигната бариерата за влизане в парламента на коалиции. За двупартийните коалиции тя да е четири процента, а за всяка партия над този брой - с по един процент повече, поиска независимият депутат.

 

Медиите ще публикуват на сайтовете си договорите за политическа реклама

 

Според друго предложение на ГЕРБ предоставящите медийни услуги се задължават да декларират на сайтовете си договорите с участниците в изборите.


Физическите лица, които даряват на партиите повече от една минимална за страната работна заплата, ще трябва да декларират писмено откъде са парите.

 

За агитация извън изборния период се предвижда глоба от 2000 до 5000 лв. За агитация се брои, ако на плаката или билборда има призив за гласуване за даден кандидат или партия, или някакъв друг знак, уточни Фидосова. Ако например е само негов портрет - това не е агитация.

 

Застъпници и политически представители

 

Предвижда се всяка партия да има само по един застъпник в секция. На последните избори като проблем бе отчетен огромният брой регистрирани застъпници, което според наблюдатели е начин за контролиране на вота. Неясен обаче остава статутът на политическите представители, с които ГЕРБ подмени застъпниците на вота за президент и кметове.


Занапред партиите или коалициите ще регистрират застъпници на база кандидатска листа, а не на кандидат, както е досега. Броят за един избирателен район на застъпниците не може да надвишава секциите в него. В деня на вота всеки застъпник ще представя пред председателя на съответната СИК удостоверение, в което вече трябва да фигурира и номерът на секцията, в която е.

 

За тази цел ще бъде създаден регистър на застъпниците по аналогия на този за придружителите. Ако една политическа сила участва едновременно в два или повече вида избори, има право общо на един застъпник.

 

Предложенията на всички партии за поправки в изборните правила ще бъдат обсъдени на първо четене от правната комисия в четвъртък, намерението на управляващите е те да бъдат гласувани и в пленарна зала до ваканцията на депутатите, която е през август.



http://www.mediapool.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене