Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.07.2012 03:03 - Новград сведе глава в знак на дълбока признателност пред безсмъртния подвиг на Хаджи Димитър и Караджата
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: zabunova

6 ЮЛИ 2012
    
    Вярно на традицията, село Новград отбеляза тържествено 144-та годишнина от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българска земя. Организирано от ръководството на Община Ценово и кметство Новград, то се състоя на 6 юли 2012 година и започна с поставянето на цветя пред обелиска на дунавския бряг, издигнат през 1968 година в памет на 127-те от четата на Хаджи Димитър и Караджата, пред които има само един път към отечеството: “Свобода или смърт!” - никоя национална революция не е носила върху знамето си такава страховита алтернатива!
    По-късно вечерта пред сбралото се на площада в центъра на селото мнозинство кметът на Новград Тодор Асенов откри тържеството, обръщайки се към гордостта, която внушава у всеки българин подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Той сподели своя респект от чувството за историческа памет, която гражданите на Община Ценово са имали през годините към слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг и признателността на хората на Новград, изразила се чрез труд в изграждането на паметника преди 44 години. Като напомни за безмерното родолюбието на деди и прадеди, Тодор Асенов поздрави всички със светлата годишнина и им пожела силна воля и дух, каквито са имали хората, които са се борили за свободата ни.
    В тържественото честване се включиха и Данчо Минков, председател на ОбС – Ценово, д-р Петър Петров, кмет на Община Ценово, Валентин Панайотов - председател на ОбС – Борово и Георги Георгиев – кмет на Община Борово, Петър Дулев - кмет на община Белене, Анелия Тюркеджиева, предсеадтел на ОбС - Бяла, инж. Любомир Спирдонов, зам. -кмет на Бяла. Тук бяха и Василий Колясев, консул на Генерално консулство на Русия в Русе, Димитър Вълков, капитан от резерва, председател Регионалният СОСЗР - Русе, общински съветници и кметове на населените места от община Ценово.
    Официално слово за значението на четата на двамата войводи, минала Дунава през нощта на 6 срещу 7 юли преди 144 години и за по-малко от седмица прекосила Дунавската равнина, произнесе д-р Петър Петров, кмет на Община Ценово. Той акцентува върху факта, че изминавайки около 100 километра неотстъпно, още от самото начало, четатата е била преследвана от турска потеря и води тежки сражения, при едно от които е пленен Стефан Караджа. А в последната си битка на 18 юли на Бузлуджа, е убит и войводата Хаджи Димитър. Курбан пред олтара на българското освобождение стават и повечето четници, погребани на 20 юли преди 144 години. “Това е първата чета, преминала на Българска територия, с истински военни командири (с военно образование), водеща модерен за времето си начин на бой с противника, включително и окопаване! – не без гордост обяви д-р Петров, споменавайки военните командири в четата Иван Попхристов – Ванката и Еремия Българов, благодарение на които тежки загуби търпи и противникът. “Тези български юнаци, които бяха на чет повече от 120 души, показаха чудеса от юначество, на четири места се биха юнашки с турците и все ги победиха и много турски и черкезки майки разплакаха! - цитира кметът Бачо Киро - очевидец на събитията. - Самите турци казваха, че имало от тях убити и ранени в тези четири битки около 1200 души. Тези наши народни поборници показаха се достойни Крумовци и Асеновци. Техните духове ще бъдат в небесните жилища спокойни, защото на милата си майка България те са били синове достойни!”.
    Словата за високата оценка на чуждестранните консули за четата с истински военни командири (с военно образование), водеща модерен за времето си начин на бой с противника, наляха още национално самочувствие у изпълнилите площада пред читалището хора, а клетвата на въстаниците – взрив от сърдчечна преданост и трагична жертвоготовност, сля времената – преди и след: “Аз пред Бога и пред народа в името на нашето драгоценно Отечество заклевам се какво, че залагам и прежалвам живота си за борба с неприятелите на народа си и до последното издъхвание ще бъда верен на тоя подвиг; няма да се подлъжа и подкупя за никакво имане; щото да работя срещу народа си, или за полза на другите, или за лична и користна полза; приемам всичките длъжности, които ми се четоха в закона. Ако не остана верен на тази клетва, Бог да ме порази изясно и юнаците да ме съдят и накажат според закона!”
   Пожелавайки на присъстващите трайни успехи, щастие, топлина и хармония, кметът ги окуражи: “Трябва да имаме надежди, надежди за доброто, колкото и да е трудно в момента! Надежди, че ще бъде и пребъде националната издръжливост на България по тези земи, където българите са живели 13 века и на които живеем сега!”
    Бе прочетен Благодарствен адрес от Областния управител – Русе, в който Стефко Бурджиев отправя най-искрени поздрави към всички жителите на село Новград и Община Ценово, тачещи паметта на нашите освободители и герои, защото “подвигът на четниците укрепи вярата на народа в собствените му сили и му показа, че няма невъзможни неща! Благодарение на светлия пример на такива родолюбци България възкръсва след 5-вековно потисничество!”
    Поздравления адреси бяха пратили и Петър Дулев, кмет на Община Белене, Станислав Благов, кмет на Свищов, засл. проф.Васил Пенчев – председател на Общински съвет- Русе, Пламен Стоилов кмет на Русе, Кольо Келерджиев, кмет на Бяла и Анелия Тюркеджиева, председател на ОбС-Бяла.
    В тържествената вечерна проверка в горещата вечер над Новград прозвучаха имената на героите, издълбани в гранитните обелиски под небето на България. До Раковски, Караджата, Хаджи Димитър, Левски, Бенковски, Поп Харитон, Христо Ботев, Филип Тотю и Панайот Хитов, Гоце Делчев и Яне Сандански, бяха наредени и свидните жертви на свободата от Община Ценово, продължили борбата през Отечествената война и оставили костите си далеч от родната земя. В тази героична летопис Новград влиза с Лазар Николов, Панайот Рашков, Петко Василев; Джулюница с Върбан Цвятков; Кривина – с Кольо Ботев, Цаньо Трифонов и Цвятко Христов; Пиперково – с Енчо Русев, Илия Павлов, Ламби Митков, Недялко Тодоров Георгиев; Караманово – с Ангел Тодоров, Пашан Ангелов, Ангел Бончев, Георги Ганчев, Енчо Георгиев и Христо Дочев; Ценово – с Върбан Тончев, Тони Тодоров, Петър Коцев, Илия Танев; Долна Студена – Иван Ангелов, Велико Дочев, Грини Николов, Крум Леонов, Игнат Илиев, Минко Ламбев!
    След едноминутно мълчание снопове цветя от огнени ракети дълго черта над главите вечерната заря, проведена от приятели на Новград от град Левски.
    Накрая, домакинът Тодор Асенов поздрави и приятелите на Новград - Клуб “Традиция” –Русе, благодари за дарителския жест на ЦКБ – Русе, Офис Експерт и Михаил Билев от Караманово, с помощта на които тържественото отбелязване на славната годишнина стори път в сърцата за кръвта и паметта на героите на българската свобода.
    Започнал с изпълненията на самодейните състави на Новград - Танцова формация “Дивна”, песните на Георги Георгиев, на женска певческа група „Здравец” с художествен ръководител Димка Танева и красивата игра на танцов състав “Полянче” при НЧ “Христо Ботев”, празникът продължи с концерт на оркестър “Фаворит” от Свищов.

    Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038155
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци