Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.07.2012 16:36 - Специалистът по горска екология и ландшафтна архитектура Пол Матюс: България ще има проблем с горите си след 10 години
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: hikari

Пол Матюс, президент на канадската фирма Екосайн, специализирана в устойчиво (environmentally sensitive) планиране и комплексен дизайн на планински курорти, в интервю за Агенция "Фокус". От основаването на Екосайн през 1975 г до днес, Матюс е ръководил планирането и дизайна на повече от 360 водещи планински курорти в повече от 33 страни. Матюс е натрупал съществен и пространен опит и има остро око за определяне мястото и доброто планиране на лифтове и писти в планинските зони. С неговата експертност и вещина в планирането на зимни курорти той е направил анализ и препланиране на няколко традиционни зимни алпийски курорти като Сьолден, Цермат, Куршавел, Давос, Ароза, Вербие, които в резултат значително са подобрили транспортната система и трафика на придвижване на туристи
Пол Матюс проектира целия мастър план за Сочи за следващите Зимни Олимпийски игри. Той е специалист по горска екология и ландшафтна архитектура.


Фокус: Г-н Матюс, пречат ли пистите на екологията в планината?
Пол Матюс: Това е едно пагубно твърдение. По-добре е хората да са в планината, отколкото да са извън нея. Животът сред природата ни прави здрави. Спортът пък допринася за същото. Не познавам държава в света, която да затваря планините си. Отдавна са намерени начините и условията, при които екологията и спортът вървят заедно в днешния свят. МОК също така много държи на "зелените" олимпиади. Правили сме проекти в природни паркове, в защитени територии и никъде не е имало проблеми.
Фокус: Но в България има сериозна съпротива срещу строежа на нови курорти?
Пол Матюс: Разбирам тези хора, но те просто са заблудени. Вижте, навремето цели селски райони във Френските Алпи запустяват. И тогава правителството се усеща, че не може да побере 50 милиона души в Париж. Приема закон и започва да развива туризма. И в момента това е един прекрасен, чист район, който дава хляб на стотици хора. Особено след като дойдоха руснаците. София изглежда като чудесен град, но си представете, ако дойдат още няколко милиона души. Тогава какво ще правите? Сигурен съм, че и у вас има региони, където населението отдавна е на минимум. Трябва да има препитание за младите, да виждат бъдещето, където живеят.
Фокус: Но край София също има планина.
Пол Матюс: Да, Рила е много красива планина.
Фокус: Говоря за Витоша.
Пол Матюс: За нея не ми се говори. Ако искате да ми вярвате, искам да запаля всичко, което е там. Това е срам за България, за Европа. Това е по-добре да бъде забравено за момента.
Фокус: Проблемът все пак е екологичен?
Пол Матюс: Няма проблем с екологията. Какво вреди един скиор на природата? Той кара на 2 метра от земята, върху снега. Един пилон на лифта се монтира на фундамент, който също не е толкова огромен. Как ще успее да навреди на природата?
Фокус: С изливането на бетон в планината.
Пол Матюс: Това пък защо? Нали говорим за спортни съоръжения. Никъде по света не съм виждал бетонна писта. Дори в България.
Фокус: Става въпрос все пак за природни паркове.
Пол Матюс:Уислър да не е гол баир? И там е природен парк. Има толкова писти в защитени територии. Плюс това вече има и технологии, с които се монтират слънчеви панели на кабинките и те произвеждат енергията, с която се движат. И така се гарантира още по-малко замърсяване на околната среда.
Фокус:Къде сте били в България?
Пол Матюс: В Рила, Пирин и на Витоша. Вашата гора е много красива, млада. Но като човек, който е учил лесничейство, мога да ви кажа, че до 10 години ще имате доста сериозен проблем, ако не започнете да го решавате.
Фокус:Какво имате предвид?
Пол Матюс:Липсва санитарна сеч и поддръжка. Това означава, че скоро ще дойдат буболечките. И след това пожарът. А светът в момента се бори главно с въглеродните емисии. А най-големите са при горските пожари. Защото, когато едно вече болно дърво се отсече и направиш къща например, ти затваряш въглерода в нея. Просто решение. Заради това трябва да има прочистване.
Фокус:Вие кой университет сте завършили? Да не е някое менте?
Пол Матюс:Университетът на Вашингтон в Сиатъл. В класациите винаги сме след "Йейл". И играем доста по-добър футбол от тях. За нас сме си винаги №1.
Фокус:Този въпрос ви го зададох, защото в България един експерт по екология винаги е твърдял, че природата си знае сама работата и трябва да бъде оставена на спокойствие.
Пол Матюс:Това е доста странно. Особено за експерт, както вие твърдите. Световната практика показва съвсем други неща. Сега остава само някой да си запали огън край тези паднали дървета. И въглеродът отива в атмосферата. Това нещо еколог не може да го каже. Вижте какво, в момента на Витоша може да се направи един нормален курорт с по-малко съоръжения от тези, които съществуват.
Фокус:Каква е световната практика в курортите? Чия е земята?
Пол Матюс:Главно държавна, защото става въпрос за паркове. Има и общинска. За това си има причини. Първо е удобно за бизнеса, защото да е частна, означава повече отговорности. И съдебни дела, ако се случи инцидент. Едно е да съдиш фирма, съвсем друго - държавата. Повечето хора просто си вземат застраховката и край. След това е удобно за държава, защото, ако фалира инвеститорът, намираш нов и продължаваш напред. Разваляш концесията и си готов за следващата стъпка. В противен случай можеш да се окажеш наистина с един паметник, който не става за нищо.
Фокус:А има ли някаква европейска специфика в създаването на нови курорти?
Пол Матюс:Не. Единствената разлика между Европа и Северна Америка е, че тук първо са били градовете и след това курортите, докато при нас е станало обратното. Което създава проблеми на европейците.
Фокус:Има ли държава, която да ограничава използването на планината?
Пол Матюс:Няма такава в света. Аз лично не мога да представя живота си без планината. И тази на двете ми деца. Те израснаха в планината и заради това станаха прекрасни хора. Техният живот, техните приятели са там. И всичко е истинско. Няма компютри, няма измислени светове. Планината е нещо уникално, красиво и истинско.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040833
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци