Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.06.2012 01:40 - Протести "за" и "против" поправките в Закона за горите (Хиляди хора срещу стотина продажника!)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2012 01:49


20 юни 2012 20:35 / обновена на 20 юни 2012 | Александра Гинева | 12 Коментирай Препоръчай (0)

image © снимки: Sofia Photo Agency   Още по темата
Стотици защитници на промените в Закона за горите се събраха в София

Пореден протест срещу промените в Закона за горите се проведе в София. Недоволните се събраха пред НДК и тръгнаха на шествие по централните софийските улици - през бул. "Витоша", покрай сградата на Президентството - до сградата на Народното събрание, където протестиращите спряха за митинг.

Протестът на природозащитниците, любителите на ски спортовете и планините премина мирно.

Лидерите на основните организации призоваха всички, които се интересуват от бъдещето и промените в Закона за горите да следят страницата на Народното събрание в интернет, където ще бъдат качени всички обсъдени предложения от депутати и природозащитници. Притеснението на природозащитниците е, че в част от предложенията на народните представители е заложена идеята частни инвеститори да имат право на строеж върху публично-държавна собственост.

Преди шествието на тръгне по маршрута си към парламента, събралите се да покажат на управляващите гражданската си воля, събираха подписи срещу полицейското насилие и незаконните действия на МВР. Зад подписката стои инициативен комитет от 67 души. С нея гражданите искат да покажат, че въпреки различните си възгледи, политически убеждения, различните си професии и възраст всички са обединени около непоносимостта към насилието и обещават се борят с него мирно.

image

По-рано през деня стотици хора се включиха в шествие в столицата в защита на промените в Закона за горите, които парламентът прие миналата седмица.

Гражданите от малките населени места изразиха надежда депутатите да отхвърлят изцяло наложеното от президента вето върху промените в Закона и се заканиха, ако това не се случи, да блокират основните пътища в страната и автомагистрала "Тракия".

Искаме депутатите да отхвърлят ветото на президента, заяви по време на протеста председателят на националното сдружение "Природа за хората и регионите", което беше сред организаторите на акцията. От там заявиха: "Настояваме Народното събрание да отхвърли ветото на президента, да приеме поправките, да влезе законът в сила и да се продължи бъдещото развитие на страната".

image

http://dariknews.bg


Около 3000 души на пореден протест срещу Закона за горите* Сред протестиращите преобладават основно младите хора между 20 и 30 години   от iNews.bg | 20.06.2012 | 20:57  3 6               image БТА Още по темата Повече за:

Около 3 000 души се събраха пред НДК за пети пореден път, за да протестират срещу скандалните промени в Закона за горите. И както подчертаха от импровизираната трибуна на бул. "Витоша", която е кръстена на планината Витоша, природозащитниците ще поздравят планината и гората, която искат да запазят.

Със свирки, тромби, ски и щеки, сноуборди, вдигнати на ръце, природозащитниците преминаха по бул. "Витоша", след това пред сградата на Президентството скандираха "Мафия" и стигнаха до крайната си точка - пл. "Народно събрание". Тук вече протестиращите са доста над 3000 души. 

Шествието премина изключително културно, нямаше сблъсъци с полицията, която в сравнение с предните пъти беше доста по-малобройна. Демонстрантите не хвърляха фасовете от изпушените цигари по улицата, а съвсем културно си ги държаха, докато не видят кошче за боклук, за да ги изхвърлят.

Сред протестиращите преобладават основно младите хора между 20 и 30 години. Има майки с деца, колоездачи.  

Основните скандирания и днес са "Долу Цеко (Минев) от Алеко!", "Искаме природа - не искаме бетон", "Витоша" и др. Чува се и мощно "Долу bTV!" и "Бойко е лъжец!". 

Има и импровизирани плакати. Единият от тях гласи: "Министър Рашидов, този плакат си го напечатах сам на принтера, защото пиша грозно". Друг плакат с печатни букви на най-обикновен картон гласи: "Аз съм зеленият октопод". Трети плакат напомня за честваната тази седмица 250-годишнина от написването на "История славянобългарска" и имитирайки Паисиевата творба, казва: "О, неразумний и гороломний!". Друг плакат изброява типовете социално-екологическо дебелоочие: "Цекоминевщина, Деситаневщина, Миронайденовщина, Норакараджовщина, Еморотмансковщина". И още един плакат, гласящ: "Проумейте, телевизии, ние не сме еколози, а сме български граждани".   

Тома Белев от "Зелени Балкани" обяви пред протестиращите на пл. "Народно събрание", че най-накрая днес на дълга среща от сдружението "Природата за хората и регионите", (които са "за" промените в Закона за горите), са представили своите предложения в писмен вид, а представителите на земеделското министерство са им приели предложенията, като утре (21 юни) в 14 часа Комисията по земеделие към Народното събрание трябва да гледа ветото на президента върху Закона за горите.

Тома Белев изрази надежда комисията да подкрепи ветото на президента, което, както каза той на протестиращите, "го извоювахте вие". За първи път обаче сред исканията на защитниците на промените на Закона за горите е присъствал текст с искане да може да се строи в публична държавна собственост, което всъщност са защитените територии. Тома Белев каза, че това е недопустимо и призова всички присъстващи да вземат активно отношение по тези текстове, тъй като сега е моментът да се изрази активна гражданска позиция и те да бъдат спрени.

Текстовете на закона, както и предложенията на организациите ще бъдат публикувани както на страницата на протеста във Facebook, така и на сайта на Народното събрание. Поне така е обещано на днешната среща.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" пък каза: "Не може управляващите да събират контрапротест. Това, което решихме, е, че не може трима души, които са поканени в Министерството на земеделието и храните, да представляват всички нас.” Според него дискусията трябва да е много по-широка и може да стане чрез интернет. 

 

___________________________________

*Информацията е актуализирана към 20:55 часа. 



http://inews.bg



Виж още:


  image Хиляди протестираха в защита на горите  




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041585
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци