Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.07.2012 05:04 - Забраната за строителство във варненската Морска градина може да се окаже кьорфишек
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: hikari

image
МОРСКАТА ГРАДИНА ВЪВ ВАРНА

Новината, че новият общ устройствен план на Варна ще забрани строителството в Приморския парк на града, шумно разгласена в средата на миналата седмица, най-вероятно ще се окаже "силно преувеличена". Такова съмнение изказа днес арх. Калина Павлова от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. "За обособени части от Морската градина, както и за крайбрежната "Алея Първа", на която в момента "Холдинг Варна" реализира едноименния си инвестиционен проект, вече има влезли в сила план-извадки от подробния устройствен план на т.нар. Приморска зона Варна, каза тя. Той беше изработен още през 2002г. по задание на "Консорциум Алея Първа", в който влизат концесионерите на плажната ивица във Варна и общинският съвет. Въпросните план извадки са влезли в сила и не могат да бъдат спрени за неограничено време от забраните за строителство, издадени във връзка с новия общ устройствен план, чийто проект беше приет миналата сряда", обясни Павлова.
По думите й това означава, че всеки терен във варненската Морска градина, за който е изготвена план-извадка или се намира в процедура по изготвянето й, ще може да бъде застроен безпрепятствено, независимо от факта, че в новия общ устройствен план на Варна цялата територия на Морската градина е отбелязана като парк.
"Подробният устройствен план на приморската зона в града е бил приет през 2002г. като предварителен проект, обясни Калина Павлова. Той е влизал в сила "на парче", като за всеки терен на територията на парка, както и за самата "Алея Първа", са били изготвяни въпросните план-извадки. Така на територията на парка се появиха множество "сгради с обществено предназначение", които по-късно се оказаха жилищни блокове",
каза още тя. 
Че забраната за строителство в парка, може да се окаже "куха" бе индиректно потвърдено и вчера по време на посещението във Варна на зам. министъра на регионалното развитие и благоустройството Лидия Станкова. По нейните думи Законът за устройство на територията дава възможност на кметовете да налагат строителна забрана във връзка с възлагане изработването на нови подробни устройствени планове. Те обаче могат да важат само 2 години и да бъдат удължавани с още една със заповед на министъра на регионалното развитие. Кметът на Варна Кирил Йорданов вече наложи забрана за територията на Морската градина още през 2006г. Тя е изтекла през лятото на 2009г., и според експерти нова забрана, засягаща Приморската зона в града, не може да бъде наложена. Така въпреки гръмко съобщената новина, че "след консултации с премиера и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството" е взето решение в ОУП да бъдат нанесени корекции, които по категоричен начин да забраняват строителството в Приморския парк и Ботаническата градина, ефективното налагане на забраната отново може да се окаже 
невъзможно.
Ако общинските власти във Варна наистина искат да защитят Морската градина, трябва в най-кратки срокове да възложат проектирането на нов подробен устройствен план за зоната, след което бързо да реализират необходимите отчуждителни процедури на засегнатата частна собственост, включително и имотите, за които вече има издадени план-извадки, каза Калина Павлова. "Освен това кметът Кирил Йорданов трябва бързо да реализира парка за обществено ползване, тъй като в противен случай, съгласно сроковете, предвидени в ЗУТ, ако не се справи със задачата си, общината ще бъде принудена да възстанови собствеността на частните лица", обясни тя. Според нея такъв нов подробен устройствен план може да бъде изготвен и съгласно стария териториално- устройствен план на Варна от 1982г.Решението за нанасяне на корекции в окончателния вариант на проекта за нов общ устройствен план на Варна, които да гарантират, че в морската градина няма да се строи, бяха взети след безпрецедентни протести на граждани и екоорганизации, обединени под мотото "Окупирай Варна". Причина за недоволството стана решение на общинския съвет, взето през март м.г., според което в парка можеше да се строи при т.нар. специфични правила. Миналия вторник протестите ескалираха до блокиране на кръстовище и сблъсъци с полицията, при които бяха арестувани трима души. Сред протестиращите бе и бившият външен министър Иван Станчов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041597
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци