Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991840
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
06.07.2012 01:08 - НОВ ЦЕНОВИ ШОК - увеличават цената на тока от ноември 2012
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: kozme





                                           НЕК   ПРЕД  ФАЛИТ

        електроенергията,
                                топлофикацията,
                                          зелената енергия и спекулантите

image




Кой държи информацията

Бумът на фотоволтаичните проекти обаче беше ясен отдавна. Министър Добрев предупреди още преди месец в интервю за "Капитал", че ръстът ще бъде по-сериозен от предвижданото от ДКЕВР. Председателят на комисията Ангел Семерджиев твърди, че регулаторът няма как да прави по-детайлни прогнози, тъй като той не събира информация, а се основава на подадени към него данни от НЕК и ЕРП – когато те закъсняват, оценките на регулатора неизбежно са грешни. Освен това с промените в закона за енергетиката от миналата година комисията вече не издава сертификатите за зелена енергия, а Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Т.е. най-детайлната информация е в изпълнителната власт.


"Да се наливат средства в НЕК"

Депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров определи предложението като "безсмислица, популизъм". "Ако искаха, ГЕРБ можеха да ограничат бума още през миналата година, но не го направиха, защото там има много техни проекти." Овчаров припомня, че е предлагал в регулатора да има наистина независими представители на неправителствени организации, синдикатите и работодателите. "Защото те сега са просто едни правителствени чиновници."


Първанов осигурил енергийните проекти и...."Аз съм осигурил „Белене" и целия голям шлем – тези енергийни проекти, на които той се радва или които оспорва. „Южен поток" съм го постигнал, аз заедно с президента Путин. Аз съм осигурил трасетата и източниците на този газ,  който трябва да мине или през Грузия, или по друг маршрут....."


НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2012


Българите още се опитват да преглътнат 13-процентното увеличение от юли, а вече им се готви ново

 Отново ще има вдигане на цените на тока, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Без притеснения той обяви промяната, въпреки че българите още не могат да се съвземат от ценовия шок, който надвисна над главите им от юли.

Още поне 10 процента нагоре обаче ни очаква по всяка вероятност от ноември…Оправданието пак е свързано със зелената енергия, което пък щяло все някога да ни поевтини електричеството.

Тези подробности обаче никак не тревожат Семерджиев, защото неговата заплата е 8000 лева. Всички знаем средната такава у нас, както и тежкото социално положение, в което се намират мнозина.




* * *
Газов шок,защо?
Вместо обещаното поевтиняване от 1 юли горивото ще поскъпне за пореден път
Газът трябва да е по-евтин,защото....
В замяна на по-активно съдействие за изграждането на Южен поток България ще получава с 11 процента по евтин газ от Русия през оставащите 9 месеца от договора за доставка на суровината с "Газпром". Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерски съвет,но  документите не са подписани.

Динената кора върху която Гебр се подхлъзнаха доверчиво и наивно - АЕЦ Белене,според бившия президент, Белене би била "светлото" бъдеще на България.Но, поради липса на инвеститори, строежа на АЕЦ Белене беше спряна. На нейно място ще бъде построена газстанция, а реактора - преместен в Козлодуй.

Цената на ел.енергията трябваше да бъде намалена, но......това не се случи.

Проблемите тук са два: първо, правителството побърза да се похвали с поевтиняване и така даде грешен сигнал на бизнеса какво да очаква и планира. И второ, новото вдигане на цената, която само за година вече скочи с над 30%, прави българските предприятия неконкурентни. Но пък са сметка на това, данъкоплатците станаха още по-бедни и безработицата нарастна драстично (фалираха и фирми и търговци).

ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ -  която не струва пукната пара, енергията която ни е подарена от нашето Слънце.  

Въпреки безплатната енергия, голямага ЛАМЯ - НЕК, ще спечели от спекулативните цени които ще плащат българските потребители.


Обещано, но неполучено

"Към настоящия момент въпреки положените усилия не е възможно да бъдат отчетени постигнатите, включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията, са подписани от "Булгаргаз", предоставени на доставчиците ни, но все още неофициализирани от тяхна страна.


Газпром увеличава цените

Защо поскъпва газта

Часове след като самият министър заяви, че от началото на юли вместо намаление най-вероятно ще има поскъпване на природния газ, от "Булгаргаз" потвърдиха прогнозата. Основната причина, която газовото дружество изтъква за исканото увеличение, е по-високия курс на щатския долар през второто тримесечие на годината. Едва ли обаче по-скъпият с 5.2% долар може да оправдае исканото увеличение от 16%. Останалите фактори, посочени от "Булгаргаз", не дават отговор на каква база е формирано то, а негови представители не бяха намерени за допълнителен коментар. От дружеството само посочват, че исканото поскъпване се дължи на "несбъдването" на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за второто тримесечие и необходимостта от по-високи приходи на дружеството".

****
Енергията - защо поскъпва

Овчаров смята, че резкият скок на цената на електроенергията се дължи на желанието да се наливат средства в НЕК, която в последните две години бе почти доведена до фалит и беше на границата да спре да обслужва банковите си заеми. Сред депутати от опозицията има подозрения, че ДКЕВР всъщност е предложила по-висока надбавка именно затова.

ДКЕВР знаят къде отива всяка стотинка, платена от потребителя, но не казват

ДКЕВР - това е комисия,която не произвежда нищо.
Комисията подръжничко на промените, но със скала нагоре в цените, а не поевтиняване. Това е комисията, която работи и обслужва интересите на инвеститорите, но нве и в полза на потребителите.

*****
Мненията на политиците:

„През 2010 година съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) беше назначен от премиера Бойко Борисов. От комисията дълго време твърдяха, че няма да има шоково поскъпване на тока, впоследствие обещаваха „ограничаване" на ценовия удар до 10 %, а в крайна сметка се оказа, че цените за потребители се увеличават с 13 %", се казва още в позицията на сдружението "България на гражданите".

Заради това за пореден път оставаме с впечатление, че ДКЕВР е под силно политическо, но и корпоративно влияние и че едни или други ценови решения не се взимат на база реални аргументи и ясни методики, смятат от сдружението.

По времето на правителството на Виденов (БСП) България фалира за първи път, цените и услугите бяха катастрофално увеличени за да се напълни държавната хазна. Данъците скочиха а лихвите в банките оправдаха необезпечените кредити. Фалираха търговски фирми, а кредитните милионери се преселиха в новите си имения в Европа,инкогнито и останаха безнаказани и до сега.

Цените на потреблението от тогава до сега непрекъснато растат на горе, стремително и прогресивно. Ток, вода и газ - необходимост за нормален живот на българското общество. Тези ресурси променяха своите стойности като цена, но без да променят качеството си и намерението на правителствата за поевтиняване на живота на българина, не се оправдаха.

Въпреки евтиният ток произведен от ВЕИ, НЕК поиска нови по-високи ставки.

Къде са печалбите на НЕК
На кои острови почиват директорите на дружеството,какви имати притежават  и какви коли карат?
НЕК е пред фалит??

Овчаров обвини управляващите, че са виновни за задлъжнялото състояние на НЕК с над 2 милиарда лева. Той изненада управляващите с една новиниа - НЕК трябва да връща 300 милиона лева, отпуснати й от кабинета "Станишев" за закупуване на оборудване за АЕЦ Белене.Според Овчаров грубата сметка показва, че "авантюрата АЕЦ Белене" ще струва на НЕК близо 3 милиарда лева.


Ябълката на раздора - АЕЦ Белене
Красимир Велчев от ГЕРБ:

"Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ  заварило подписани договори за 1800 мегавата от фотоволтаици подписани още през 2008 година. Ако вашето правителство(БСП) през 2007, 2008 и 2009 г. беше се престрашило да сложи един подпис, сега нямаше да обикаляте България и да събирате подписи в подкрепа за АЕЦ Белене, коментира и Цвета Караянчева, повтаряйки тезата на премиера.

Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ Белене, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани.Това заяви и Мартин Димитров от СДС. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха Белене, допълни той.Според него по време на Тройната коалиция е имало хаос във ВЕИ проектите.

Печатната грешка на социалистите и объркването с ценообразуването в ВЕИ договорите.


Кой създаде тези закони за фотоволтаиците през 2007/8 г.подписани от правителството на Станишев ?
Как сега на една фирма да се дава а на друга да не се дава, ако и двете отговарят на изискванията на закона?

А ПЪК И  ПРОБЛЕМА НЕ Е ВЪВ ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА. ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ЕДИН ОТ НАЙ ЕВТИНИТЕ В ЕВРОПА.

ПРОБЛЕМА Е САМО ЕДИН - НИСКИ ЗАПЛАТИ и ПЕНСИИ в България.

САМО ЧЕ, СЕГА ПО ГОЛЕМИЯ ПРОЦЕНТ РАБОТОДАТЕЛИ СЕ ОКАЗАХА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП И ОЛИГАРСИТЕ СЪЗДАДЕНИ ОТ ТЯХ.
------------------------------------
--------------------------

Ако се направи закон,който гарантира на българите с всяко увеличение на цените на производителите, да растат и увеличението на МРЗ, пенсиите и социалните добавки,инвалидни пенсии и помощи. Така,пропорционално живота на българите ще се променя към добро ( т.е. ще има развитие - еволюция).

-----------------------------------------------------------------

Къде бяха протестиращите, когато Станишев подписваше договорите за ВЕИ?
Другата алтернатива за излизане от тази нелепа ситуация е:
Помолете Станишев да развали договорите, които е правил, заради които се стигна до тия цени в момента.





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене