Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.07.2012 04:53 - Пожарът на бранището и короядът на подозрението
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: hikari

image

Пожарът на Витоша в резерват Бистришко бранище

Фотограф: Георги Кожухаров

 

Пожарът на Витоша трудно можеше да уцели по-подходящ момент за спекулации.

Той пламна в края на седмицата, в която парламентът прие президентското вето върху промените в Закона за горите, и точно два дни преди решаващото обществено обсъждане за върнатите разпоредби, от което зависеше ще остане ли или не най-спорният текст – поправката, облекчаваща ски строителството.

Властите са на мнение, че пожарът е причинен от човек. Това е предположението и на пожарникарите, и на дирекцията на парк "Витоша", и на столичния главен архитект Петър Диков, и на редица експерти.

Фактите, на които те базират мнението си:

1. Пожарът тръгна от много трудно достъпен район, през който обикновено не минават хора (а и по закон не би трябвало да минават, защото Бистришко бранище е резерват).

2. Мястото не е посещавано от туристи и затова там трудно би могла да се озове случайно подхвърлена бутилка, която да послужи за лупа и да възпламени нещо.

3. В началото на юли тревата още е съвсем зелена – сухият и горещ август, когато обикновено стават горските пожари,0 е  далеч.

Дали пожарът е умишлен, е отделен въпрос. Може да е човешка грешка – случайно подхвърлен фас, било то от турист нарушител или от бракониер. А ако говорим за умисъл, ето какви подозрения събуди огънят.

Версия 1. "Витоша ски" разчиства площ за ски

Понеже пожарът пламна посред протестите срещу поправката "Витоша ски", първото подозрение у някои екоактивисти беше: "Аха, "Витоша ски" разчиства терени - я за писти, я за нещо друго." Казано другояче: като не става с мира, на ти запалка.

До момента нищо не води в тази посока. Според представения досега проект на фирмата за разширяване на ски зона "Алеко" (в крайна сметка върнат през 2011 г. от екоминистерството след съдебни спорове заради некачествена екооценка) никоя от пистите и никой от лифтовете не попада в "Бистришко бранище".

Проектът на фирмата предвижда езеро за изкуствен сняг в близост до резервата, което да се пълни от спускащата се през него р. Янчовска. Според скиците, представени досега от фирмата, обаче то е извън резервата. А и цялото подножие на Резньовете (вр. Голям резен и вр. Малък резен) дели пожара от ски зоната. Самата фирма "Витоша ски" преди дни в писмо до медиите отрече да има някакви планове за територията на резервата. 

Версия 2. Някой иска дървесината

Пожарът пламна във ветровалното петно на резервата, което се е образувало преди 11 години. Тогава - на 22 май 2001 г., там мина унищожителен ветровал (торнадо, смерч), който за броени часове е повалил 50 хектара смърчова гора. Бил е толкова силен, че е съборил и множество вековни дървета, като буквално ги и е изтръгнал с коренищата.

Още от 2001 г. кметството на намиращото се в подножието на изсъхналото петно село Бистрица настоява унищожените дървета да се изнесат. И още тогава Министерството на околната среда и водите (което е отговорно за защитените територии в страната) след консултация с БАН, с еколози и с лесовъди е решило да не се сече.

"Бистришко бранище" е биосферен резерват – кът изолирана от човешка дейност природа с цел да се наблюдават и изследват естествените природни процеси, без антропогенни влияния. В България има още 16 такива резервата. Всички те са с най-висока законова защита и са изключителна държавна собственост. Според Закона за защитените територии степента им на защита е дори по-висока от тази на националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" (които също са изключителна държавна собственост).

От 2001 г. досега дърветата не са изнесени и поради разпространението на един паразит  - короядът типограф, оттогава площта на изсъхналите дървета в резервата е нараснала в пъти. Става дума обаче за изсъхнала дървесина, която може да се използва само за огрев например, не и за дървопреработване, така че тя надали е привлекателна за добив и бизнес. До резервата няма и горски пътища, по които да бъде изнесена, което създава сериозни пробойни и в тази версия.

Версия 3. Да натопим еколозите

Решението да се оставят повалените дървета в резервата е свързано и с двама от най-активните водачи на екопротестите срещу Закона за горите (в частност поправката "Витоша ски") – съпредседателят на партия "Зелените" Андрей Ковачев и бившият директор на природен парк "Витоша" (в който попада резерватът) Тома Белев, сега член на сдружение "Зелен Балкани".

Когато екоминистерството е потърсило становището на учените от БАН, на дирекцията на парка и на природозащитните организации, и двамата са дали становища сухите дървета да не се изнасят от защитената територия и тя да бъде оставена да се самовъзстанови.

Поради което след пламването на пожара бяха обвинени от "Витоша ски" и сдружението "Природата за хората", че са основни виновници за бедствието.

Бизнесменът Филип Цанов, председател на "Природата за хората", обяви пред медиите, че тъкмо заради Белев и Ковачев било взето решението да не се маха сухата дървесина. Цанов обяви, че дори БАН са препоръчали да се махнат повалените дървета, но заради "твърдоглавието" на еколозите ей на каква се случи тя… И така в някои медии – същите, които бяха рупор на черния пиар срещу Тома Белев, докато беше шеф на парка и противостоеше на плановете на "Витоша ски", тази седмица излязоха заглавия, че "зеленият октопод" стоял зад пожара на Витоша.

Казаното от Цанов за становището на БАН е доста изопачено (точно колкото изопачено беше и твърдението на сдружението му за последния доклад на ЮНЕСКО за ски зона Банско, че бил едва ли не положителен). Истина е, че отделни учени от Института за гората на БАН са изказвали мнение, че сухата дървесина трябва да се изнесе от "Бистришко бранище". Техни колеги от института по ботаника например са дали противоположното мнение. В крайна сметка официалното становище на академията от септември 2001 г., подписано от тогавашния й председател акад. Иван Юхновски, до тогавашния екоминистър Долорес Арсенова е било, че сухата дървесина не трябва да се вади от резервата и препоръчва серия други мерки за ограничаването на корояда.

Обвиненията на "Витоша ски" към Тома Белев за състоянието на "Бистришко бранище" не са от вчера. Фирмата, която с покупката на Симеоновския и Драгалевския лифт в края на 2007 г. от Столичната община стана собственик на повечето ски съоръжения на Витоша, отдавна има спорове с Белев. Бившият парков директор следеше под лупа всичките й действия и се противопоставяше на плановете й да разшири ски зона "Алеко" на всяка цена. Той беше и инициатор на прокурорската проверка за взривените през 2008 г. морени до х. Алеко за разчистване на ски път, която не стигна до никъде.

Случаят "Бистришко бранище" беше един от удобните флангове за атаката на фирмата срещу неудобния директор – в предишните няколко години той многократно бе обвиняван чрез медиите, че пречи на фирмата, а видите ли, не си върши работата и оставя парка си да гние.

Всъщност парковият директор реално няма власт за вземането на решения за резерватите. Санитарна сеч в случай на такова бедствие може да разреши само екоминистерството след положително становище на БАН и Националния съвет по биологично разнообразие (консултативен орган към министъра на околната среда).

Наистина пожарът на Витоша трудно можеше да уцели по-подходящ момент за спекулации.
От Милен Енчев




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038128
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци