Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988886
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
10.07.2012 01:28 - Николай Николов: В Министерство на отбраната има само два хеликоптера, оборудвани специално за гасене на пожари
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2184 Коментари: 0 Гласове:
0



image Мнение Размер на шрифта : image image image image Николай Николов: В Министерство на отбраната има само два хеликоптера, оборудвани специално за гасене на пожари 08 юли 2012 | 18:55 | Нова телевизия, "На четири очи" Начало / Мнение Главен инспектор Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението

Водещ: В студиото вече е главен комисар Николай Николов. Добре дошли. Директор на ГД „Пожарна безопасност” и защита на населението. Да изчета както се казва протокол. Иначе за хората е шефът на пожарната в България. Нали така можем да го кажем?
Николай Николов: Дългото име е по-правилно.
Водещ: По-правилно, аз затова го изчетох. Първо кажете колко декара жива горя изгоря на Витоша?
Николай Николов: Единици са дърветата, които изгоряха...
Водещ: Единици?
Николай Николов: Единици дървета изгоряха, тоест жива гора не повече от един декар.
Водещ: Това е невероятно, защото аз чета разни неща, но очевидно трябва да се доверим на вас. Добре, каква оценка си давате за работата, тогава така да попитам? На вас, на пожарникарите.
Николай Николов: Хората, които бяха на терена, моите колеги, Министерство на отбраната, горските стопанства, за доброволците по-нататък ще поговоря, са едни изключителни професионалисти. А по отношение на моите момчета, те получиха най-високо признание в Русия и в Израел. Нещо любопитно, което може би не знаете, в Израел има засадено дърво в чест на нашите пожарникари. Това е най-високата чест. Така че това, което направиха моите колеги, е чудесно, огромна дейност, огромна работа, изключителни професионалисти, за което аз им благодаря.
Водещ: Сега, това е от едната страна – изключителни професионалисти. Обаче хората си казват – една седмица гасим един малък пожар.
Николай Николов: Нека да ви кажа нещо за този малък пожар. Всяко нещо започва от малко и този пожар започна от центъра на бранището, от най-непристъпното място. На третия час той вече е около 50 декара. На 12-тия час, ако не беше нашата намеса, трябваше да бъде на приблизително 1500 декара. Това е пожар, който е изключително труден за гасене по няколко причини.
Водещ: Първата е, че е на труднодостъпно място, доколкото разбрах.
Николай Николов: Ясно е труднодостъпното място. Отделно самият терен – виждате за какво става дума. Това са преплетени дървета на височина човешки бой. Там минаване няма. Хората пълзяха отгоре и отдолу. И четири часа тежък преход пеша със снаряжението, ти се изправяш пред огън четири-пет метра. Какво правите? Няма вода, няма техника, не може да отиде техниката там. Това беше изключителен проблем, затова и пожарът взе такива площи. За радост не го допуснахме да излезе извън падналата суха гора, повредената от смерча.
Водещ: Добре, обаче аз ще ви задам въпросите, които са, как да кажа, вие може да ги опровергавате, но тези въпроси са на скептиците. Чух преди дни някой да казва, че водата, която пада от хеликоптерите, на практика не можела да падне до гората, защото се изпарявала във въздуха. Така ли е?
Николай Николов: В първия момент е така. В първия момент. Там, когато пламъците са много високи, температурата е повече от 500 градуса, за да слезе хеликоптер долу ниско на правилното място да пусне водата, е изключително тежка и рискована ситуацията и голяма част от водата се изпарява, но тя си върши своята работа. Нека да благодаря на колегите от ВВС, свършиха изключителна работа. А пък и двамата пилоти лично ги познавам, мога да им кажа едно голямо благодаря. Страхотни бяха.
Водещ: Само два хеликоптера ли имаме за гасене на пожари?
Николай Николов: Да, в МО има само два хеликоптера. Те са оборудвани специално за гасене на пожари с /.../ - това са големите кофи, които ги виждате на снимките. Има една частна фирма „Хелиеър”, която също е лицензирана за гасене на пожари с хеликоптер.
Водещ: Тя включи ли се?
Николай Николов: Да, тя беше другата, това беше третият хеликоптер.
Водещ: Добре, кажете това достатъчно ли е – два хеликоптера за пожари? Ами ако бяха лумнали три пожара в този момент или четири?
Николай Николов: Категорично недостатъчно, ако са три или четири, както в момента има един също доста сериозен пожар на 30 км оттук. Не са достатъчни, поради което разговаряхме преди десетина дни още с министър Цветанов и министър Караджова по програма „Околна среда” да закупим нова летателна техника. И ще закупим вероятно догодина.
Водещ: Така е, защото всички се плашат, щом за един, вие казвате, че не е малък, но от снимките виждам, че в началото е бил малък, ние не можем да се справим една седмица, но ако лумнат пет пожара, ние можем да пламнем и да изгорим. И нещо друго, защо отказахте помощта, която предложи Израел, доколкото си спомням, предложи и още някой. Кому беше нужна тази гордост, вместо да се спре този огнен ад?
Николай Николов: Не става дума за гордост. Не е така.
Водещ: А защо отказахте?
Николай Николов: Има нещо, което убягва. Още първия ден вечерта задействахме механизма на Гражданска защита в Европа. Пуснахме нашето искане, предупредихме, че пожарът, който е на Витоша е доста сериозен, сложен като обстановка, невъзможно е да се вкара наземна сила и ще очакваме помощ от Европа, съдействие с хеликоптери за гасене на този горски пожар.
Водещ: Така.
Николай Николов: Обстановката обаче в Европа беше изключително тежка. В България горяха 50-100 декара, 200, 1000 да са били в цялата страна, в Италия, Франция, Португалия, Гърция по това време горяха хиляди хектари. Това беше една от причините да не приемем помощта.
Водещ: Защото сте солидарни с другите. Но при условие, че са ни го предложили... Сега, не е хубаво така да се говори, но пък предложили са ни, защо пък да не го изгасим нашия пожар?
Николай Николов: Самолетите, които трябваше да дойдат от Израел, носят вода по-малко от нашите хеликоптери, с които разполагахме. В момента, в който те казаха: да, готови сме да ги изпратим, ние вече бяхме надвили пожара, бяхме изградили просеката и аз се чувствах спокоен, че няма да избяга.
Водещ: Кой взе решението да не приемаме помощта? Вие ли?
Николай Николов: Аз предложих, да.
Водещ: Като казахте просека, сега ще ви кажа някои от критиките на доброволците, защото... Преди това ще обобщя. Аз наистина прочетох повечето неща, които те са казали, споделили и така. Те наистина смятат, че пожарникарите са били страшно сърцати хора, но изключително много критикуват организацията на работата. Една от първите критики е, че късно сте започнали да правите просеки. Приемате ли това обвинение?
Николай Николов: Не. Ще ви кажа за просеката.
Водещ: Кажете.
Николай Николов: Просеката започна на втория ден сутринта с подръчни средства – резачки. Ето виждате тук точно това показват – с резачки. А едва на третия ден успяха да се включат булдозерите. Те правеха не само просека, а път. Беше необходимо да съгласуваме всички действия с МОСВ, така че знаейки какво...
Водещ: Министерство на околната среда и водите. Защо трябва да ги... Това не е ли извънредна ситуация, за да чакате разрешение от министерството?
Николай Николов: Не. Времето за подготовка, докато качим булдозерите, това са може би десет часа бяха необходими на единия булдозер да се качи горе, да си проправи път, да отиде на мястото и да се включи в действията. Така че ние започнахме още на първия ден просеката.
Водещ: Да, аз чух Мирослав Найденов да говори, че министерството там закъснели с разрешението или че сте чакали.
Николай Николов: Не, не, няма такава процедура.
Водещ: Въпросът е – при пожар какво ще чакате разрешение? Вие повече разбирате какво трябва да направите, за да изгасите пожара.
Николай Николов: Не сме чакали, започнахме веднага да правим просеката. Истинската просека, това, което показа, че вече можем да владеем положението, бяха булдозерите, минавайки след нашите хора. И тогава стана истинска просека, дотогава не беше просека.
Водещ: Добре, сега ще ви прочета, аз го прочетох в „Медия пул”, на Мирела Заричинова, тя е била доброволка. Само да ви кажа, извадих една малка частица. „Оказа се, че нито армията в един момент, нито пожарната на място не разполагаха с gps. Тогава Андрей, явно един от другите доброволци, извади личния си gps и продиктува координатите (очевидно там на пожара). След по-малко от 10 минути хеликоптерите дойдоха и започнаха да хвърлят вода на точното място, а не напосоки, както досега”. Вярно ли е, че не сте разполагали с gps?
Николай Николов: Не е вярно.
Водещ: Не е вярно?
Николай Николов: Не е вярно, разбира се. Аз... Може да е имало конкретен случай на самото място. Там работеха повече от 600 човека в самия пожар. Много е възможно на отделно място, 50-те или 100-те, да е имало някаква групичка от трима-четирима души, които не са имали даже и мобилен телефон с gps. Възможно е, но...
Водещ: Възможно е на определено място, но по принцип си имате gps-и и са оборудвани вашите хора, така ли?
Николай Николов: Разбира се. Това е новата TETRA система, която е една от най-модерните системи.
Водещ: Ето какво още казват: „Пожарникари, военни лежаха и чакаха заповеди, които не идваха или си противоречаха”.
Николай Николов: Нека да ви кажа нещо.
Водещ: Кажете.
Николай Николов: Всяка сутрин ние обсъждахме детайлно задачите, които престоят за деня. Най-важната ни задача беше да поставим точната задача на доброволците, защото дейностите, които бяха горе, са високо рискови, опасни за здравето. И рискът, който поехме с тяхното включване, беше много голям, за който обаче да ви кажа определено не съжалявам. Хората свършиха чудесна работа. Чудесна, за която им благодаря.
Водещ: Не, това е наистина прекрасно – тези доброволци. Това е... друга България се видя в момента.
Николай Николов: Така. Ето това е нещото, което показа, че ние сме на прав път. На прав път, защото преди две седмици се опитахме с наредба на Министерски съвет да урегулираме точно тези процеси - хората, които се включват в такива високорискови операции, да бъдат предварително подготвени, а не напълно неподготвени, незнаейки какво ги очаква и ние в крачка да им поставяме задачите. Още веднъж казвам, страхотна работа свършиха. Още повече, до два-три дни надявам се да приключим с гасенето, ще разчитаме отново всичкото, което го качихме горе, да бъде свалено.
Водещ: Ще разчитате на доброволци?
Николай Николов: Да, ще ги призова да помогнат, защото те наистина много багаж, много съоръжения за гасене отнесоха нагоре, много шлангове, помпи. Съжалявам обаче, че тяхната любов към планината, ентусиазмът за гасенето на този пожар, беше използван от група хора за, според мен, за цели, които не синхронизираха в цялостната ни дейност.
Водещ: Какво имате предвид? Тези, които ви критикуват?
Николай Николов: Не. Имам предвид невярната информация, която излезе в много от медиите, и то информация непроверена. Долу до щаба работиха координатори, които не бяха наши координатори, координираха медийната политика на група хора, не на всички доброволци, на една малка група хора. Затова смятам, че те бяха употребени. Още повече, разговорът, който дочух на десет метра от мен, беше: „Това е правилният път, да продължаваме така, те ще поддадат”. Кои „те” не знам, дали аз, щабът или някой друг, не мога да си отговоря.
Водещ: Битката между какво и какво е, между кого и кого е?
Николай Николов: И аз си задавам този въпрос. Не знам. И защо трябваше пожарната служба да бъде употребена по този начин? Не знам. Просто... Но нека да се върнем натам към доброто, което си направихме като анализ. Доброто е, че ентусиазмът на хората е налице. Това, което ние се притеснявахме, че българинът е забравил доброволчеството, такова, каквото е било до 40-те години на миналия век, явно не е така. Имаме шанс да възродим това нещо. Разговаряме активно с колегите от западните страни, там, където това доброволчество е изключително добре развито, начините, организацията, как да направим така, че в България да възродим нещата и в общи линии да получим един модел, който се базира на малка група професионалисти с една огромна армия доброволци, готови да се включат всеки един момент в такива рискови операции. Готови в смисъл добре подготвени, обучени, екипирани.
Водещ: Добре, кажете сега какво става с пожара, точно в какво състояние е? Очевидно няма пожар, няма пламъци.
Николай Николов: О, пожар има все още.
Водещ: Още? Къде?
Николай Николов: В мястото на пожара, на цялата му територия вътре има отделни огнища, да ги наречем огромни дънери, които все още не са загасени. Затова и не обявяваме официално край на нашите действия.
Водещ: Значи не е просто тлеене, има и пламъци?
Николай Николов: Не, не, пламъци няма. Тлеене. Това е торф отдолу под морените, около дънерите.
Водещ: Аз говоря за пламъци. Пламъци няма?
Николай Николов: Няма. Няма. Даже и дим не се вижда.
Водещ: Но предстои много работа?
Николай Николов: Ами предстои много работа, защото всяко нещо трябва да се, терминът на жаргон е лопатиране – с лопата да се мине, на ръка да се пипне.
Водещ: Борисов даваше ли ви акъл, нали е пожарникар? Бъркаше ли ви се в работата?
Николай Николов: Не. Първото нещо, което се случи при нас, е... всъщност шест години съм учил за това нещо.
Водещ: И той. И затова питам.
Николай Николов: И той, да. Той ми е бил и преподавател известно време. Беше, е, че отговорност за цялостната работа носи човекът на място. А той ми се обаждаше, в интерес на истината, много често. И когато...
Водещ: И наистина не ви се намесваше?
Николай Николов: Не. Питаше ме от какво имам нужда. И сме говорили. Но да ми каже: направи това, това – не.
Водещ: Изцяло е ваша отговорността. Добре.
Николай Николов: Аз казах вече.
Водещ: Добре. Сега, разбрахте ли, като финален въпрос, защо лумна този пожар? Вие като професионалисти, аз знам, че няма да издадете присъда и да кажете категорично, но не може да не се досещате как е тръгнало. Някаква версия ваша?
Николай Николов: Хайде да не е версия, да е да речем...
Водещ: Подозрение.
Николай Николов: Водим разговори с мои колеги. Значи, ние считаме, че... като се върнахме назад, проверихме имало ли е бури или нещо подобно. Не е имало. Значи не е от мълния. И най-вероятно е някаква човешка грешка, човешка намеса по-скоро. Дали е грешка, дали е намеса, няма да го коментирам. Възможно е бракониер, минавайки оттам, пушейки цигара да е направил това. Възможно е хора от отсрещния склон да са гърмели с ракети, да е станало. Умисъл към момента не подозирам.
Водещ: Не откривате?
Николай Николов: Не мога да кажа, това е много тежко да кажеш: да, този пожар е умислен. С какви мотиви? Не намирам мотиви.
Водещ: Е, аз четох, по теорията на конспирациите на моя предишен гост мога да измисля две-три версии, които да навържа от това, което прочетох, ама нека да не спекулираме наистина, защото това е...
Николай Николов: Не, не, не бих си позволил такова нещо.
Водещ: Въпросът ми, съвсем финално с да или не, колко техника ни трябва? Всъщност не с да и не, а с някакво количество да говорим – колко техника ни трябва, за да може...
Николай Николов: Специално за горските пожари?
Водещ: За горските. Наистина сърцето ме боли като гори гора. Това е ужасно.
Николай Николов: И мен. Ще ви кажа за техниката. В момента се водят преговори с Европейската комисия, за да може около сто милиона евро следващата година да бъдат вложени за съоръжения и техника за закупуване на специални уреди точно за тези горски пожари. 50 са за горски пожари, 50 са за наводнения. Дано нашите управляващи успеят да убедят Европейската комисия да направим това. Всъщност аз съм оптимист.
Водещ: А от бюджета нещо?
Николай Николов: От бюджета до края на годината...
Водещ: Не сте оптимист?
Николай Николов: Напротив. До края на годината, хайде да не кажа точно, около 70 автомобила ще купим специално с оборудване, с всички тези неща.
Водещ: Благодаря ви, комисар Николов. Желая ви да имате по-малко работа това лято, но като гледам какви са температурите, много ме е страх.
Николай Николов: Аз ви благодаря. Колегите в момента работят до Ихтиман, там доста сериозен пожар също. Така че и там ще трябва да отиде да видя.
Водещ: Дано имате по-малко работа. Благодаря ви за този разговор.
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях © 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
http://www.focus-news.net



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене