Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.05.2012 14:04 - България се "обзавеща" с нов генерал - губернатор, който обещава да наложи шистовия газ...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.05.2012 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Марси Райс е новият посланик на САЩ в България Според дипломатически източници Джеймс Уорлик е сменен заради шистовия газ 10:44 | 25.05.2012 | 7850 прочитания Размер на текста image image
image

Марси Райс

Президентът Барак Обама предлага Марси Райс за посланик на САЩ в България. Това се казва в официално изявление на американския президент, качено на сайта на Белия дом Предстои американският сенат да одобри предложението на Обама.

Райс ще замени Джеймс Уорлик, който напуска страната преди да е изтекъл 3-годишния му мандат. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната.

Информация за отзоваването на Уорлик излезе в началото на април от базирания в Брюксел сайт New Europe. То беше придружено с информация, че FBI провежда разследване на територията на България и Сърбия.

Като причина за смяната дипломатически източници посочиха, че той не се е справил със защитата на американските интереси за добив на шистов газ в България. Уорлик не е успял добре да обясни и да убеди българската общественост, че технологията за добив е безопасна.

Самият Уорлик обаче отрече информацията. В телевизионно интервю той дори се пошегува, че слуховете за неговата смърт са твърде преувеличени, цитирайки Марк Твен.

Уорлик беше назначен за посланик на САЩ в България в началото на 2010 г. и пребиваването му ще се запомни като един от най-ексцентричните американски дипломати у нас. По време на мисията си той изигра дори самия себе си в българския сериал “Стъклен дом”.

На негово място Вашингтон изпраща в София опитен дипломат, познавач на световната политика, който е работил върху важни глобални теми - отношенията на САЩ с Русия, включително споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия, конфликта в Грузия и трансатлантическата политика на САЩ към Европейския съюз. Такъв извод може да се направи от прегледа на американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks през 2011 г., пише bivol.bg.

От 2004 до 2007 г. Марси Райс е на относително спокоен посланически пост в Тирана. За това свидетелства фактът, че е подписала само две грами със секретен статут, които са относно приемането на петима затворници от Гуантанамо в Албания със статут на политически бежанци. Те са с китайско гражданство, от уйгурската народност и Китай реагира остро пред албанските власти, защото ги смята за терористи. Останалите доклади изпратени от Райс са конфиденциални и некласифицирани.

Райс е следила внимателно и вътрешнополитическите кризи през този период в Албания, най-значителната от които е конфликтът на тогавашния президент Сали Бериша с главния прокурор Солаку. Тя отделя специално внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията и на търговията с хора.

След спокойния пристан в Тирана Марси Райс се озовава в размирния Багдад в качеството си на политически военен съветник. Тя редактира и класифицира докладите на посланика, като за малко повече от година е обработила 46 секретни, 34 конфиденциални и нито един некласифициран доклад.

Следващият етап от кариерата на Райс е в офиса на бившия американски президент Бил Клинтън, където започва работа като помощник секретар през септември 2008 г, веднага след руско-грузинския конфликт. Сред първите задачи на Райс е да координира политиката на посланиците в региона в ситуацията след прекратяването на огъня.

През ноември 2008 г., вече след избирането на Барак Обама, Марси Райс е в Брюксел. Среща се с европейски официални лица и обсъжда приоритетите в политиката на ЕС на глобално и регионално ниво.

От началото на 2009 тя работи в тясно взаимодействие с външния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Това е видно от дипломатическите доклади, подписани от Клинтън и класифицирани от Райс, които се отнасят до важни геополитически теми и дипломатически демарши: предложението на Медведев в областта на сигурността, ефектите от финансовата криза в Централна и Източна Европа и преговорите по споразумението за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ.

Марси Райс е също така начело на работната група на САЩ в преговорите с Европейския съюз по текущи геополитически въпроси.

В наличните грами изтекли в Wikileaks липсват каквито и да е наблюдения, оценки и препоръки от Марси Райс за България.

Райс е висш дипломат с 31 годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток. Била е четири години съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, както и в мисиите в Турция и Доминиканската република.

В момента тя е служител на Държавния департамент като помощник секретар за ядрена и стратегическа политика.

Райс говори турски, испански и френски език.

Марси Райс има магистърска степен от университета “Джонс Хопкинс”. Омъжена е за Чарлз Рийс, посланик на САЩ в Гърция в периода 2004 – 2007 г. Съпругът й също има дипломатическа кариера, свързана с Европейския съюз, икономически и енергийни въпроси. В момента Чарлз Рийс работи в Rand Corporation. Двамата имат син и дъщеря.

http://www.mediapool.bg



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043462
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци