Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.07.2012 16:50 - Безконтролното строителство в горите засега се отлага
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
1



Отпада спорният текст за строителство без промяна на предназначението Миглена Иванова, 3 юли 2012 21:42 52
image Екоминистърът Нона Караджова, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и министърът на земеделието Мирослав Найденов (отляво надясно) по време на днешните дебати. Снимка: БТА

След днешните оспорвани дебати по спорните текстове в закона за горите, свързани с процедурата по промяната на предназначението на горите при изграждане на ски писти, беше решено спорният параграф да отпадне от закона до намирането на консенсус.

Още в четвъртък ресорната земеделска комисия ще започне да разглежда закона, но само по промените, за които има постигнат консенсус. Прие се предложението на Коалиция "За да остане природа в България" промяната на предназначение да не се изисква за съществуващи лифтове, които са приети за т. нар. търпими строежи. Това ще позволи да започне ремонтът на съоръженията на Витоша.

По време на днешните дискусии спорещите страни изложиха своите позиции по основните дискутирани текстове, свързани с учредяването на право на строеж без промяна на предназначението на горските терени. Кръглата маса беше организира от земеделската комисия в парламента и на нея присъстваха представители на гражданските и природозащитни организации, инвеститорите в ски туризма, експерти.

Председателят на организацията „Природата за хората и регионите” Филип Цанов, който упорито застъпваше тезата, че строителството на ски съоръжения трябва да става без задължителните процедури за смяна на предназначението на земята, днес отстъпи крачка назад, като подкрепи предложението на бившия зам.-министър на земеделието Георги Костов това строителство да става с промяна на предназначението на горите около „стъпките” за стълбовете на лифтовете, като ски пистите не бъдат изключвани като територии от горския фонд.

Тома Белев от международната екологична организация WWF отговори, че не може да се съгласи с това предложение, защото то спестява на инвеститорите в ски съоръжения милиони от такси за промяна на предназначението на горските терени и може да се изтълкува като нерегламентирана държавна помощ.

От екоорганизациите обаче припомниха, че вече са направили компромисно предложение, което да улесни подмяната на съществуващите ски съоръжения, но са категорично против право на строеж върху горски и земеделски терени да се учредява без промяна на предназначението на земите и без изключването им от горския фонд.

В края на дискусията екологът Андрей Ковачев изрази готовност екоорганизациите и "Зелените" да се съгласят да бъде намалена таксата за промяна на предназначението на горите, но режимът да остане, за да не се тълкува като държавна помощ.

При дискусията присъстваше и инвеститорът в ски зоната над Банско Цеко Минев, който се свързва и с фирмата „Витоша ски”. Той не взе участие в дебатите, но пред журналисти заяви, че развитието на ски туризма е въпрос на политическа отговорност.

Още за дебатите по Закона за горите четете в Investor.bg


http://www.dnes.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049094
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци